Cookie control
Divendres, 21 de Febrer de 2020

L’Ajuntament de Tarragona també tanca el tram inferior de les escales del Miracle, adjacents a l'amfiteatre

L’informe que ja va fer tancar el monument romà adverteix que hi ha seccions de mur insegures que poden 'col·lapsar'

03 d'Octubre de 2019, per ACN
  • Imatge de l'amfiteatre

    ACN

La Guàrdia Urbana i tècnics municipals han tallat aquest passat dimecres al vespre el pas pel tram inferior de les escales del Miracle, segons ha comunicat l’Ajuntament de Tarragona. Tot i que el consistori no en detalla els motius, la raó seria l’existència de dues seccions de mur que no són segures i que poden “col·lapsar”, segons assenyala un informe encarregat per l’Ajuntament a l’equip J.M. Servent. Aquest document és el mateix que divendres passat ja va portar l’equip de govern a tancar el conjunt de l’amfiteatre romà per motius de seguretat derivats del seu estat de degradació. Segons va explicar el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, l’informe el van rebre el 10 de setembre, tot i que segons l’anterior govern socialista al juny ja es disposava d’un anàlisi preliminar.

L’informe detalla que els murs situats al llindar entre el recinte de l’amfiteatre i les escales del Miracle contenen les terres sobre les que es recolza aquest carrer de vianants “per on hi circula força gent”. Els tècnics apunten que gairebé tots els murs estan construïts amb maçoneria de pedra -tret del de l’absis de l’església romànica, que és de carreus- i que en algunes zones presenten “pèrdues de secció, cavitats i disgregacions”. Després d’avaluar l’estabilitat de la paret, els tècnics assenyalen que en les seccions 1 i 2 del mur en mènsula “el coeficient de seguretat a l’estabilitat és inferior a 1 i per tant cal considerar que no són segurs i que poden col·lapsar”.

En les conclusions de l’informe els arquitectes apunten que la inestabilitat dels murs de contenció de les escales del Miracle està provocada per l’empenta de les terres i agreujada per discontinuïtats i pèrdues de matèria existents en els murs. Per aquest motiu, els experts apunten que cal fer una actuació des de l’interior del recinte o des de l’exterior per a reforçar el mur, reconstruir els buits existents i consolidar l’obra existent. Alhora, el document assenyala que “el desplom dels brancals de la volta sota les Escales del Miracle cap a l’interior requereixen una actuació cautelar immediata i una consolidació i travat dels murs”. Segons detalla el comunicat de l’Ajuntament, el tram de les escales del Miracle que es tallarà és el que va des del parc de l’Amfiteatre fins a la plaça Arche Ochotorena. Es mantindrà obert, per tant, el tram de la Via Augusta fins al parc de l’Amfiteatre. Alternativament, el consistori habilitarà amb tanques un espai ampli a la Baixada del Miracle per facilitar el pas dels vianants. Les escales se sumen al tancament

de l’amfiteatre Divendres passat l’equip de govern va acordar el tancament de l’amfiteatre romà després de prendre en consideració les conclusions de l’informe, que adverteix que “presenta diverses situacions de degradació que posen en perill la seguretat de les persones i la conservació del valor patrimonial del monument”. El treball posa de manifest diverses patologies com ara la degradació d’un gran nombre de murs, pilastres i voltes per l’acció de la pluja o el vent, i apunta que cal recuperar-ne les seccions originals i consolidar tots els elements que els formen.

Alhora, l’informe tècnic apunta a l’existència de desploms, despreniments, fissures i esquerdes en els murs de les graderies reconstruïdes als anys 70; a la corrosió de les armadures de les lloses de sostre dels vomitoris, i al risc de lliscament de blocs de pedra de gran dimensions cap a l’arena. Precisament, aquest dijous el grup municipal de Cs presentarà documentació relativa a l’amfiteatre davant la Fiscalia pels suposats delictes de danys o imprudència amb el patrimoni històric de la ciutat de Tarragona. La setmana passada el portaveu del partit, Rubén Viñuales, va qüestionar que l’equip de govern hagués permès la celebració de diversos actes a l’amfiteatre després de tenir coneixement d’aquest informe, que va titllar de “demolidor”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics