Dilluns, 25 de Març de 2019

Preocupació a Falset per la manca d’inversió en les Estacions de Desclassificació i Descontaminació

El batlle, Jaume Domènech, es troba amb els alcaldes de Gandesa i Maials per abordar la qüestió que preocupa 'en cas d’urgència nuclear a la Central Nuclear d'Ascó'

03 d'Abril de 2018, per Redacció
  • Central Nuclear de Vandellòs II

    Cedida

Els alcaldes de Gandesa, Maials i Falset volen fer patent la seva preocupació davant la falta d’una inversió continuada en el manteniment de les Estacions de Classificació i Descontaminació (ECD) que hi ha en cadascun d’aquests municipis, davant d’una hipotètica evacuació de la població en cas d’accident a la Central Nuclear d’Ascó. Els representants dels tres municipis insten la subdelegació del Govern a Tarragona a una reunió per abordar aquest assumpte de màxima prioritat.

Els alcaldes de Gandesa, Carlos Luz; de Falset, Jaume Domènech; i de Maials, David Masot, s’han reunit a Falset per afrontar la situació, que preocupa fortament els respectius consistoris, ja que en aquests moments, les tres ECD no reben el sosteniment econòmic necessari per part de la direcció general de Protecció Civil i Emergències del ministeri de l’Interior, que n’és l’organisme competent.

Els ajuntaments entenen que "no es tracta d’una qüestió menor", tenint en compte que les ECD a Falset, Gandesa i Maials, en cas d’accident nuclear a la Central d’Ascó, tindrien com a funció el recompte, la classificació i la descontaminació d'aquells evacuats que poguessin estar contaminats, i l'aplicació de les mesures preventives i sanitàries pertinents. Les ECD són una part essencial del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA).

Els alcaldes certifiquen que, en aquests moments, ja han sol·licitat determinades inversions de manteniment a les ECD corresponents, sense que hagin trobat la voluntat inversora per part de Protecció Civil. De fet, es dóna la circumstància que els Ajuntaments es veuen obligats a remetre informes periòdicament al Ministeri de l’Interior sobre l’ estat d’aquestes instal·lacions, sense que les mancances detectades rebin el finançament necessari per a la seva reparació.

Els alcaldes dels tres municipis també constaten que la situació ha empitjorat des de l’any 2015, quan el Ministeri de l’Interior va decidir donar per finalitzat el conveni anual que signava amb els municipis i que garantia una inversió mínima per al manteniment i millora de cada ECD. Des de llavors, les inversions es financen mitjançant subvencions de caràcter extraordinari i puntual, que no garanteixen la inversió mínima continuada que necessita una infraestructura d’aquesta importància.

COMENTARIS (0)

Reportatges