Cookie control
Dilluns, 13 de Juliol de 2020

La restauració del Mas Miró comença amb menys diners

La Fundació Mas Miró ha de fer un 'replantejament del projecte' ja que ha fallat la subvenció de l'1,5% Cultural de l'Estat espanyol

13 de Març de 2017, per Carina Filella/ El Punt Avui
  • Obres de restauració de Mas Miró, que s'allargaran durant tot l'any

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

El calendari previst no es complirà ni el finançament no és, de moment, l'esperat, però el projecte de recuperació del Mas Miró, la casa de Mont-roig del Camp des de la qual l'artista Joan Miró va decidir dedicar-se exclusivament a la pintura i on es va començar a gestar tot l'univers mironià, comença a marxar. Les obres ja van començar la setmana passada, i se centren en l'arranjament de l'estudi del pintor, un dels espais més emblemàtics de la masia; en les cobertes exteriors i en la recuperació dels cultius de la finca.

Per finançar la primera fase de les obres, la Fundació Mas Miró comptava rebre una subvenció a través de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, que finalment no ha estat concedida. Aquest contratemps és una de les raons que ha obligat “a fer un replantejament de projecte”, per intentar obrir el Mas Miró a les visites públiques “al més aviat possible”, segons Elena Juncosa, directora del projecte. Juncosa va especificar que en lloc d'afrontar tota la primera fase de cop, que estava valorada en uns dos milions d'euros, s'anirà executant per fases de manera que a poc a poc es puguin anar obrint diferents espais. “Tot avança més lentament del previst i del que voldríem”, lamenta la responsable del projecte.

El primer espai que s'obrirà, i on han començat les obres, és un dels més especials de la casa: l'estudi de Miró, on es conserven diversos instruments, mobiliari i objectes domèstics i decoratius del pintor. En aquesta fase també es restauraran cobertes exteriors i un dels espais annexos a la masia, que s'adequarà com un espai polivalent.

Paisatge mironià

Una altra actuació serà recuperar el paisatge que va inspirar el geni, i es cultivaran part de les deu hectàrees de la finca de Miró amb els mateixos elements que hi havia quan l'habitava Miró: una part d'horta i una part d'ametllers. “La importància del lloc, que és l'origen i la inspiració de Miró, no és tant la casa sinó el paisatge; és molt complicat recuperar-lo al cent per cent, però sí que es recuperarà l'ambient que va viure, recuperant les terres de l'entorn de la masia”, explica Juncosa. Aquesta replantació, que es farà en cultiu ecològic, anirà a càrrec d'una empresa del mateix municipi, Hawo Fruits.

Aquestes actuacions tenen un cost d'aproximadament 400.000 euros, que es finançaran gràcies a una subvenció de la Generalitat de 160.000 euros i amb fons propis de la fundació –entre els quals hi ha les aportacions econòmiques que va fer la família Miró en el moment de fer la donació de la finca–. L'ajut que han rebut del govern s'emmarca en les subvencions per a la rehabilitació d'immobles d'alt valor cultural, donat que Mas Miró està declarat bé cultural d'interès nacional.

Està previst que aquesta actuació s'allargui durant tot aquest any i que l'estudi de Miró ja pugui estar obert l'any 2018. Juncosa, però, prefereix no fixar cap data. “Fins ara no s'ha pogut complir el calendari previst. La qüestió és que el projecte va avançant, tot i que més lentament”, segons Elena Juncosa, que va indicar que la Fundació Mas Miró continua buscant recursos econòmics, públics i privats per poder completar la restauració, adequació i museïtzació necessàries i la seva obertura com a casa museu. La inversió global que és necessària segons el projecte original és d'uns sis milions d'euros.

Una relació estreta que va durar 65 anys

Miró va arribar a Mont-roig l'any 1911, amb 18 anys, i mig malalt. Des d'aleshores hi passava una gran part de l'any, i la seva relació amb aquesta població del Baix Camp es va allargar durant 65 anys. Va ser aquí on va descobrir la vida rural, l'encant del camp, i va començar a pintar els paisatges i les persones que s'anava trobant en les seves llargues caminades pel poble. Hi va crear les primeres obres que el van catapultar internacionalment; el mateix mas el va pintar en el seu popular quadre 'La masia'.

La Fundació Mas Miró, una entitat privada sense ànim de lucre, és la que impulsa l'obertura del Mas Miró com a casa museu. Està integrada per l'alcalde de Mont-roig, la Fundació Joan Miró, el net i la besneta de Miró i Joan Gardy Artigas, fill de l'artista Josep Llorens Artigas, que va col·laborar amb Miró.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics