Divendres, 29 de Març de 2024

L’entorn de l'Ermita de la Roca gaudeix d’un nou aspecte per fomentar les visites i reduir els incendis

La neteja de l’espai muntanyós s’ha fet gràcies a la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’ i la Diputació de Tarragona

26 de Juny de 2017, per Xavi Turu
  • L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca ha estrenat un nou espai mediambiental

    Xavi Turu

  • Xavi Turu

  • Xavi Turu

  • Xavi Turu

  •  

  • Xavi Turu

  • Xavi Turu

  • Xavi Turu

  • Xavi Turu

L’Ermita de la Mare de Déu de la Roca, de Mont-roig del Camp, ha estrenat, aquest dilluns, un nou espai mediambiental, que té per objectiu fomentar el turisme, els hàbits de salut, i especialment, reduir el risc d’incendis. En l’acte d’inauguració de la nova zona hi eren presents el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el director Territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, la diputada delegada de Medi Ambient, Immaculada Costa i l’alcalde de Mont-Roig, Fran Morancho.

Les feines de neteja les han realitzat persones amb risc d’exclusió social i s’han encarregat de treure gairebé 5.000 metres quadrats de runa muntanyosa i brossa. Els treballs s’han dut a terme per la fundació ‘Formació i Treball’, entre els mesos de novembre i abril.  Aquest acte de millora de l’espai ha estat gràcies a la bona entesa de l’Obra Social ‘la Caixa’ i la diputació de Tarragona. La recuperació de camins dins de la zona era una prioritat per part de l’Ajuntament de Mont-Roig i els diferents col·lectius que hi col·laboren, per d’aquesta manera desbrossar la zona del barranc, que conté una extensió de 4.500 metres quadrats, i recuperar senders que porten al mateix barranc, al llarg de 200 metres quadrats més.

En aquest espai de l’Ermita de la Roca, es calcula que hi accediran unes 600 persones al mes i que utilitzaran els camins ara ja arranjats. El Camí Vell de l’Ermita ha tingut una reconversió total i s’ha creat un nou sender pedestre i una pista pels amants de les bicicletes, que arriba fins al santuari. Un altre dels aspectes a destacar de la neteja i el manteniment de l’entorn, ha estat que l’espai natural ajudarà a contrarestar les emissions de CO2, amb la capacitat d’eliminar 2,5 tones de contaminants per any. D’un terreny amb arbustos i branques en mal estat, s’ha passat a uns camis més planells per poder gaudir d’una excel·lent caminada per una zona emblemàtica del Baix Camp. 

Un espai poètic

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, s’ha mostrat satisfet de l’acord de col·laboració amb la Caixa. Poblet ha gaudit de les boniques vistes que hi ha des de l’Ermita i s’ha mostrat content per tenir un espai net i curiós per tal de poder-hi accedir i gaudir d’una bona passejada. El president de la Diputació de Tarragona ha dit que “s’ha fet una recuperació esplèndida d’aquest indret” i afegia que “feia molts anys que estava tapat i ja era hora de donar-li vida”. Poblet també ha donat les gràcies a tots els treballadors que han format part d’aquesta neteja dient que “hi ha hagut un equip humà que ha treballat de manera exitosa i se’ls hi ha de donar les gràcies”.

Inversió en projectes de recuperació ambiental

El director Territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, ha destacat el compromís de l’entitat en projectes de recuperació ambiental, per tal de facilitar la neteja d’espais naturals, i el compromís d’integrar persones amb risc d’exclusió social. Jaume Masana s’ha mostrat agraït a la Diputació de Tarragona, a l’Ajuntament de Mont-Roig i als tècnics que han fet possible la nova cara de l’Ermita. Masana ha afegit que “l’Obra Social ‘la Caixa’ ha invertit en els darrers 10 anys 9 milions d’euros per aquest tipus projectes”.

El director territorial de l’entitat social i bancària ha destacat l’esforç que fa la fundació i ha dit que “estem molt contents d’estar en aquest territori i col·laborar-hi”. Masana també ha volgut destacar quatre aspectes molt importants del projecte de neteja, com són “una recuperació del medi ambient”, “recollim una millora saludable per les persones, en un entorn on es pot caminar i anar amb bicicleta”,  “ajuda a la previsió d’incendis i poder evitar desgracies” i “el projecte s’ha dut a terme amb persones amb risc d’exclusió social”.

L’experta explica els treballs

Laia Marbà, cap de la neteja mediambiental que s’ha dut a terme a l’entorn de l’Ermita de Mont-Roig, ha fet referència a l’estat del terreny abans de tot el treball del seu equip. “Hi havia un camí que no existia, tapat amb bardisses, l’hem resseguit i hem tret tot allò que era innecessari”, ha indicat. L’accessibilitat també era una de les feines que tenia Marbà i ha destacat que “hem recuperat unes escales que feia temps  que existien però que no portaven enlloc des de feia molts anys”.

L’encarregada de tots els projectes forestals de la fundació Formació i Treball s’ha mostrar molt satisfeta per la feina dels seus companys i al mateix temps ha destacat que “alguns dels que formaven part del grup a hores d’ara tenen feines estables”.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca
reusdigital.cat Reus Diari Digital ermita mare de déu de la roca

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics