Cookie control
Diumenge, 31 de Maig de 2020

Nova excavació al Cavet a Cambrils amb evidències de les ocupacions neolítiques més antigues

Fins al 13 de desembre es treballa de les 9 del matí fins a les 3 de la tarda i es pot visitar el jaciment

30 de Novembre de 2017, per Redacció
  • Imatge dels treballs al jaciment del Cavet

    Cedida

Un equip codirigit per Josep Maria Vergés  i Marta Fontanals, membres de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) realitza una nova excavació arqueològica al jaciment del Cavet, a Cambrils. Els treballs es van iniciar el 27 de novembre i es perllongaran fins al 13 de desembre, de dilluns a divendres de 9 del matí a 3 de la tarda, i està obert al públic durant aquest horari. La intervenció arqueològica està coordinada i finançada per l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història del municipi.

En aquesta ocasió, l’objectiu principal és continuar i ampliar el sondeig de 3 metres de llargària per 1 d’amplada iniciat en campanyes anteriors en una zona del jaciment on es conservarien nivells d’ocupació. Aquests treballs han permès constatar que es tracta d’un indret del jaciment en el qual s’hi documenta una seqüencia de, fins al moment, 13 nivells que han proporcionat abundant material arqueològic, principalment ceràmiques i indústria lítica, i, en menor mesura, restes de fauna, malacofauna i carbons principalment del període neolític. També s’hi ha identificat un possible fossat defensiu construït a l’inici de l’assentament, en el neolític antic. Les datacions realitzades indiquen que seria de fa 6.800 anys, pel que es tractaria de les estructures d’aquestes característiques més antigues documentades. 

Precisament per intentar confirmar la hipòtesi de l’existència del fossat i localitzar altres punts d’interès arqueològic, enguany també hi ha previst obrir noves cales en el mateix sector on s’està intervenint. També es realitzaran estudis topogràfics i s’actualitzarà la planta completa del jaciment. 

La intervenció arqueològica compta amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de Cambrils, que enguany aporta 7.000 euros al desenvolupament dels treballs. Tant aquesta contribució econòmica com les realitzades en anys anteriors es formalitzen mitjançant convenis específics en el context del conveni marc de col·laboració establert entre el consistori municipal i l’IPHES, signat l’any 2005.

El treball de camp i recerca al jaciment del Cavet forma part del projecte quadriennal de recerca 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona', finançat per la Generalitat de Catalunya (Referència 2014/100574).

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics