Dijous, 25 d'Abril de 2024

La URV vol reduir la taxa d'abandonament de més del 17% dels estudiants de primer curs

Deixen els graus per falta de motivació, perquè no superen el règim de permanència o per problemes de transport

15 de Gener de 2019, per Redacció/ACN
  • La rectora de la URV, Maria José Figueras, durant la roda de premsa.

    ACN

La taxa d'abandonament a primer curs el 2017-18 a la Universitat Rovira i Virgili (URV) va ser del 17,43%. Deixar els estudis a primer curs és una tendència que va a l'alça a la URV, que ara n'estudia els motius i les mesures que es poden implementar per evitar-ho i retornar, almenys, al 15,6% de fa tres cursos. Segons les dades presentades aquest dimarts, un 23% dels alumnes que abandonen els estudis ho fan perquè no se senten motivats pel grau. Prop del 10% dels alumnes ho fan perquè no superen el règim de permanència que els obliga a aprovar 12 crèdits, un altre 10% per conciliació laboral i per problemes de transport, entre d'altres. Per lluitar contra això, la URV millorarà les jornades de portes obertes i d'acollida i el protocol d'actuació per a l'abandonament potencial a primer curs. D'altra banda, la universitat manté converses amb l'ATM o l'alcalde de Tarragona per millorar qüestions de mobilitat.

Prop del 10% dels alumnes ho fan perquè no superen el règim de permanència que els obliga a aprovar 12 crèdits, un altre 10% per conciliació laboral i per problemes de transport, entre d'altres. Per lluitar contra això, la URV millorarà les jornades de portes obertes i d'acollida i el protocol d'actuació per a l'abandonament potencial a primer curs. La taxa d'abandonament de primer curs a la URV al curs 2015-16 se situava al 15,6%, per sota de la mitjana de les universitats catalanes, que rondaven el 17%.

La xifra de la URV només era superada per la Universitat de Lleida (UDL), amb una taxa de només el 12,6% d'abandonament, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb un 15,5%. El cas de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és singular i la seva taxa d'abandonament és estructuralment més elevada (24%) per la focalització en estudis de la branca d'enginyeria. Segons les dades del curs 2015/ 2016, quan a la URV hi va haver 898 abandonaments (7,9%) entre tots els estudiants, el 38% van reingressar en altres estudis de grau. El 30% ho va fer en altres centres de Catalunya, dels quals el 12% retornen a la mateixa URV. El 8% continua els estudis en universitats de la resta de l'Estat.

D'altra banda, el 62% no continua estudis de grau en centres universitaris i no consta que hagin formalitzat una matrícula en cap grau de cap universitat el curs 2016/ 2017 ni el 2017/ 2018. Pel que fa a l'abandonament d'estudis de grau a la URV el curs 2016/ 2017, hi va haver 975 estudiants que van deixar la universitat. La proporció més elevada pertany a l'àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques (42%), seguit de l'Enginyeria i Arquitectura (23%). Els estudis de la branca de Ciències són els que tenen un menor pes en el total d'abandonaments (6,5%).

La universitat ha volgut analitzar els motius pels quals la tendència d'abandonament dels estudis en primer curs ha anat a l'alça, amb dos punts de diferència en només tres cursos. Si s'exclouen els estudiants de primer curs que no van superar el règim de permanència, que els requereix que aprovin 12 crèdits, la taxa d'abandonament del curs 2017/ 2018 seria del 9,93%. Per tant, prop del 10% dels alumnes que deixen de ser-ho ho fan perquè no aproven suficients matèries per a poder-s'hi quedar.

Amb l'estudi a la mà, i una anàlisi més completa que la que es feia fins ara amb l'anterior equip de govern, la rectora de la URV, Maria José Figueras, espera redreçar la tendència. Amb tot, no s'han marcat una taxa com a objectiu, però admeten que sí que s'hauria de poder retornar al 15% de fa tres cursos o, idealment, rebaixar-la més per aproximar-se a les xifres de la UDL. A aquells que abandonen els estudis per no complir amb el règim de permanència, Figueras creu que "se'ls pot ajudar amb un acompanyament a través d'un curs pont".

En aquesta línia, l'estudi mostra que els estudiants que han tret menys puntuació a la selectivitat són els que abandonen més el grau el primer curs. La universitat ja ofereix alguns cursos de formació inicial, però la voluntat és que s'ampliïn, amb més matèries i més professorat. A més, la rectora ha explicat que s'han posat en contacte amb els caps d'estudis per "posar-nos les piles pel segon quadrimestre i poder repetir algun examen per fer que els estudiants es quedin a dins".

Una altra de les causes per l'abandonament és la falta de motivació pel grau al qual s'han matriculat els estudiants. Per reduir aquesta taxa, del 23% dels que deixen la universitat el primer curs, la URV vol millorar les jornades de portes obertes i les d'acollida perquè les expectatives dels alumnes s'ajustin a la realitat. En aquesta línia, s'estan preparant vídeos informatius de cada grau (i no genèrics, com passava fins ara) per mostrar com s'apliquen els estudis a la URV, pel que fa a la disciplina, les sortides professionals o les instal·lacions.

El transport, una qüestió clau

Entre els altres motius que s'han detectat que condueixen a l'abandonament en estudiants de primer grau hi ha el transport. Per abordar aquesta qüestió, la URV té negociacions obertes amb l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, perquè els universitaris puguin acollir-se al pla de mobilitat amb el descompte del 25% en el transport municipal només acreditant-se amb la matrícula i sense necessitat d'empadronar-se a la ciutat.

A banda de les tarifes, però, el transport també pot suposar un problema per horaris o connectivitat, unes qüestions que també s'estan treballant. La URV també té converses pendents amb ATM del Camp de Tarragona per abaixar preus, implementar més línies i més connectivitat amb els campus des de diferents punts de les comarques tarragonines.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics