Divendres, 19 d'Abril de 2024

La salut sexual i el suport familiar i social, preocupacions dels joves que han patit càncer

Es planteja crear una aplicació mòbil per al tractament i seguiment d’aquests adolescents

22 de Juliol de 2016, per Infocamp.cat
  • Sala d'espera d'un centre sanitari

    Cedida

La salut sexual i la fertilitat, el manteniment d’un estil de vida saludable, el suport familiar i social i les relacions amb els companys són algunes de les necessitats i preocupacions que se’n deriven de l’estudi realitzat, per part dels investigadors del grup de recerca en dolor ALGOS de la URV i la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal, a adolescents que han patit càncer.

L’estudi

La pregunta era directa: Però després del càncer què? Arrel d’aquesta qüestió i utilitzant el mètode Delphi, consistent en preguntes a través d’una enquesta en línia a tres grups d’experts formats per 29 professionals de la salut, 17 supervivents de càncer d’entre 14 i 24 anys que van finalitzar el tractament i lliures de la malaltia durant un any, i finalment 12 familiars o cuidadors d’aquests adolescents supervivents de càncer, es van avaluar les necessitats en diferents categories. Aquestes estaven dividides en consell i suport psicològic, xarxa social adaptativa, estratègies per tornar a la vida “normal i adaptació al nou rol, estil de vida saludable, adaptació de l’assistència sanitària a la nova situació i suport financer als tractaments oncològics.

La recerca va concloure també en que les necessitats dels adolescents després d’un tractament oncològic era estar bé físicament i emocionalment, seguit de sentir-se “normal” socialment, fer un bon seguiment de la malaltia, establir i desenvolupar uns hàbits de vida saludable i, finalment, la necessitat d’alguns tractaments finançats econòmicament. De l’estudi també se’n desprèn que les necessitats menys cobertes són la coordinació entre atenció primària i especialitzada per fer front a la malaltia, l’atenció a les seqüeles psicològiques de patir càncer, l’avaluació i el tractament neuropsicològic i la falta de consells sobre fertilitat i atenció sexual.

Els resultats s’han publicat a la revista ‘European Journal of Cancer Care’ i ha estat liderat per Santiago Galán, psicòleg, doctor de la URV i membre del grup ALGOS i Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal.

Aplicació mòbil

Els autors del treball es plantegen crear una aplicació mòbil per al tractament i seguiment d’aquests adolescents. L’avantatge d’utilitzar un telèfon intel·ligent és la possibilitat de disposar del tractament i de diferents registres a qualsevol moment i a qualsevol lloc. L’aplicació que volen desenvolupar suposaria un pla de tractament per a l’atenció de les seqüeles psicològiques i per posar en marxa hàbits de vida saludables. Una eina útil en el dia a dia d’aquesta població que “ajudaria a millorar la qualitat de vida d’aquests joves supervivents de càncer”, segons Santiago Galán.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics