Dijous, 18 d'Abril de 2024

L’emperador Adrià podria haver residit un temps als Munts

La gran extensió de la vil·la romana d’Altafulla i la construcció del mitreu més gran de l’imperi a occident reforcen la hipòtesi del MNAT

05 de Setembre de 2017, per Josep Cartanyà/ Infocamp
  • El mitreu de grans dimensions de la vil·la romana dels Munts d'Altafulla servia per retre culte al déu Mitra

    MNAT

Coincidint amb la recta finals de les visites teatralitzades d’aquest estiu a la vil·la romana dels Munts d’Altafulla, els conservadors del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) han reforçat la hipòtesi segons la qual la vil·la hauria estat concebuda i construïda al voltant d’un fet concret com va ser la visita a Tàrraco –l’hivern de l’any 122 al 123– de l’emperador Adrià.

L’encarregat de la part historicoarqueològica del conjunt romà, Josep Anton Remolà, qualifica l’indret de “tresor únic a tot Hispània” i destaca l’“excepcionalitat” d’alguns trets que, tot i no ser prou sòlids, reforcen aquesta possibilitat. “La seva gran extensió, la sumptuositat, la presència del mitreu més gran conegut a l’occident romà, o la troballa d’una estàtua d’Antínous”, va explicar el conservador del MNAT en una entrevista recent a Altafulla Ràdio.

Aquesta excepcionalitat ha portat el museu a dedicar bona part dels esforços a conservar i reinterpretar la seva existència. La directora del MNAT, Mònica Borrell, va anunciar que la primera intervenció que es preveu fer passat l’estiu serà la millora de la restauració de la zona de les termes. Més endavant, es faran obres de millora a la galeria que dona accés a les habitacions del pis inferior de la vil·la, a la coberta i al centre d’interpretació.

En el cas dels Munts, el fet de ser una vil·la exterior fa que requereixi intervencions periòdiques ja que ha estat sotmesa a constants canvis de temperatura i de situacions meteorològiques.

El museu, juntament amb l’Agència Catalana del Patrimoni, hi destinarà una inversió d’un milió i mig d’euros, que anirà acompanyada de la difusió del patrimoni.

Les visites teatralitzades

Les visites guiades que ofereix el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) aquest estiu a la vil·la romana dels Munts s’acosten a la recta final. El dia 9 de setembre, a les set de la tarda, hi ha programada la darrera visita teatralitzada. Dos personatges, en Caius, propietari de la vil·la dels Munts i duumvir de la ciutat de Tàrraco al segle II, i la seva esposa i senyora de la casa, Faustina, fan d’amfitrions dels visitants i mostren els aspectes més interessants i curiosos de la seva residència: les estances, el seu funcionament, les tasques que s’hi feien i com era la vida en aquest entorn privilegiat. En acabar el recorregut conviden els visitants a un aperitiu en què poden gaudir d’un vi elaborat amb mel i fruites, d’un refresc i diversos productes de la terra.

El duumvir de Tàrraco va ser un dels personatges que va acollir el conjunt residencial pensat per acomodar la vida al món rural de les capes més altes de l’aristocràcia. Una de les particularitats és que el model habitual de vil·la romana –amb una part productiva i l’altra residencial– no era el propi dels Munts.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics