Cookie control
Dijous, 22 d'Octubre de 2020

Investiguen un possible brot de gastroenteritis transmès per consum d'aigua envasada a Tarragona

L'embotelladora és Eden Spring, que ja ha retirat sis lots de botelles de Font d'Arinsal a l'àrea de Barcelona i Tarragona

15 d'Abril de 2016, per ACN
  • Ja s'han retirat sis lots de botelles de Font d'Arinsal a l'àrea de Barcelona i Tarragona

    Cedida

El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i de forma coordinada amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), està investigant un possible brot de gastroenteritis transmès pel consum d'aigua envasada per l'empresa Eden Spring Espanya. El nombre de persones afectades per aquest brot és de prop de 330, però tot apunta que s'incrementarà en les properes hores a mesura que es vagin recollint les notificacions de casos reportats pels serveis sanitaris. Els afectats són treballadors de diferents empreses ubicades a Barcelona i a municipis de l'àrea metropolitana. En un comunicat, Eden Springs apunta que ha retirat sis lots de botelles de Font d'Arinsal a l'àrea de Barcelona i Tarragona. Les persones afectades han iniciat simptomatologia entre els dies 11 i 15 d'abril, consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta, amb 38,9 graus. Segons el Departament de Salut, només hi ha una persona ingressada en un centre sanitari i la seva evolució és favorable. El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores.

Els serveis de salut pública del Departament de Salut i de l'ASPB estan duent a terme la corresponent investigació epidemiològica dels casos i desplegant un seguit d'actuacions de cara a controlar el possible brot. Segons indica el Departament, en concret s'estan fent les oportunes inspeccions per verificar la retirada dels lots afectats i recollir tota la informació de les empreses afectades i de l'empresa distribuïdora, es recullen les mostres per a la seva anàlisi amb l'objectiu de verificar la seva qualitat sanitària i també es porta a terme enquestes epidemiològiques a les persones afectades i presa de mostres per a anàlisi clínica.

Així mateix, s'ha activat l'avís a totes les unitats de vigilància epidemiològica del territori i informació al telèfon 061 CatSalut Respon i s'ha comunicat el possible brot a l'Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición ( AECOSAN) a través del sistema d'alertes a fi d'activar els mecanismes de coordinació internacional previstos en aquests casos.

Per la seva banda, l'embotelladora Eden Spring Espanya està duent a terme una retirada preventiva de sis lots d'ampolles d'aigua provinent de la deu Font d'Arinsal d'Andorra a l'àrea de Barcelona i Tarragona. En un comunicat, l'empresa ha detallat que aquests lots contenen 6.158 ampolles, que s'han repartit a 925 clients a l'àrea de Barcelona i Tarragona durant els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d'abril. La retirada d'aquests lots no afecta cap altre producte o aigua d'altres deus. Com a mesura preventiva, Eden ha interromput el subministrament des d'aquesta deu.

L'empresa distribuïdora ha assenyalat que tots els clients que poguessin estar afectats estan sent contactats per retirar l'aigua d'aquests lots i substituir-la pel producte d'una altra deu. Així mateix, també realitza de forma preventiva la higienització de totes les fonts que es troben en les dependències d'aquests clients.

El director general de Eden Springs Espanya, Antonio Alarcón, ha afirmat que des que operen a Espanya fa 16 anys prenen "totes les precaucions necessàries" per assegurar que el producte que col·loquen al mercat segueixi les normatives espanyoles i europees "més exigents". Assegura que segueixen els estrictes estàndards de qualitat propis que inclouen controls en laboratoris externs i altres procediments de control de qualitat.

En aquest cas particular d'aquests sis lots subministrats pel proveïdor Font d'Arinsal, Alarcón ha reiterat que s'han pres les mesures preventives malgrat que "tota la producció havia superat tots els controls sanitaris que marca la normativa".

Eden Springs Espanya subministra serveis d'aigua i cafè a més de 45.000 empreses i domicilis a Espanya des de l'any 2000. Anualment reparteixen un milió i mig d'ampolles a clients de tot Espanya. La companyia forma part del Grup Eden Springs, amb prop d'1 milió de clients en els 18 països que opera i que actualment se serveixen des de 28 deus diferents.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J.A.C.O.  15 d'Abril de 2016

La resposta no és una sorpresa!

Si mirem les hemeroteques no resulta sorprenent que ningú accepti la culpa en primer nivell però, habitualment, els fets acaben demostrant, amb una alta probabilitat, que es parla abans de verificar. Només cal llegir, escoltar o veure les noticies. Evidentment no sempre és així.