Dissabte, 23 de Febrer de 2019

L’afluència setmanal al Mercat Central de Tarragona és de 62.000 persones i de 178.000 als carrers de l’entorn

Així es desprèn d’un estudi realitzat per l’Ajuntament, l’Institut Vidal i Barraquer i la Via T

13 de Juny de 2018, per ACN
  • La presentació de l'estudi s'ha fet aquest dimecres

    ACN

La zona de l’illa comercial del Mercat Central de Tarragona té una circulació diària a peu d’unes 25.500 persones, el que vol dir que setmanalment 178.000 vianants es veuen atrets pels carrers comercials dels voltants del mercat. Pel que fa al Mercat, que va reobrir portes al seu emplaçament original l’abril del 2017, té una afluència setmanal de 62.000 persones, preferentment els dimarts i els dijous.

Aquest és el resultat d’un estudi realitzat del 24 de juliol al 10 d’agost del 2017 per la conselleria de Comerç de l’Ajuntament, Espimsa, l’Institut Vidal i Barraquer, i l’associació de comerciants Via T. L’estudi de comptabilització de flux de vianants a la zona comercial del Mercat Central ha tingut com a objectiu conèixer el grau d’atracció de la zona, un cop reobert aquest equipament comercial modernista.

Segons han explicat aquest dimecres els seus impulsors, es tractava de materialitzar un projecte ‘Big Data’ d’investigació comercial que va suposar la instal·lació, durant 21 dies, de 19 sensors o comptadors tèrmics de persones en diversos punts dels carrers perimetrals d’accés al Mercat Central, així com a les entrades principals. El sistema de comptabilització de persones als dos àmbits comercials no ha permès calcular els accessos de persones per mitjà de transport públic o privat, ni ha discriminat entre usuaris residents de la zona respecte els visitants no residents, la qual cosa indica que les xifres definitives podrien variar i que el projecte de recopilació de dades de flux té un recorregut de millora.

En relació a la informació obtinguda, la captura de dades ha permès conèixer que a la Zona Illa Comercial Mercat Central (ZICMC), espai delimitat pels carrers Cristòfor Colom, Lleida, Soler, Reding, Governador González, Canyelles i Cobos, circulen a peu més de 25.500 persones al dia, unes 178.000 persones a la setmana. Efectuant una extrapolació d’aquestes xifres a nivell mensual, quasi 715.000 persones aflueixen mensualment al ZICMC i prop de 8,5 milions de visitants a l’any es veurien atrets a la zona comercial dels voltants del Mercat Central. Dels resultats obtinguts en el projecte destaca que l’accés més emprat pels vianants correspondria al carrer Canyelles, per on passen diàriament més de 6.000 persones -el 25% del total-.

El dia de menor afluència en aquesta zona és el diumenge, explicat pel generalitzat tancament comercial. En referència al Mercat Central, els dies de major afluència de compradors són els dimarts i dijous, coincidint amb el desplegament setmanal del mercat de marxants a la Rambla Nova. D’altra banda, quasi 10.500 persones entren de mitjana diàriament al Mercat Central -de dilluns a dissabte, en horari comercial-. Gairebé una tercera part dels vianants que entren al ZICMC ho fan per comprar al Mercat Central en horari comercial. “Això demostra que el Mercat Central és l’autèntic referent d’aquest àmbit comercial i que actua com a veritable locomotora d’atracció per al comprador de la zona”, ha assenyalat la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando.

La regidora ha destacat els bons resultats del treball en equip desplegat entre l’Ajuntament i el món educatiu. Concretament, el projecte ‘Comptadors’ ha estat possible gràcies a l’Institut Francesc Vidal i Barraquer, que ha destinat a l’alumne Alexis Balada, del grau de cicle superior de Gestió de Vendes i Espais Comercials, a treballar fent pràctiques durant un any a la conselleria de Comerç de l’Ajuntament dins del programa Dual.

Finalment, Ferrando ha avançat que “l’estudi es tornarà a realitzar amb els marxants ja ubicats a la plaça Corsini i amb el carilló en funcionament, per tal de comparar dades i noves segmentacions”. En aquest sentit, Ferrando ha afirmat que el trasllat dels marxants de la Rambla Nova a plaça Corsini es produirà, com a màxim, durant la primera quinzena de juliol.

COMENTARIS (0)

Reportatges