Dijous, 28 de Març de 2024

Les emissions dels compostos orgànics volàtils al Camp de Tarragona durant el 2019 es van situar per sota dels límits recomanats

Les dades formen part de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire, impulsat per Repsol

20 de Maig de 2020, per Isabel Martínez
  • Xemeneies del polígon nord de Tarragona, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

Segons l’Informe-Observatori de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, les emissions dels components orgànics volàtils (COV) van situar-se, el 2019, per sota dels límits legals i recomanats d’aquests compostos. Aquestes dades formen part del segon informe elaborat per l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona i l’ha impulsat Repsol. En la línia de la primera edició, el control dels COV va incrementar-se el 2019 tant al polígon Nord on s'han mesurat 9 poblacions i barris en mostrejos de 14 dies per a cada un dels 12 mesos de l’any i al polígon Sud mitjançant 11 punts de mostreig. Aquest darrer polígon es va incorporar a l'informe-estudi l’any passat.

En concret, a aquesta darrera zona es van emprar 13 punts de mostreig a nou poblacions o barris durant un període d'entre vuit i 10 mesos. Una de les principals conclusions de l’informe del 2019 és que totes les emissions continuen per sota dels límits legals i que Barcelona és la població catalana amb més concentració d'aquestes substàncies en suma total. En el cas específic d’un component tòxic com el Benzè, si bé es mostren diferències entre poblacions, tots els valors es troben per sota del límit d'immissió de 5 micrograms per metre cúbic que estableix la normativa estatal i europea (Directiva 2000/69/CE-RD 102/2011) si bé es detecten a la població de Constantí uns valors lleugerament més elevats que a la resta de poblacions estudiades.

També en el polígon sud s’aprecia un cert increment d’aquest component orgànic volàtil en les zones de Torreforta i Camp Clar. Cal dir que els mesuraments del Benzè corresponents a l’estudi són similars als que aporta la Xarxa de Vigilància Pública de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya per aquest component. Respecte un altre dels components tòxics, l'1,3 butadiè, tot i no haver-hi cap valor normatiu que estableixi el límit d'immissions, els valors mitjans anuals es troben també per sota dels 2 micrograms per metre cúbic que s'estableix com a recomanació de referència al Canadà. En aquest cas, l’informe també localitza els valors més elevats en les poblacions properes al polígon Nord i alguna del Sud com ara La Canonja.

En total, l'Observatori ha estudiat 62 compostos orgànics volàtils diferents de l’aproximadament miler que existeixen. Amb l’ampliació efectuada el 2019, el nombre de punts on s’han instal·lat mesuradors ascendeix a 26. Concretament, al llarg de 2019, s'han instal·lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona.

Com a l’informe del 2018, els treballs impulsats per Repsol han estat dirigits en l’àmbit científic pel catedràtic de Química Analítica de la URV, Francesc Borrull i coordinats per Eurecat. L'Observatori de la Qualitat de l'Aire s'ha editat sota la direcció de la Fundació Privada Institut Cerdà i vol donar resposta a la demanda social d'informació sobre la qualitat de l'aire a l'entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona.

Amb l’esperit de convertir-se també en un element de reflexió i debat, el segon informe incorpora enguany altres veus com les de la UPC o la del catedràtic de la UB, Mariano Marzo.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics