Dimecres, 16 de Gener de 2019

Màscares per destapar la veritat

Anonymous for the Voiceless organitza el primer 'Cub de la Veritat' a Tarragona

16 de Maig de 2018, per Albà Cartanyà
  • Imatge del primer 'Cub de la veritat' a Tarragona

    Denise Ortega

Dos quarts de dotze del matí de diumenge. Vint-i-una persones vestides de negre amb màscares que els cobreixen el rostre. Setze d’elles es col·loquen formant un quadrat perfecte, quatre per banda, davant la Catedral de Tarragona. Alguns vianants s’aproximen curiosos. Les figures immòbils sostenen la paraula “veritat” inserida en cartells i mostren vídeos que es reprodueixen en portàtils. Les imatges resulten massa incòmodes i, satisfet l’interès inicial, molts dels curiosos decideixen passar de llarg. Altres però, s’aturen a reflexionar i alguns, fins i tot, marxen decidits a fer un canvi d’hàbits.  

L’organització pels drets dels animals Anonymous for the Voiceless practica l’activisme de carrer organitzant activitats com aquesta arreu del món. S’anomena “Cub de la Veritat” i és una performance reivindicativa d’acció directa que mostra la crueltat que pateixen els animals fins a convertir-se en productes de consum. El funcionament és senzill: alguns voluntaris configuren el quadrat pròpiament dit, subjectant els portàtils i els cartells, i d’altres es queden a fora parlant amb el públic. L’objectiu no és pressionar, sinó esperar a que les persones s’acostin per curiositat pròpia. A través de la visualització d’imatges impactants –totalment reals- i mitjançant una profunda conversa, s’intenta que la persona interessada se’n vagi amb la idea d’adoptar el veganisme com a estil de vida. 

Aquest diumenge ha tingut lloc el primer 'Cub de la Veritat' a la ciutat de Tarragona. Els vídeos, la majoria cedits per la organització de drets animals Igualdad Animal, mostren l’infern que viuen els animals en empreses espanyoles, moltes d’elles catalanes. Es denuncia l’explotació de totes i cada una de les espècies en els diferents sectors de producció. Certament, les imatges són horroroses. Moltes –de fet, massa- persones prefereixen no mirar-les. Però per molts ulls que es tanquin, aquesta seguirà sent la realitat. Oculta, però no per això inexistent.

Aquest només és el primer de molts actes en defensa dels drets dels animals que vol organitzar Anonymous for the Voiceless. El veganisme tarragoní es comença a moure i cada vegada hi ha més voluntaris disposats a fer un pas endavant i saltar als carrers per denunciar l’opressió sistemàtica que pateixen els animals no humans. Vestits de negre i amb una màscara, disposats a destapar la veritat. I conèixer-la, com diu la dita, ens farà més lliures. I, si l’elecció final és rebutjar l’explotació animal en qualsevol de les seves formes, ens farà més justos. 

 

COMENTARIS (0)

Reportatges