Divendres, 29 de Març de 2024

La Creu Blanca prepararà els petits per gaudir amb seguretat de l'eclipsi de sol del 20 de març

L’òptica edita les fitxes didàctiques ‘On s’amaga el Sol?’, que recullen les claus i els consells per a la seva observació correcta

02 de Març de 2015, per Redacció
  • Un dels moments de l'eclipsi parcial de sol vist el 3 de novembre de 2013 des del Centre d'Observació de l'Univers, al Montsec

    ACN

Els eclipsis de sol són fenòmens molt poc freqüents que es produeixen quan la Terra, la lluna i el sol queden alineats de tal manera que la lluna projecta la seva ombra sobre la superfície de la Terra, ocultant el aol en un punt concret del nostre planeta. L’eclipsi del proper 20 de març coincidirà amb l’equinocci de primavera i es podrà veure des de bona part del continent europeu, el nord i l’est d’Àsia i el nord-oest d’Àfrica. La seva totalitat només es podrà apreciar en regions properes al Pol Nord, a les Illes Fèroes, a l’Atlàntic Nord, i a l’arxipèlag Svalbar, situat a l’Oceà Àrtic. A la Península, la zona més privilegiada serà la del nord-oest, mentre que a Catalunya el grau de parcialitat arribarà fins el 65%.

Al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, la lluna començarà a situar-se davant el sol cap a les 9 del matí. Ho farà per la part superior i de dreta a esquerra. El moment màxim de l’eclipsi serà a un quart d'11 del matí, quan la lluna ocultarà el Sol en un 63,7%. El darrer contacte serà a un quart d'12 i deu minuts, quan el sol estarà situat a 43 graus ¡ sobre l’horitzó.            

Les fitxes didàctiques

La Creu Blanca, amb la voluntat de difondre l’eclipsi i animar-ne la seva observació segura, ha elaborat una sèrie de fitxes didàctiques en clau infantil per entendre el fenomen i observar-lo amb les mesures de protecció adequades. Dedicades als més petits, però amb un contingut per a totes les edats, són un material ideal per a escoles, entitats educatives i famílies.

Amb un to infantil, però amb un contingut per a totes les edats, les fitxes descriuen què veiem quan mirem el cel” descobrint les fases i els moviments de la Lluna, l’òrbita de la Terra i dels planetes al voltant del sol, així com les eclipsis de lluna i de sol. Cada fitxa se centra en un tema concret que es desenvolupa amb diversos missatges, cites històriques, curiositats i il·lustracions. Al final de cadascuna també hi ha una proposta de taller o manualitat per acabar d’entendre el fenomen o per recrear-lo a petita escala.

L’òptica difondrà la campanya especialment entre els ciutadans de l’àmbit d’influència de les nou botigues repartides per tot el territori: Móra d’Ebre, Reus, Tarragona, Tortosa, Ulldecona i Valls.

L’observació segura

Des de La Creu Blanca es recorden una sèrie de consells bàsics per poder observar l’eclipsi de manera segura. D’entrada, mai s’ha de mirar directament el sol, ja que sempre provoca lesions oculars, pot danyar la retina i fins i tot arribar a provocar ceguesa permanent. En el cas d’un eclipsi, l’observació es fa especialment perillosa, ja que l’aparença de l’astre pot semblar més feble i la mancança de molèsties pot donar-nos una seguretat i una confiança que no existeixen, pot provar danys irreversibles, que notaríem hores després.

Tampoc s’han de fer servir ulleres fosques, ni filtres no homologats o altres elements com vidres fumats, negatius fotogràfics, radiografies o discs compactes. Tampoc prismàtics, telescopi o càmera de fotos convencional.

Per mirar directament l’eclipsi, només són vàlids filtres certificats,fabricats especialment per a aquesta finalitat, amb un nivell de protecció homologat, com els que porten les ulleres específiques que es poden trobar a les òptiques especialitzades.Aquests filtres certificats també es poden trobar per col·locar-los als prismàtics a l’obertura d’un telescopi o a l’objectiu d’una càmera de fotos.

Hi ha alguns trucs que permeten observar l’eclipsi de forma indirecta, projectant-lo sobre una superfície i evitant així el contacte directe dels ulls amb el sol. Una cartolina o un cartró amb un petit forat, un telescopi o uns prismàtics, ens permetran projectar l’eclipsi sobre una paret o un full de paper.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics