Cookie control
Dijous, 09 de Juliol de 2020

La meitat de les platges no tenen servei de salvament

El 35% de platges tarragonines tenen la bandera blava aquest estiu

08 d'Agost de 2016, per Adrià Gala/ El Punt Avui
  • El 35% de les platges de la deamrcació de Tarragona té bandera blava

    Cedida

La meitat de platges de Tarragona no disposen de servei d'auxili ni salvament. Segons dades del Ministeri de Medi Ambient, de les 122 platges de la demarcació, en només 62 (un 50,8%) hi ha equips de rescat habilitats. A les 60 restants –el 49,2%– no hi ha aquesta vigilància.

El percentatge més alt de seguretat es registra al Baix Penedès, on totes les seves platges (8) ofereixen el servei en cas de necessitat. En canvi, a partir del Tarragonès el tant per cent es va reduint de manera substancial.

A la comarca de la capital tarragonina el percentatge d'equips de rescat és del 75%. Encara n'hi ha menys a les costes del Baix Camp, on només 14 de les 22 platges (56%) disposen de servei de salvament.

En tot cas, les façanes marítimes amb menys vigilància de la demarcació es concentren clarament al Baix Ebre i el Montsià, les dues comarques de les Terres de l'Ebre amb sortida al mar. Segons el registre espanyol, ni un terç de les platges del Baix Ebre tenen socorristes durant aquesta temporada estival (28%). Al Montsià, per la seva banda, aquest percentatge fins i tot és lleugerament inferior al de la comarca veïna (27,7%).

És força habitual que a les cales o les platges més petites –com les que hi ha a les Terres de l'Ebre– no hi hagi servei d'auxili i salvament. El risc d'accident en aquestes zones és inferior al de les platges més grans i concorregudes, i les administracions, que han d'optimitzar els recursos, prefereixen blindar la vigilància als espais amb més risc.

Molt de lloc per aparcar

Pel que fa a les possibilitats d'aparcament en zones relativament properes a la costa, la classificació varia lleugerament. El Baix Penedès repeteix el lideratge, amb llocs d'estacionament en el 100% de les platges que té. Però en aquest cas, el segon lloc és per al Baix Ebre, amb zones d'aparcament en el 97% de la seva façana marítima.

El tercer lloc és per al Montsià (94%), i el quart, per al Tarragonès (75%). Finalment, la comarca on a priori es poden trobar més dificultats per aparcar és al Baix Camp, ja que només el 60% de la seva costa té espai d'estacionament. El registre estatal de platges –que es pot consultar a través de la web o l'aplicació per a mòbils del Ministeri– no distingeix si les zones d'aparcament són gratuïtes o de pagament, però en canvi sí que es pot saber si estan vigilades.

Una altra dada que es pot trobar en aquest registre són les banderes blaves que ha obtingut la demarcació. En total, el 35% de platges tarragonines (43) han aconseguit aquest distintiu de qualitat aquest estiu. El Tarragonès és la comarca que més banderes ha obtingut (14), seguit del Baix Camp (11), el Baix Penedès i el Baix Ebre, amb 7, i el Montsià (4). Proporcionalment, altre cop el Baix Penedès és la comarca que obté els millors resultats, ja que 7 de les 8 platges hi han obtingut la bandera blava.

Hi ha menys banderes blaves a la costa de Barcelona

A la costa de Barcelona hi ha 112 platges repartides entres les comarques del Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme. D'aquestes, el 70% (79 en total) disposen de servei d'auxili i salvament, gairebé vint punts percentuals més que els registrats a la façana marítima de la demarcació de Tarragona.

Proporcionalment, el Baix Llobregat és la comarca barcelonina amb més platges vigilades (10 per un total d'11). A continuació hi ha el Barcelonès (86%), el Garraf (71%) i el Maresme (60%). Pel que fa a les zones d'aparcament, la classificació, igual que a Tarragona, també varia lleugerament. En aquest cas, el lideratge és pel Garraf (82%), seguit del Barcelonès (81%), el Maresme (65%) i el Baix Llobregat (64%).

En relació amb les banderes blaves, la demarcació de Tarragona guanya clarament la de Barcelona, que aquest estiu només ha obtingut 29 distintius de qualitat. A escala més local, el Barcelonès és la comarca amb més quantitat de platges amb banderes blaves (11). A l'extrem oposat hi ha el Baix Llobregat, que tant sols n'ha aconseguit un parell. I entremig hi ha el Maresme (10) i el Garraf (6). En total, a tot Catalunya hi ha 405 platges, segons dades del registre del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Més del 42% són a les comarques de la costa gironina (171). A Tarragona se n'hi concentren el 30%. I el 27% restant es troben a la façana marítima de la demarcació de Barcelona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics