Dijous, 25 d'Abril de 2024

La PAH aconsegueix aturar el desnonament d'una veïna de la Pobla de Mafumet

Unes setanta persones es planten a les portes de l'habitatge i a l'Ajuntament per solidaritzar-se amb Maria Jesús Riobo en una acció de protesta que no es veia des del 2012

03 de Maig de 2016, per ACN
  • Membres de la PAH de Tarragona gesticulant a les portes de l'Ajuntament de la Pobla de Mafumet, al costat de dos agents dels Mossos d'Esquadr

    ACN

Una setantena de persones s'han concentrat davant del domicili d'una veïna de la Pobla de Mafumet, que aquest dimarts al matí havia de ser desnonada. Maria Jesús Riobo, de 54 anys, porta un any sense poder pagar a la immobiliària el lloguer del seu pis, al número 31-33 del carrer Serra d'Or, on hi viu des de fa tres anys. Amb aquesta protesta, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Tarragona ha aconseguit convèncer la comitiva judicial i posposar el desnonament fins al 17 de maig. Aquests quinze dies naturals donen més marge de maniobra a la plataforma per poder negociar un lloguer social per a l'afectada, separada, amb dos fills majors d'edat, sense feina ni prestacions. La protesta ha continuat fins a l'Ajuntament on han forçat una reunió urgent amb l'alcalde, amb qui ja es van reunir dilluns passat després d'haver frenat també un primer intent de desnonament de Maria Jesús.

La PAH lamenta que les administracions es vagin passant la pilota i avisa que, fins que no arribi una solució per a l'afectada, seguiran fent accions de protesta a la porta de l'habitatge, una reivindicació que la plataforma no convocava des del 2012. El dilluns 25 d'abril va ser el primer intent de desnonament. Aquest dimarts 3 de maig, el segon. I ara hi ha una tercera data, el dimarts 17 de maig, per deixar "de bona voluntat" el pis. Fins a tres intents per desnonar la Maria Jesús Riobo del pis que té llogat a la Pobla. La PAH guanya temps per negociar, altre cop, amb l'alcalde l'aplicació d'un lloguer social que a la llogatera li pertoca per llei, segons la plataforma. "L'Ajuntament no ha fet res en absolut, si hagués fet el que li pertoca potser avui no estaríem aquí", ha afirmat Carme Lleyda, coordinadora de la PAH a Tarragona.

"La Llei 24/2015 diu que si es lloga a un gran tenidor d'habitatge -que posseeix un mínim de 17 habitatges-, els inquilins que tenen uns ingressos globals a la família inferiors als 800 euros els pertoca pagar, en concepte de lloguer, només un 10% d'aquests ingressos", ha insistit Carme Lleyda. "Hi ha el cas d'un afectat a Tarragona que, per exemple, li toca pagar 1,09 euros", ha afegit. En cas que la immobiliària s'esgrimeixi que just té 16 habitatges o menys, com sembla ser aquest cas, el llogater pot reclamar a l'Ajuntament que li faciliti un habitatge. "A la Pobla n'hi ha molts de buits", opina l'afectada.

Maria Jesús no pot pagar lloguer des de l'any passat -una quantia de 380 mensuals, més els serveis, que eleven el cost a més de 500 euros al mes. "Ho porto fatal, tinc un estrès i uns nervis, es passa molt malament, no ho desitjo a ningú ", ha afirmat Riobo. Els impagaments que arrossega des de l'any passat es deuen a les dificultats físiques que té per treballar. Maria Jesús treballava d'auxiliar de geriatria, professió que li costa exercir des que va ser operada de càncer i pateix mal d'ossos. A més, se li esgoten les prestacions per la qual cosa ja s'està mirant de demanar la incapacitat laboral.

Pels volts de les deu del matí ha començat la mobilització. Cridant consignes com 'Sí que es pot, però no volen', 'Aquestes són les nostres armes' i 'El pròxim desnonament que sigui a la Moncloa', una setantena de persones han protestat amb xiulets i pancartes davant el domicili de l'afectada. Cap a les onze s'ha personat la comitiva judicial que s'ha reunit amb l'afectada i membres de la PAH, a certa distància dels concentrats i sota la vigilància d'agents dels Mossos. Finalment s'ha aconseguit esgarrapar quinze dies més de marge.

"Passen la pilota de l'un a l'altre", ha lamentat Carme Lleyda. Els manifestants s'han mogut cap a l'Ajuntament on han aconseguit que, a les dotze del migdia, l'alcalde Joan Maria Sardà (UDC) rebés l'afectada i uns representants. La reunió ha durat mitja hora i ha estat "poc fructífera", segons Clàudia González, membre de la PAH que actua de mediadora. Divendres al matí s'hi personarà altre cop un petit comitè de la plataforma per saber com evoluciona la situació. "Tenim esperança que la situació millori", ha afegit.

Des del 2012 que la PAH no convocava un acte per frenar un desnonament a porta. "Això no vol dir que no fem feina", ha remarcat Lleyda. Des d'un temps ençà el diàleg i la negociació ha estat la via principal per solucionar els conflictes. En el que va d'any a Tarragona se n'han resolt entre una trentena i una quarantena.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics