Dijous, 28 de Març de 2024

L’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat acorden l’impuls del pla funcional de la Tabacalera

L’antiga fàbrica acollirà diversos equipaments, amb la novetat del Museu d’Història de la ciutat

22 de Març de 2017, per ACN
  • L'Smart Parc Tabacalera inclou un jardí vertical de 3.200 metres quadrats i un altre d'horitzontal amb 8.000 metres de zona verda

    ACN

La definició del futur complex cultural i patrimonial que s’ubicarà a l’antiga fàbrica de Tabacalera a Tarragona ja està pràcticament definit. Un any després de l’acord marc signat entre l’Ajuntament i la Generalitat, aquest dimarts ambdues parts van concretar el contingut de les bases del pla funcional. El consistori convocarà el concurs per a la seva redacció abans de l’estiu i la Generalitat n’assumirà el cost, uns 110.000 euros. Els equips multidisciplinars que es presentin a la convocatòria hauran de fer una proposta integral que defineixi els usos dels catorze edificis existents, d’una superfície que supera els 40.000 metres quadrats. Entre els equipaments que s’hauran d’incloure hi ha el Museu Nacional Arqueologia de Tarragona, la Biblioteca Pública, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, el Museu d’Història de Tarragona, un centre d’interpretació de l’antiga fàbrica, l’ampliació de l’Arxiu Municipal i espais d’autogestió vinculats a la cultura i a l’art, entre d’altres.

El plec de condicions que s’ha definit i que serà el full de ruta per als equips aspirants, estableix que caldrà conservar i incloure els equipaments existents realitzats el 2011 -Tarragona Impulsa, Arxiu Municipal i Capsa de Música- i treballar en la resta de superfície, 46.761 metres quadrats dels 52.000 totals.

El disseny haurà de facilitar la interpretació del discurs històric del passat, el present i el futur de la ciutat a través dels diferents equipaments que s’hi han d’instal·lar; treballar per tenir en compte l’entorn de la Part Baixa de la ciutat posant en valor tot el llegat patrimonial existent; tenir en compte Tabacalera com el centre territorial de tot el patrimoni romà -incloent en el circuit museístic espais com Centcelles o l’Arc de Berà, i teixir un únic discurs únic des del Museu Arqueològic, la gran Biblioteca central de la ciutat i l’esdevenir d’experiències artístiques i d’intercanvi de coneixement.

En la primera fase del concurs, tots aquells equips interessats tindran el termini d’un mes per presentar una primera proposta funcional. D’aquests, un jurat tècnic escollirà i premiarà cinc finalistes que hauran d’aportar un segon projecte més complert. Finalment, es proclamarà l’equip vencedor en un termini d’entre tres i sis mesos.

El govern avisa que el projecte serà “llarg”

La portaveu de l’equip de govern, Begoña Floria, ha destacat que, deu anys després que el consistori adquirís el recinte, la Tabacalera ha d’esdevenir un projecte “catalitzador” de la interpretació de la cultura clàssica, del present i del futur.

La regidora ha valorat que l’espai havia viscut “d’esquenes a la ciutat” i que ha passat d’una zona de fàbriques a un pulmó verd. Arran de les actuacions realitzades el 2011, Floria ha defensat que la Tabacalera ja s’ha obert a la ciutat. “Hi ha vindres trencats, brutícia i coloms, però l’estructura està perfecta. Que hi hagi una part que no té ús, no significa que estigui abandonada”, ha insistit.

La portaveu del govern ha advertit que el projecte serà “llarg” i que s’executarà per fases, però ha celebrat que, després d’anys de debats i propostes, ja hi hagi una proposta concreta dels equipaments que acollirà. Fins ara, ha dit, la Tabacalera era com “un calaix de sastre”, ja que s’havia arribat a plantejar el trasllat de l’Ajuntament a aquest espai.

Una de les novetats de l’acord amb la Generalitat és el plantejament d’ubicar a la Tabacalera el Museu d’Història. Floria ha insistit que això no tindrà afectació sobre el museu de la Casa Castellarnau, però ha reconegut que un projecte de primer ordre no té cabuda a la Part Alta.

El consistori també veu amb bons ulls la proposta de la plataforma d’entitats Oppida d’instal·lar un projecte de centre social autogestionat al mòdul sis. Tot i això, el govern ha emplaçat Oppida a constituir-se legalment com a entitat i a presentar-se al concurs públic per si hi ha més demanda d’iniciatives similars.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  22 de Març de 2017

Mes propostes?

Tan difícil és vestir-se la roba de treball i començar? Encara no hi ha prou projectes inacabats, pensats i que, malauradament, han fet llufa? On és el problema?