Dijous, 28 de Març de 2024

IQOXE inicia els tràmits per presentar un ERO temporal per 'força major' fins a la represa de l'activitat

El sindicat CCOO rebutja la proposta, que podria durar un any i afectar a tota la plantilla

13 de Febrer de 2020, per ACN
  • Detall de les instal·lacions d'IQOXE, a la Canonja, on es va produir l'accident

    Reusdigital.cat

IQOXE ha iniciat els tràmits per presentar un ERO temporal per causa de força major com a conseqüència de l'explosió d'un dels reactors de la planta el 14 de gener. En un comunicat, l'empresa sosté que la suspensió dels contractes a l'empara d'aquesta causa ofereix "les millors garanties" per als treballadors i insisteix que l'objectiu és mantenir la plantilla. En concret, la companyia justifica la decisió per la paralització de l'activitat productiva i la necessitat d'enllestir els treballs que permetin reprendre l'activitat en una data encara per determinar. El sindicat CCOO, que ha rebutjat la proposta i ha carregat contra "l'actitud mercantilista" de l'empresa, ha avançat que l'ERO duraria un any i afectaria a tota la plantilla.

En canvi, l'empresa s'ha limitat a assegurar que, si rep el vistiplau de la Generalitat, "la direcció i el comitè d'empresa d'IQOXE negociaran i acordaran tots els extrems relatius a l'expedient, com ara el nombre de persones afectades per l'ERO temporal del total de plantilla i els períodes d'afectació", sense entrar en detalls. Aquest dijous l'empresa ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies el reconeixement de la causa de força major. Segons IQOXE, l'executiu haurà de donar-li resposta en un termini de cinc dies.

L'empresa reitera que vol mantenir tots els llocs de treball

En el comunicat, IQOXE argumenta que la presentació de l'ERO temporal es fa "amb l'objectiu d'adequar els recursos humans, materials i econòmics de la companyia fins al reinici de l'activitat garantint així tots els drets dels empleats i empleades, mentre continua vigent el requeriment de paralització d'activitats de l'empresa comunicat per l'administració". La companyia manifesta que la plantilla, com a part "indissociable de l'empresa", són imprescindibles per a portar a terme la posada en marxa de la planta d'òxid d'etilè de la Canonja i dels reactors de la planta de derivats que no es van veure afectats per la deflagració. L'únic objectiu, afegeix l'empresa, és "la continuïtat de l'activitat i el manteniment dels llocs de treball directes i indirectes, pel qual necessita el suport i compromís dels empleats". Alhora, IQOXE garanteix que el reinici de l'activitat es farà "sota les més estrictes exigències de seguretat verificades per experts independents i autoritzades per l'administració pública pertinent".

Rebuig frontal dels sindicats

L'empresa va manifestar les seves intencions dimecres als representants sindicals. El secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha manifestat que rebutgen "totalment" la proposta i que, al seu parer, es tracta d'un exemple més de "l'actitud mercantilista" de la companyia. Martín ha concretat que un ERO temporal d'aquestes característiques no implica que tota la plantilla es quedi sense feina durant un any, sinó que la companyia triarà la durada i el nombre de persones que acomiadarà temporalment. Fins i tot podrien ser resolucions contractuals rotatòries, ha indicat. Amb tot CCOO ha recordat que "fa només un mes que el conseller delegat d'IQOXE va assegurar que es mantindria l'ocupació de la planta". Per Martín, la decisió no té "cap sentit" empresarial perquè a dia d'avui "tota la plantilla està treballant" en tasques de revisió i manteniment de la maquinària, i en la posada a punt de tots els elements per tornar arrencar la producció. Aproximadament són més d'un centenar d'empleats d'IQOXE, més un altre centenar d'empreses auxiliars. De fet, des de la química han reconegut que volen tornar a produir òxid d'etilè a finals de març. Un dels aspectes que neguiteja els representants dels treballadors és que IQOXE hagi presentat l'ERO temporal al·legant "causa de força major", fet que li permet evitar una negociació amb els sindicats. Tot i això, la Generalitat l'hauria d'acceptar, un extrem que Martín ha posat en dubte. En la seva opinió, amb l'explosió no es donen els supòsits per aplicar aquesta figura, sinó que caldria, per exemple, un fenomen meteorològic molt potent que impedís l'activitat de la planta durant molt temps. El representant sindical ha assegurat que no entenen ni comparteixen les intencions d'IQOXE i que batallaran perquè no s'apliqui.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics