Cookie control
Dissabte, 04 d'Abril de 2020

La platja de Ponent de Salou rep sis biòtops cedits per Repsol per afavorir la biodiversitat de la fauna marina

L’alcalde, Pere Granados, valora aquesta instal·lació ‘com un valor afegit a les nostres platges, per garantir-ne la vida i la bona salut i promoure-les turísticament amb activitats nàutiques’

29 de Juliol de 2019, per Redacció
  • Imatge d'un dels biòtops

    Cedida

Des de l’any 2012, l’empresa Repsol col·labora en el finançament del projecte de subministrament i col·locació de biòtops a la costa tarragonina. Concretament, a les platges de Salou enguany ha aportat fins a sis biòtops, amb els quals vol afavorir la biodiversitat i la fauna marina, i que s’han instal·lat aquest dilluns al fons del mar, a la platja de Ponent.

L’empresa encarregada de construir aquests biòtops ha estat Natura Art Reef. L’Ajuntament de Salou és l'encarregat de garantir-ne la conservació i el manteniment, conjuntament amb la concessió a la qual hi té atorgades aquestes feines, l’empresa Sealan on off Shore. Amb aquesta aportació, el municipi de Salou ja disposa ja de 14 biòtops, repartits entre la costa del Cap Salou i la platja de Ponent.

Cal dir que l’empresa Repsol cedeix, sense cost, aquests sis biòtops i en patrocina tant la construcció com la instal·lació, que ascendeix fins a uns 2.500 euros per unitat. Els biòtops són petits hàbitats que ajuden a mantenir una sèrie concreta d’éssers vius, com petits peixos i algues, en al tractar-se d’un lloc ideal perquè tant flora com fauna gaudeixin de les condicions òptimes per viure, créixer i reproduir-se. La seva construcció es fa pràcticament manual amb argamassa, per la qual cosa cap biòtop no és igual.

Les mides més habituals giren al voltant d’una alçada d’entre 1,5 i 2 metres i una amplada de 1,5 metres, i el seu pes oscil.la d’entre els 1.500 i 2.500 quilos. La forma és variable en funció de la profunditat i la geografia del punt on s’implanten. El material amb què estan fabricats, des de 2016, és ciment natural (“ciment romà”) que té alta durabilitat. Anteriorment, s’emprava un ciment de PH neutre específic per a obres submarines.

Segons l’alcalde de Salou, Pere Granados, “la riquesa del fons marí i l’òptima salut de les nostres platges és, per a nosaltres, molt important, tant des del punt de vista mediambiental i sostenible com turístic, ja que la nostra intenció és potenciar les nostres aigües per a la pràctica d’activitats nàutiques i esportives durant tot l’any, molt atractives i enriquidores, com poden ser l’snorkel o la natació, dins de competicions com triatlons”.

Per la seva banda, el regidor delegat de Gestió del Territori, Marc Montagut, ha dit que “és molt positiu que donem a conèixer iniciatives com aquesta i que tinguem bons patrocinadors que ens ajudin a fer més gran i atractiva la nostra oferta turística al voltant de les platges, el nostre principal punt fort, a partir del qual podem treballar per treure’n un millor rendiment tot fent promoció de les seves bondats. El fons marí es un gran desconegut i amb els biòtops passa a situar-se en un primer pla de coneixement, per lluir-lo i ensenyar-lo en activitats aquàtiques per a totes les edats”.

D’altra banda, tradicionalment, l’abalisament marítim de les platges per determinar la zona reservada al bany (separar la zona de bany de la de navegació) s’ha fet amb un sistema de boies de plàstic que suren al mar i que estan subjectes a tres morts (blocs de ciment d’uns 90 quilos de pes) situats al fons marí. Són boies temporals, que es treuen i es posen cada temporada d’estiu.

En canvi, les boies ecològiques, com les que s’han col·locat aquesta vegada, tenen com a base d’ancoratge biòtops artificials en forma de grans peces d’obra, que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines, i formen un petit escull. Dits biòtops s’instal·len de manera permanent al fons del mar i incorporen un sistema de boia intermèdia (en total, hi ha dues boies, doncs) que no malmet el fons marí. Aquest sistema és el que s’ha instal·lat aquest matí.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics