Cookie control
Dimarts, 14 de Juliol de 2020

La URV disposa d'un nou software que analitza les causes d'accidents industrials

Els estudiants de química l'estrenaran el curs vinent

14 de Febrer de 2020, per ACN
  • El representant de l'empresa Sologic a Europa, Joan de Torres, amb la rectora de la URV, deganes de les facultats de Química i Enginyeria Química, i de l'àmbit de prevenció de riscos laborals

    ACN

La Universitat Rovira i Virgili s'ha dotat d'un nou programa informàtic que permet descobrir les causes d'accidents relacionats amb la seguretat industrial. Es tracta d'un software ideat per una companyia angloamericana, molt usat per empreses i multinacionals del sector químic i també alimentari d'arreu del país. L'any 2018 es va introduir en universitats dels Estats Units i la URV ara també l'incorporarà, com una eina més dins la docència. És la primera d'Europa en tenir-lo. L'accident a Iqoxe preocupa la Universitat. Aquest programa permetrà analitzar aquest i altres escenaris. És intuïtiu i es basa en el mètode científic de causa-efecte, on les interpretacions no hi tenen cabuda. Els universitaris l'utilitzaran a partir del curs vinent.

Aquest programa informàtic podria donar resposta als interrogants que encara planen un mes després de l'accident d'Iqoxe, sota investigació judicial. La URV tenia intenció de dotar-se d'aquest programa ja a l'estiu, abans del greu incident a la planta de la Canonja, però ara, amb més raó, vol aplicar-lo de cara al curs vinent. Es tracta d'un software ideat per l'empresa 'Sologic'. En fan ús moltes empreses del sector, en la investigació d'accidents o anàlisis de riscos, i la companyia, ara fa dos anys, va decidir posar-lo també a l'abast de les universitats.

La URV és la primera universitat europea en disposar d'aquest software. "És una eina complementària a la formació dels nostres estudiants", ha afirmat la rectora de la URV, María José Figueras. Ara encara s'està avaluant com aplicar-lo a la docència perquè en pugui fer ús l'alumnat -ja sigui en assignatures, seminaris, treballs de finals de grau, etc. D'entrada es veu aplicable als graus de Química i Enginyeria Química, on s'estudien riscos laborals, seguretat industrial química i també alimentària, però no es descarta que s'acabi obrint a més camps. 

És un programa informàtic molt intuïtiu que permet crear els denominats "arbres de causes" de manera lògica. Es tracta d'introduir el màxim de dades possibles per reproduir un escenari. La novetat no radica tant en el mètode -ja que en la docència impera el principi científic-, sinó en l'instrument en sí. "És un software que et permet visualitzar, de manera senzilla, aquest mètode científic, és el complement per anar més enllà", diu la degana de la facultat de Química, Yolanda Cesteros, durant la presentació feta aquest dijous al rectorat de la URV.

"Detecta les causes que han provocat un efecte i troba el perquè d'un incident, ja es tracti d'un accident químic, una epidèmia o qualsevol problemàtica, i sobretot com es podria haver evitat o, també a l'inrevés, és a dir, com es podria replicar un fet exitós que ha tingut efecte positiu", explica Joan de Torres, representant de l'empresa Sologic a Europa. "Normalment es deu a un cúmul de causes; és un mètode molt efectiu que permet arribar al final de la investigació", afegeix. El projecte, sense ànim de lucre, s'engegarà a la URV el pròxim curs lectiu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics