Dijous, 25 d'Abril de 2024

Nous tallers de la Policia Local de Cambrils per prevenir l’assetjament escolar

També s’ha organitzat un programa educatiu sobre la violència de gènere i/o domèstica

19 de Gener de 2017, per Redacció
  • Els agents escolars de Cambrils encarregats de fer els tallers

    Cedida

El programa educatiu de la Policia Local de Cambrils per prevenir, detectar i combatre l’assetjament escolar ja ha arribat a 1.221 alumnes de 1r d’ESO dels instituts de Cambrils. Aquest nou taller és un dels que s’ha posat en marxa aquest curs i que s’afegeix a l’oferta formativa de la Unitat d’Agents Escolars.

Una altra novetat és un taller de dues sessions sobre violència de gènere i/o domèstica, que està adreçat a joves de 3r d’ESO i als alumnes de l’Escola d’Adults. La posada en marxa d’aquests dos nous programes educatius respon a l’anàlisi continu de les necessitats i demandes socials al municipi.

La regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat, Yolanda Quílez, ha destacat la importància d’abordar aquestes problemàtiques als instituts perquè “són una realitat i l’educació és una de les millores maneres de combatre-les”. A més, la regidora ha explicat que, amb l’ús del mòbil i Internet, han aparegut noves formes d’assetjament que amplifiquen el poder dels assetjadors. “Hem d’aconseguir deixar sol l’assetjador perquè ho deixi de ser, aquestes conductes d’abús no han de comptar amb la complicitat de cap company”, ha conclòs Quílez.

La prevenció és un dels pilars del model integral de seguretat de la Policia Local de Cambrils i, per això, l’objectiu del programa educatiu és donar eines als més joves per detectar, prevenir i conscienciar sobre aspectes clau, per tal d’aconseguir una bona convivència al municipi i minimitzar l’efecte d’aquests fenòmens de cara al futur.

El taller de bullying

L’objectiu de les sessions sobre l’assetjament escolar és que els joves puguin diferenciar una baralla o una broma pesada aïllada d’un cas d’assetjament i sàpiguen què fer en cas de patir o presenciar aquestes situacions. El taller comença amb la projecció d’unes imatges per fer reflexionar els alumnes i convidar-los a compartir les seves opinions.

A continuació, els agents expliquen les greus conseqüències que poden provocar les burles, insults i humiliacions repetides en el correcte desenvolupament de la víctima que les pateix. Per acabar, s’obre un nou espai de reflexió sobre què fer per solucionar aquesta problemàtica . En aquest punt, els agents recorden als joves que no estan sols i que si viuen o presencien assetjaments tenen professors, companys, família i amics a qui ho poden explicar i demanar ajuda.

Programa educatiu sobre la violència de gènere

L’altre nou programa educatiu, el de la violència de gènere i/o domèstica, tracta un tema que ja es va introduir als instituts, l’any 2013, des del Servei de Coeducació i Salut a les Escoles. Ara, els agents escolars agafen el relleu per englobar també la violència domèstica. L’objectiu és crear un espai que ajudi a reflexionar sobre aquest tipus de violència, per no reproduir els patrons que perpetuen aquestes conductes.

Les dues sessions serveixen perquè els i les joves identifiquin aquesta violència i coneguin com es manifesta i com la podem detectar i prevenir.

25 anys d’educació viària a les escoles

El primer programa educatiu per escolars de la Policia Local va ser el d’educació viària i mobilitat segura, que es va posar en marxa el 1991 i s’ha dut a terme fins ara de forma ininterrompuda. Enguany, s’ofereixen sessions d’educació viària a P4, P5, 2n, 4t i 6è de primària i a 1r i 2n de secundària.

Aquest programa combina sessions a l’aula amb tallers pràctics al circuit del parc del Pinaret, per tal de treballar la percepció del risc i la consciència d’un mateix amb l’objectiu de prevenir accidents.

D’altra banda, el novembre del 2012, arran de l’actualització de l’ordenança, es va afegir un segon programa dedicat al civisme i la convivència, per donar a conèixer la normativa vigent a Cambrils, reflexionar sobre les conseqüències dels comportaments incívics i treballar la resolució de conflictes. Aquest curs, els tallers de civisme i convivència s’ofereixen a 5è de primària.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics