Cookie control
Dijous, 04 de Juny de 2020

Lídia Bargas: 'L'objectiu és fer de Prades un lloc agradable per als visitants i els veïns'

L'alcaldessa fa balanç del mandat i exposa les línies estratègiques del seu projecte de futur per a la vila vermella

04 de Desembre de 2018, per Marc Busquets
  • Bargas, després de l'entrevista per a Reusdigital.cat

    Marc Busquets

L'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, fa balanç del mandat que ja s'acaba en una entrevista a Reusdigital.cat. La vila vermella ha potenciat el seu atractiu com a destinació de turisme familiar, fet que l'ha fet mereixedora del distintiu 'Poble amb encant'.

Amb la vista ja posada a les eleccions municipals de l'any que ve, a les quals vol presentar-se, exposa les línies estratègiques de futur per al municipi. La millora dels serveis, la desestacionalització turística i la cura de l'entorn i el patrimoni se subratllen com accions prioritàries. 

Ha estat l'actual un mandat plàcid?

Ha estat plàcid, sí, si bé hem fet molta feina i hem organitzat moltes activitats.

La lectura que en fa es fa positiva, per tant. 

Molt positiva, i ho dic per la resposta de la gent del poble. Treballem al costat de totes les associacions. Sempre que tenim un projecte o una obra important, el posem a la taula del consell d'associacions. 

Ha servit per desencallar determinades qüestions?

Ens trobem de manera periòdica i sí, permeten desencallar segons quins projectes. Un cas seria l'urbanització de les Forquetes. 

I doncs?

Gran part de l'urbanització és de l'Ajuntament. Hi havia uns terrenys immobilitzats i arran d'una petició de construcció s'ha pogut desenvolupar una unitat d'actuació per urbanitzar la zona. I, a més, hem posat a la venda per subhasta una sèrie de parcel·les més aviat perquè les pugui comprar gent jove a preus assequibles. És un lloc a prop del poble, i crec que per tant s'ha fet una bona feina. 

Altres projectes similars?

Cal acabar d'arranjar totes les entrades al municipi, posem per cas. Per a nosaltres té una gran importància l'accés al poble per la carretera de l'Espluga, que és al terme municipal i que no tenia voreres als costats. Bé, n'hi havia una de molt petita, a la banda dreta, i just davant de la font d'en Grau també hi havia cert perill perquè es creuava la carretera. Aquesta vorera l'estem acabant ara. Hi havia l'accés del càmping cap al poble, que també ens preocupava, i a través de la subvenció que vam aconseguir del Pla de foment i turisme l'hem arranjat. I amb suport del càmping, de fet, que hi ha posat de part seva. L'any vinent farem la part que va de la carretera a l'entrada al poble amb una vorera per a vianants. La construcció d'un dipòsit d'aigua també ens preocupava, i és quelcom que hem pogut tirar endavant a partir d'una subvenció a l'ACA. L'estem fent ara, i és de grans dimensions. 

Han tingut problemes d'abastament?

Enguany no, ara per ara no en tenim. L'any passat va anar de poc, però el cas és que actualment la bassa és plena i no tenim cap problema. 

Prades ha apostat fort pel turisme. 

I per desestacionalitzar-lo. Hi treballem fa temps, i crec que ho estem aconseguint. Som en plena tardor i Déu n'hi do, dels visitants que tenim. Els establiments els acostumem a tenir plens, en cap de setmana, gairebé al 100%. 

L'estiu és l'estiu, però. 

Sí, i aquest passat estiu va ser de bojos (riu). Els mateixos forasters ens deien, de vegades, que no tenien temps de poder anar a tot arreu ni poder assistir a totes les activitats que vam fer. En aquest sentit, hem posat en valor una figura de relleu per a Prades com és la reina Margarida, a la qual vam dedicar unes jornades de gran qualitat. 

La línia és aquesta, doncs? Moltes activitats al llarg de l'any, i en especial a l'agost?

Prades té més d'una vintena d'associacions, i el que procurem és que donar suport a tothom perquè hi hagi espai per organitzar les seves activitats. Amb el pla estratègic, el que vam aconseguir és fixar un calendari perquè no ens passés el que ens passava abans, que potser en un mateix dia teníem una cursa de BTT i una xerrada, per exemple. I clar, hi havia gent que potser estava interessada en assistir a tots dos actes i no podia. Sí que és cert que aquest estiu hem dut a terme molts esdeveniments, però ha estat perquè hem posat l'accent en la història i la cultura. 

Ha estat la gran novetat?

Sí. Fins ara havíem fet algunes coses, però enguany, amb el cicle de la reina Margarida i el cicle de la història de Catalunya, tots dos molt potents, hem omplert el calendari d'activitats. Ha vingut molta gent de veure'ns precisament perquè voldria assistir a les conferències. A l'estiu hem arribat als 6.000 habitants, i ho sabem pel consum d'aigua de boca. I el que això vol dir és que has d'organitzar activitats per satisfer-los, per tal que se sentin a gust a Prades. I aquesta és la nostra voluntat. Sóc d'una manera, ho he dir, que si vaig a veure un espectacle i m'agrada, penso 'el vull dur al meu poble'. Per tant, allà on hi hem vist trobat a foradet, a l'agenda, hi hem inclòs nous actes. Des de l'Ajuntament volem fer de Prades un municipi agradable per als visitants, però també per als veïns, per als qui hi vivim tot l'any. I volem també que pui pugi a veure'ns trobi atractiu aquest volum d'activitats. 

S'ha fet una acció amb periodistes russos, aquest passat estiu. Es vol atraure un nou turisme, més enllà del de proximitat? 

Sí, a principis del mes d'agost. Són accions interessants que impulsem des de l'Oficina de turisme, i ens n'hem adonat que han servit per començar a veure visitants russos i d'altres indrets, quelcom que també ens interessa. 

Què pot suposar el fet d'haver obtingut l'etiqueta 'Poble amb encant'?

Prades té encant, és així. Quan se'ns va plantejar l'opció de tirar-ho endavant, vam comprovar que molts dels requisits ja els complíem. Parlo, posem per cas, d'un nucli antic conservat. La resta del patrimoni, o els itineraris, també hi van ajudar. Ho teníem tot. Per tant, vam pensar 'va, fem-ho'. Ens hi vam llençar. Prades és un poble amb encant. Per què? No ho sé explicar. Hi ha gent que ve a veure'ns per primer cop i se n'enamora, del nostre poble. Té racons molt bonics, i la plaça és acollidora, única. Les muntanyes, la riquesa dels camins i de l'entorn natural fan de Prades un lloc molt especial. A efectes pràctics, el distintiu de 'Poble amb encant' és un segell de qualitat i una manera més per promocionar-nos. 

Com es troba l'equilibri entre el 'Poble amb encant' i una població considerable a l'estiu, que demanda serveis?

Fins ara no hem tingut cap problema. Prades té molts llits, força restaurants i és poble de segona residència. Si tot l'any fos agost potser ens plantejaríem una altra cosa, però és quelcom puntual. Ens planifiquem l'any en funció de la feina que sabrem que tindrem, de cara als visitants. Qui vol treballar a Prades al sector serveis té feina assegurada, a l'estiu. Només de la pagesia no en podríem viure, si bé impulsem també línies d'acció en aquest sentit. 

Com el planteja, el proper mandat?

Tenim dos grans projectes. El primer, tirar endavant el centre d'interpretació de la reina Margarida, al castell. En aquest mandat hem fet una permuta per adquirir el solar que hi ha al costat, i que per tant tenim a la taula. El projecte estrella, amb tot, és el centre astronòmic de les muntanyes de Prades, que espera aplegar uns 30.000 visitants l'any. Properament esperem podem explicar en quin moment som. És un projecte gran, ambiciós, de país, sempre respectuós amb l'entorn. A nivell de territori, a banda, pot i ha de ser també un projecte important. Al poble, hi ha carrers pendents d'arranjar, al nucli antic, i tenim urbanitzacions qn què també caldrà actuar. 

Al balcó de l'Ajuntament hi llueix una pancarta per la república. 

A Prades ho tenim molt clar. Ens ve gent de fora a arrencar els llaços, però els tornem a posar. 

L'alcaldessa Bargas té corda per estona?

Hi ha dies de tot. La salut m'influeix molt. Porto molta activitat i m'agrada ser a tot arreu. No sé dir que no, i faig tot el que puc fins que les forces aguanten. Penso al mateix temps que encara puc aportar coses al poble, i vull dur a terme els projectes dels quals abans he parlat. Almenys, deixar-los encarrilats. Són dos mandats com a alcaldessa, i uns quants més a l'Ajuntament. Si la salut m'ho permet i el poble ho vol, evidentment, jo seguiré. 

I el poble ho vol?

Això no se sap mai, la gent té l'última paraula. El que compta és que tenim un bon equip, i això sens dubte ens ho posarà més fàcil a l'hora de trobar relleu i permetre que la gent jove pugui fer el pas per Prades. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics