Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Estudiants del grau d'Educació primària de la URV entrenen alumnes d’educació especial en un projecte de rugby inclusiu

15 de Desembre de 2019, per Redacció
  • Un instant d'un partit entre els alumnes del grau i els del col·legi Sant Jordi

    Cedida

El joc net, la passió per l’esport, la solidaritat, el treball en equip, la disciplina i el respecte a l’altre, són valors fonamentals en el món del rugby, un esport encara poc introduït als centres escolars, i que per les seves característiques pot convertir-se en un bon instrument d’inclusió social. A diferència d’altres disciplines, requereix de jugadors amb capacitats molt diverses, i totes les jugades requereixen de l’equip, unes característiques que el fan encara més inclusiu. Per tot plegat, el col·legi públic d’educació especial Sant Jordi, de Jesús, s'ha decidit a programar classes i entrenaments com a nova activitat al centre.

Per dur-la a terme, ha buscat la complicitat del campus Terres de l’Ebre de la URV. D'aquesta manera, i fruit d’un acord de col·laboració entre la URV i la Diputació de Tarragona (institució de la qual depèn l’escola Sant Jordi) els estudiants del tercer grau d’Educació Primària del campus ebrenc preparen sessions d’entrenament per desenvolupar amb 26 alumnes d’entre 16 i 21 anys, que requereixen algun tipus d’atenció a la diversitat i que cursen els programes de formació inicial que s’imparteixen al centre (auxiliar de cuina i auxiliar d’instal·lacions electròniques en edificis).

"Per als estudiants de la URV és una experiència "molt interessant" perquè, d’una banda, els apropa a una diversitat que es poden trobar a les aules de primària, i, de l’altra, s’apropen al rugby com a esport, la qual cosa també els donarà eines quan facin de mestres”, explica la professora del grau d’Educació Primària al campus Terres de l’Ebre Míriam Segura. Abans del partit, els estudiants de la URV fan un entrenament als alumnes del col·legi Sant Jordi. El dinamitzador de psicomotricitat del Sant Jordi, Cristòbal Caballé, ha estat l’impulsor del projecte, després d’haver conegut l’experiència de la fundació escocesa Trust rugby international.

“Als equips d’aquesta lliga pot jugar-hi tothom: homes i dones de diferents edats. I perquè sigui realment inclusiu es busca que els equips estiguin integrats per persones amb diferents capacitats”, explica Caballé, tot avançant que la idea del col·legi Sant Jordi és poder participar al torneig del 2020 a càrrec de l'ens internacional. De moment, l’alumnat s’entrena un dia a la setmana. Els estudiant de la URV els fan d’entrenadors una vegada al mes, aproximadament, i juguen amb ells un partit.

Són els 44 estudiants que cursen l’assignatura d’Ensenyament i Aprenentatge de l’educació fisica II de tercer. “Sortir de l’aula i aplicar la teoria d’una manera pràctica és molt més enriquidor”, expliquen. Dies enrere va tenir lloc un d’aquests entrenaments amb partit inclòs i els estudiants de la URV van crear dinàmiques per ensenyar-los a passar-se la pilota, mentre que des del Sant Jordi els van ensenyar a fer una sacada nova. El tercer temps, molt important en rugby, és també un punt de trobada en què els estudiants de la URV i l’alumnat del Sant Jordi es coneixen una mica més i desfan estigmes. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics