Divendres, 19 d'Abril de 2024

La nova Llei de residus de Catalunya bonificarà aquells qui més reciclin

L'Agència de Residus de Catalunya prepara el text legal que es començaria a tramitar l'any vinent

26 de Setembre de 2018, per Arnau Martínez
  • L'ACR vol implantar el sistema de recollida 'porta a porta'

    Cedida

L'any passat es van generar 3,8 milions de tones de deixalles, que corresponen a 1,4 quilos per habitant i dia. En el cas del Camp de Tarragona cada habitant produeix una mitjana de 600 quilos anuals de residus, un quilo i mig per dia aproximadament. El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha explicat que per disminuir aquesta xifra cal "fer una compra activa, utilitzar menys envasos i no fer servir bosses de plàstic". "Aquí hi ha feina per a tothom, els fabricants també han de produir menys envasos", ha afegit.

Ho ha dit en una entrevista a LANOVA Ràdio per al programa 'Carrer Major' de les emissores locals del territori. Del total dels residus municipals, l'any passat es va recollir selectivament pràcticament el 40%. Pel que fa a la recollida selectiva, les comarques que encapçalen el podi i que han recollit més del 50% dels residus selectivament, són Osona, la Terra Alta, el Pallars Sobirà, el Moianès, la Segarra, el Montsià, el Priorat, la Conca de Barberà i l'Alt Urgell.

"L'assignatura que tenim com a país és treballar a les zones d'alta densitat de població", ha apuntat Tost, tot subratllant que el Tarragonès i el Baix Penedès es troben per sota de la mitjana.

Nova Llei de residus i recursos de Catalunya

Per millorar aquestes xifres, l'Agència de Residus de Catalunya treballa perquè es vagi implantant el 'porta a porta'. Just la setmana vinent, precisament, es començarà a Montblanc. El director de l'ARC ha remarcat que primer "cal fer un bon estudi" de la zona; una anàlisi que l'hauria de fer l'administració local, segons Tost. A tall d'exemple, no és el mateix aplicar aquest sistema en un nucli històric compacte que en una àrea residencial de pisos o una urbanització.

En el cas de les àrees amb pisos, Tost ha plantejat l'escenari d'establir contenidors tancats que permetin la identificació de cada veí. "Després de 20 anys de campanyes institucionals per reciclar, a banda del voluntariat ambiental, tenim clar que hi ha una part de la població que si no la motivem econòmicament, no reciclarà més", ha manifestat el responsable.

Amb la nova Llei de residus i recursos de Catalunya que està promovent l'Agència de Residus, es vol aplicar una taxa justa, és a dir impulsar el pagament per generació. El que més recicli, menys impost municipal pagarà. A Riudecanyes, d'on és alcalde, aquesta mesura ja es va implementar i el passat mes de gener, al municipi, els resultats de la recollida selectiva van augmentar del 61'9% al 75'6%.

Pel que fa a la nova Llei de residus i recursos de Catalunya, en les pròximes setmanes s'obrirà un qüestionari a la ciutadania per poder treballar el text legal posteriorment. Tost calcula que l'any vinent es podria tramitar la llei. A més a més del pagament per generació, la nova normativa també pretendrà que les deixalleries siguin un espai no només de residus, sinó un lloc on reparar els objectes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics