Divendres, 29 de Març de 2024

Les cooperatives agràries estimen que el Camp de Tarragona ha deixat d'ingressar 11,8 milions d'euros en ajuts

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) adverteix que en vuit anys s'han abandonat més de 5.500 hectàrees de fruita seca a Catalunya

20 de Novembre de 2018, per Redacció
  • L'ametlla és la més afectada.

    Cedida

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denuncia que la fruita seca, i principalment l'ametlla, que es conrea a zones de rigorós secà travessa una "greu" crisi que està provocant l'abandonament de finques. Segons la FCAC, en vuit anys, el sector ha deixat d'ingressar 32 milions d'euros en ajuts i ja s'haurien abandonat més de 5.500 hectàrees ubicades a les zones més marginals i amb menors aptituds agronòmiques. La FCAC traslladarà aquesta preocupació i possibles solucions en el marc de la Taula Sectorial Agrària de la fruita seca que ha convocat el Departament d'Agricultura aquest dimarts a la tarda.

El responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, ha explicat que "la proliferació de noves plantacions, de regadiu, suposarà un salt qualitatiu i quantitatiu en l'oferta" però ha reivindicat la necessitat que les explotacions d'ametller i avellaner de secà puguin continuar sent viables perquè "estan mantenint l'activitat econòmica i evitant la desertització a zones a on cap altre conreu és factible". "Quan una plantació s'abandona, aquestes terres de conreu ja no es tornen a recuperar", ha recalcat.

La FCAC assegura que la situació va començar l'any 2011, quan el Ministeri d'Agricultura –i a partir de l'any següent, també del departament- van començar a reduir el pressupost que es destinava com a ajut directe a la fruita seca i que se situava a un màxim de 120,75 euros per hectàrea. A partir del 2015, l'import d'aquest ajut va passar a ser "insignificant", i "des del 2016 que no s'ha fet efectiu", segons Palau.

La retallada progressiva dels ajuts (que van passar dels 120,75 euros/ha del 2009 als 8,25 euros/ha del 2015, i la inexistència en l'actualitat) ha comportat que el sector deixés d'ingressar fins a 32 milions d'euros en aquest període. En paral·lel, la superfície de conreu també s'hauria reduït, de les més de 47.000 del 2009 a les 41.500 hectàrees en els darrers anys, tal com indica l'evolució de les hectàrees que sol·licitaven aquest ajut.

La reducció i la supressió de l'ajut hauria comportat, segons la FCAC, que al Camp de Tarragona els productors hagin deixat d'ingressar 11,8 milions d'euros, mentre a Terres de l'Ebre uns 8,4 milions d'euros, i a Lleida, 10,7 milions. En el cas de les comarques de Barcelona, de la Catalunya Central i de Girona les pèrdues ascendirien a 1,1 milions d'euros.

En aquest context, la FCAC reclama que es tingui en compte la "gravetat" de la situació tant en la discussió dels pressupostos estatals com catalans i que es garanteixi la implementació dels diferents instruments que permet la PAC per assegurar la viabilitat d'unes explotacions que tenen un paper rellevant en el manteniment del paisatge i del medi ambient.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics