Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La festa del Mandongo se celebra diumenge a Capafonts

És la 19a edició

05 de Febrer de 2020, per Redacció
  • Detall del cartell de la celebració

    Cedida

Capafonts es vestirà de gala, el diumenge 9 de febrer, per acollir la 19a edició de la festa popular del Mandongo, una de les activitats més destacades del calendari festiu de la vila, que s’ha convertit en tota una referència a la comarca. La jornada gastronòmica tindrà lloc de 10 del matí a 2 del migdia a la terrassa i sala municipal, i comptarà també amb un mercat de productes de proximitat i amb música en directe. El Mandongo era, fins als anys 50, una festa familiar molt important, en la qual es reunia tota la família per fer aquesta feina complexa que era la matança del porc.

L’any 2001, l’Associació de dones verge de Barrulles, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capafonts, va proposar recuperar aquesta tradició i va organitzar una primera trobada. L’èxit va ser rotund, la qual cosa va animar les organitzadores; i des d’aleshores, cada any, el mes de febrer, celebra una jornada gastronòmica que aplega multitud de persones, interessades en la degustació del plat, alhora que contribueixen al manteniment de la tradició.

Els materials són preparats in situ per les dones de l’associació, i a la sala municipal es pot degustar el plat típic del Mandongo, regat amb un bon vi. El tast popular, amenitzat amb música, comença a les 10 del matí i s’allarga fins ben entrat el migdia. La jornada també compta amb parades de venda de productes locals, i de proximitat.

La tradició del Mandongo

El dia del Mandongo començava d’hora, amb un mos de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i un bon aiguardent. A mig matí es feia un tastet dels trinxats per fer botifarres, que servia per provar la quantitat de sal i pebre. Al migdia, es degustava el plat típic del Mandongo, que consisteix en cansalada i magre (preferentment de la papada del porc perquè la carn és més gustosa, segons els entesos), ronyó, fetge, i fesols.

I llavors es fregeix tot junt amb oli abundant. El sopar també era un plat complet: primer una sopa de mandonguilles, després un plat d’amanida amb escarola i romesco, i per acabar un plat de llonganissa fresca amb un tomàquet. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics