Dijous, 28 de Març de 2024

La recomanació de no consumir aigua corrent a l’Argentera s’allargarà diverses setmanes

El consistori demanarà a la Diputació una subvenció urgent per renovar el sistema de filtratge del pou que abasteix la població

25 d'Abril de 2016, per ACN
  • Jordi Bargalló, veí de l'Argentera, carrega diverses ampolles d'aigua en un carrer del poble

    ACN

  • L'alcalde de l'Argentera, Lluís Maria Castellví, tanca un pot amb una mostra d'aigua que ha agafat del pou que abasteix el poble

    ACN

La recomanació de no consumir aigua corrent a l’Argentera (Baix Camp) per la detecció d’un excés d’arsènic s’allargarà diverses setmanes. La solució passa per renovar el sistema de filtratge del pou que abasteix a la població. L’alcalde, Lluís Maria Castellví, ha explicat que es netejaran els filtres dos cops per setmana per intentar que el nivell -que divendres es va situar en 11,6 parts per milió-, quedi per sota dels 10 ppm que estipula la normativa sanitària.

Si les analítiques no són satisfactòries, el consistori demanarà a la Diputació una subvenció urgent per tal de substituir les resines que filtren l’aigua. L’actuació, segons el batlle, podria estar enllestida al juliol i té un cost d’uns 25.000 euros. Malgrat tot, l’alcalde ha recordat que, fa 16 anys, la normativa permetia màxims de 30 ppm i que “la gravetat és la que és”. De fet, diversos veïns consultats per l’ACN s’han mostrat tranquils davant les advertències sanitàries i han afirmat que continuen consumint aigua de l’aixeta.

El fenomen no és nou i s'explica perquè el pou que abasteix el municipi capta l’aigua a uns 100 metres de profunditat, en un subsòl de roca granítica. “La seva composició té arseniats i, quan l’aigua hi transcorre, es dissolen. És un problema etern, de sempre”, ha apuntat l’alcalde de l’Argentera. El pou es va posar en marxa l’any 2011 amb un sistema de filtratge basat en resines que permetia reduir la presència d’arsènic a un nivell d’entre 4 i 6 parts per milió, per sota del límit de 10 ppm que marca la normativa vigent des de l’any 2000.

Divendres passat, tècnics de Salut van detectar un nivell d’arsènic a l’aigua d’11,6 ppm, lleugerament superior al permès. Aquest fet, segons Castellví, posaria de manifest que la capacitat del filtre era menor a la prevista inicialment. Actualment ha tractat uns 103.000 metres cúbics d’aigua i es calculava que duraria fins als 120.000.

Arran dels últims resultats, el consistori ha requerit a l’empresa que s’encarrega del manteniment del pou que dupliqui la periodicitat de neteja dels filtres i que passi a fer-ho dos cops per setmana. “En dues o tres setmanes farem una altra anàlisi de l’aigua i, si no és suficient, demanarem amb caràcter d’urgència un ajut per substituir-los”, ha apuntat.

El consistori estima que l’actuació té un cost d’entre 25.000 i 30.000 euros, tot just el 10% del seu pressupost anual, que ronda els 280.000. El batlle de l’Argentera ha explicat que confien que la Diputació de Tarragona els podrà avançar l’import que ja hi preveia invertir el 2017, any en què s’havien de canviar els filtres.

Normalitat relativa entre els veïns

Davant d’aquest episodi, el mateix divendres l’Ajuntament va informar els veïns amb un pregó, mitjançant l’aplicació per a mòbils ‘Warnapp’ i amb cartells penjats a les cinc fonts públiques de la vila, on es recomana no utilitzar l’aigua corrent per beure ni per cuinar. “La gravetat és la que és, però superem el màxim previst a la normativa i hem impulsat el protocol”, ha afirmat.

L’alcalde, Lluís Maria Castellví, ha admès que ell mateix continua bevent de l’aigua del poble. “No sóc imprudent, perquè si n’he begut tota la vida amb uns nivells d’arsènics d’entre 30 i 40 ppm, no em farà pas mal. La meva obligació, però, és avisar a la població”, ha defensat, pensant també en els nombrosos ciclistes i visitants que s’apropen a la zona.

Com l’alcalde, són diversos els veïns consultats per l’ACN que han optat per continuar consumint l’aigua del poble. Alguns continuen fent-ho de la que surt de l’aixeta i, d’altres, de la Font Vella del poble, com ha explicat l’agutzil, Josep Anton Grinyó. N’hi ha, però, que ja fa temps que beuen aigua embotellada. És el cas d’en Jordi Bargalló, qui arran de l’últim avís, ha decidit cuinar amb aigua envasada.

El poc més d’un centenar de veïns de l’Argentera s’han trobat amb un contratemps afegit i és que, fa tot just unes setmanes, va tancar portes l’única botiga del poble. Per aquest motiu, tots aquells veïns que segueixen les recomanacions s’han de desplaçar a localitats properes per poder comprar les garrafes i ampolles. A més, aquest dilluns el poble ha patit un tall de llum que ha alterat, una mica més, les rutines dels argenterencs.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital argentera aigua

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics