Cookie control
Dijous, 16 de Juliol de 2020

Capçanes inicia les visites guiades a les pintures rupestres que espera que es converteixin en un actiu per al poble

Al terme hi ha la concentració de conjunts prehistòrics més gran de Catalunya

05 de Març de 2017, per ACN
  • Imatge d'una figura humana de les pintures ruprestes de Capçanes

    ACN

Capçanes, al Priorat, ha iniciat aquest cap de setmana les visites guiades a les pintures rupestres que hi ha al terme del municipi després que s'hagin acabat les tasques de museïtzació i restauració. La ruta du els visitants a veure tres de les quatre zones on s'han trobat pintures, on hi ha unes deu pintures que es van trobar el 2006. Entre les pintures més destacades hi ha un bou de grans dimensions –el toro de Parellada III-, que fa més de 50 centímetres i es considera una de les figures més gran documentada al país. També destaca el conjunt de 'La matança', a la Vall II, on hi ha una vintena de figures que recreen una emboscada.

Les visites es programen pel primer dissabte de mes per un grup de 25 persones com a màxim i tenen una durada de fins a tres hores. L'alcalde de Capçanes, Joan Carles Garcia, explica que l'ajuntament farà una aposta per les pintures com un actiu més del municipi: volem unir-ho a allò que ja tenim: el senderisme o el Carrasclet, ha apuntat.

El terme de Capçanes té la concentració de pintures rupestres més gran de Catalunya, amb 19 conjunts identificats, concentrats en un espai força reduït, en dos barrancs principals on la separació màxima entre conjunts és de dos quilòmetres.

Entre totes les pintures, destaca 'La matança'. L'alcalde de Capçanes explica que tècnicament, és la més vistosa: recrea una emboscada i les teories diuen que sembla que la pintura va ser feta per la gent que va ser agredida, perquè són qui ocupen la part central de la figura i els agressors queden més diluïts al voltant. Potser en un futur no molt llunyà se li farà justícia perquè és dels més importants que tenim a Catalunya, ha manifestat Garcia, que ha explicat que a partir d'ara es començarà a fer més difusió sobre aquestes pintures.

Restauració i consolidació

Els treballs han permès recuperar la lectura de les figures que anteriorment no s'apreciaven bé, així com la documentació de sis nous arquers i una nova explicació de l'escena pintada. A més, s'ha recuperat i consolidat un gran cérvol i una figura humana de l'Abric localitzada a la Vall I.

Les tasques de recuperació es van iniciar el 2014. Entre les accions realitzades hi ha l'aixecament topogràfic i la documentació dels abrics i dels barrancs de la Vall i Parellada, que ha permès conèixer i entendre el perquè de la concentració de pintures en els barrancs i de la seva ubicació. Entre les actuacions al conjunt, s'ha dut a terme l'estudi i identificació de les patologies que afectaven la conservació de les pintures, feina que ha permès disposar d'un mapa d'alteracions i problemàtiques, així com elaborar un pla ordenat i coherent de restauració i consolidació per a cada un dels conjunts de pintures rupestres.

Segons ha explicat l'alcalde, també s'ha netejat i desbrossat els terrenys afectats pels tancaments de protecció s'ha recuperat el camí que permetrà que els visitants puguin accedir bé a les pintures. També s'ha instal·lat plafons informatius a cada un dels tancaments i panells específics per a cada un dels conjunts.

Visites

Les visites es programaran pel primer dissabte de cada mes, pensades per un grup de 25 persones però es faran igual encara que no s'arribi al màxim de participants. A més, altres grups, sota demanda, poden reservar la visita guiada. L'excursió dura entre dues hores i mitja i tres hores i està organitzada per una empresa de viatge professional que contextualitza les pintures.

La majoria dels conjunts de pintures rupestres de Catalunya han estat identificats en els darrers anys a la comarca del Priorat: 43 conjunts d'un total de 120 documentats a tot el territori. Així, a la comarca es localitza una tercera part de tota la pintura rupestre coneguda a Catalunya

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics