Cookie control
Dimarts, 07 d'Abril de 2020

Una alumna de la URV, premiada per un treball sobre les obres hidràuliques de l'estat en desús

Irene Mataró ha estat distingida per la Universitat de Múrcia

08 de Gener de 2020, per Redacció
  • Una imatge de l'advocada Mataró

    Cedida

Les obres hidràuliques en desús que hi ha a l’estat espanyol i que no s’han eliminat tenen un impacte per al medi ambient, especialment perquè no afavoreixen la restauració dels rius que han quedat afectats. No hi ha un recompte centralitzat del nombre d’obres ineficaces ni tampoc una normativa que afavoreixi el seu desmantellament i recuperació dels espais naturals. El pantà projectat a Jánovas, al Pirineu aragonès, als anys 50 del segle XX, n’és un exemple: va obligar a desallotjar un poble sencer, es va modificar el cabal del riu malgrat que la presa va quedar a mig construir i finalment l’any 2000 va rebre un informe negatiu, sense que encara avui s’hagi eliminat l’obra.

Jánovas és precisament el poble dels avis de l'advocada i Màster de Dret ambiental per la URV Irene Mataró, i el cas que va inspirar el seu Treball de fi de Màster. Per això es va proposar analitzar les obres hidràuliques que hi ha a l’estat que ja no tenen utilitat i com la seva eliminació afavoriria la restauració fluvial. L’estudi li ha valgut el Premi de la Càtedra de l’aigua i la sostenibilitat de la Universitat de Múrcia als millors treballs finals de màster en la seva quarta edició.

El treball ofereix una visió de la situació i una proposta de regulació. Així, en la primera part estudia l’impacte ambiental de les obres; en la segona, analitza el fenomen de la restauració fluvial i la seva repercussió a Espanya a partir dels pocs casos en què ja s’han eliminat les construccions. En tercer lloc, ha estudiat la normativa relacionada amb les obres hidràuliques, que “és antiga i basada en el criteri de dominar l’aigua sense tenir en compte les conseqüències ambientals”, apunta Mataró. I per últim, a través de l’estudi de normatives sobre el dret urbanístic, a partir de les qual s’eliminen construccions per motius de seguretat, i de la regulació de la restauració minera, Irene Mataró fa una analogia i formula propostes normatives de millora aplicables a les obres hidràuliques.

El treball 'La eliminación de obras hidráulicas ineficaces' ha estat dirigit per la professora de Dret administratiu Anna Pallarès.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges