Dijous, 25 d'Abril de 2024

‘La Carxana’ d’Albarca, el valor del coneixement i la fidelitat al territori

Apareix el número 21 d’aquesta emblemàtica revista que es publica al municipi més petit del Priorat

29 d'Agost de 2016, per Ana Ballesteros
  • Albarca

    Reusdigital.cat

  •  

Un estiu més –i ja en són vint-i-un gairebé ininterromputs- es publica la revista ‘La Carxana’ editada pels coneguts activistes culturals Montsant Fonts i Salvador Palomar. Residents a Reus però amb una relació constant amb Albarca on hi tenen casa i passen “els caps de setmana i les vacances”, Fonts i Palomar publiquen des de fa més de dues dècades aquesta revista anual que aplega treballs de recerca dels membres de Carrutxa sobre aquest privilegiat entorn. Després del número anterior que coincidia amb les dues dècades d’existència de la proposta cultural, ‘La Carxana’ d’enguany torna a divulgar en format paper continguts relacionats amb temes històrics i de la cultura popular del municipi del Priorat més petit i del seu entorn. “Sempre ha estat un poble petit però últimament encara més” explica Fonts que no menysté en base a aquesta baixa demografia l’aportació cultural de la població prioratina i el seu passat històric .

Concretament, el lector podrà llegir al darrer número de la revista sobre ‘El foc a la cultura popular: del cel i de l’infern’ d’Ezequiel Gort, ‘Una venda de drets per necessitat, a Albarca, el 1729’  i ‘La carretera d’Albarca, una mica d’història’, entre altres articles. Així mateix, la publicació aprofita per fer referència al recent Premi Nacional de Cultura 2016 que el passat juny es va lliurar a l’entitat i que, segons es recorda a les planes de la publicació, es fonamenta en bona part en els 36 anys de recerca i divulgació del patrimoni, també, de la comarca del Priorat.

“Ara ja no hi queda gent viva, però abans ens havien explicat coses i ens havien aportat documentació” comenta Fonts, presidenta de Carrutxa, al respecte dels importants fons fotogràfics i orals que l’entitat ha atresorat després de dècades de treball de camp a la localitat.

Tampoc la relació familiar amb l’entorn és nova, tal i com relata Fonts: “El meu avi formava part del grup excursionista ‘El Muntanyenc’ de Tarragona i van comprar una casa a Albarca per fer el refugi, i al mateix temps que van adquirir el refugi va comprar una casa per la família”. Posteriorment, explica, la parella va comprar l’habitacle, fet que els vincula emocionalment a Albarca malgrat no ser-hi fills. “No som d’Albarca, però fa molt de temps que formem part de poble”, comenta.

Tot i trobar-se molt a prop d’un dels principals atractius del Priorat, el municipi de Siurana, Albarca té poc a veure amb el seu model. “Hi ha moviment turístic però tampoc es pot comparar-hi” diu la presidenta de Carrutxa. De fet, segons explica, majoritàriament els visitants són excursionistes que hi passen perquè la població representa l’entrada al Montsant tot i que –assegura- “la majoria passa de llarg perquè no hi ha serveis” a la població.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics