Dijous, 18 d'Abril de 2024

Treball destina 215.000 euros al primer ateneu cooperatiu del Camp de Tarragona

Format per una vintena d'entitats, CoopCamp vol impulsar projectes d'economia social i atendre 5.000 persones en 10 mesos

24 de Febrer de 2017, per Marc Busquets
  • La consellera Dolors Bassa ha presentat el projecte a Mas Carandell

    Cedida

  • Rubio, amb Bassa (al centre), a les instal·lacions de Mas Carandell

    Marc Busquets

  • Marc Busquets

Fomentar l'economia social després que s'hagi demostrat que "el model que ens va dur a la crisi estava equivocat". Amb aquestes paraules ha descrit la consellera de Treball i Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, la missió de la xarxa d'ateneus cooperatius de Catalunya, de la qual ja forma part Coop Camp, el primer que es forma a la nostra demarcació. El Mas Carandell ha estat l'escenari per presentar l'organisme, integrat per una vintena d'entitats de les comarques de l'Alt i el Baix Camp, el Priorat i la Conca de Barberà. Bassa ha explicat que s'han invertit més de tres milions d'euros en la xarxa, dels quals 215.000 s'han destinat a la posada en marxa de CoopCamp.

'Un model econòmic sostenible i igualitari'

La presentació d'aquest divendres al matí ha comptat amb la presència de moltes altres autoritats. El primer en intervenir ha estat el regidor d'Ocupació del consistori, Daniel Rubio, qui ha expressat la seva satisfacció per "acollir una iniciativa tan bona com aquesta". "Des de l'Ajuntament impulsem politiques que generin ocupació i aquesta n'és una", ha subratllat. De passada, ha celebrat que l'ateneu CoopCamp "arribi a tot tipus de públics" i l'ha definit com "un noi espai de futur" que fomenti un model econòmic "diferent, sostenible i igualitari".

Acte seguit ha estat el director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, Josep Vidal, l'encarregat d'assenyalar que el model econòmic de les cooperatives "té un gran repte per endavant" i que el seu valor "ja és una realitat" perquè durant el passat ha arribat a suposar "el 8% del PIB del país" i ha atès "uns cinc milions de persones". Per tal de "garantir un treball de qualitat a tothom", Vidal ha posat en valor que CoopCamp s'integri a la xarxa d'ateneus de Catalunya amb l'objectiu d'establir "un model econòmic adequat a la república que estem construint".

Per part de CoopCamp han pres la paraula un parell dels seus representants, Gemma Flores-Pons i Gerard Nogués. La primera ha exposat quins han estat els passos previs per constituir l'organisme, amb una fase d'anàlisi del context social i econòmic del Camp de Tarragona amb el qual s'ha determinat que "les comarques rurals són un actiu econòmic que ens fa únics" i que l'objectiu final del projecte és consolidar "una nova manera de fer economia que vagi més enllà de lucrar-se i que generi riquesa social". Posterioment, Nogués ha comentat el pla de treball de CoopCamp de cara alsdeu propers mesos en què està previst arribar a atendre cinc mil persones en qüestions formatives, jurídiques i d'organització. "Fa dos mesos que treballem per visualitzar CoopCamp", ha detallat.

La feina en xarxa, clau

Finalment, i per cloure l'acte, Bassa ha recordat que ja hi ha una desena d'ateneus cooperatius al país i que els 215.000 euros destinats a CoopCamp han de servir per "realitzar accions concretes". Tot mirant enrere, ha admès que "la crisi ens va fer adonar de molts errors" i que "el model econòmic del país no pot estar només centrat en el sector dels serveis" sinó que ha d'impulsar "les relacions laborals igualitàries". La consellera ha apuntat que "hauríem pogut centralitzar aquest servei en una finestreta única" però que l'opció triada ha estat la de treballar "en xarxa" amb tots els actors implicats. La inversió feta per la Generalitat en les cooperatives, segons ha revelat, ha estat de 3.300.000 euros. "Al Camp de Tarragona hi ha 241 cooperatives que donen feina directa a 46.000 persones", ha manifestat.

L'activitat de CoopCamp es dirigeix a associacions, clubs, entitats, empreses i autònoms, i ofereix assessorament en aspectes com la definició del model de negoci, acompanyament en el procés de constitució de cooperativa o informació i formació de manera gratuïta. D'entre les 20 entitats adscrites a CoopCamp, n'hi ha quatre de reusenques: Fundació Mas Carandell, Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell, El Brot i Remahlik SCCL-Campus.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus Mas Carandell Reusdigital Dolors Bassa
Reus Mas Carandell Reusdigital Dolors Bassa Montserrat Vilella

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics