Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Prop de 3.000 estudiants del Camp i l'Ebre es juguen l'accés a la universitat

Les PAU arrenquen amb normalitat als 16 tribunals de la demarcació i amb un 3,1% més d'alumnes

09 de Juny de 2015, per ACN
  • Estudiants començant l'examen de llengua castellana de les PAU, al Campus Catalunya de la URV, a Tarragona

    ACN

Nervis, cares de concentració i els habituals repassos d'última hora aquest dimarts, el primer de tres dies de Selectivitat. Després de setmanes intenses d'estudi i d'invertir moltes hores a la biblioteca, la jornada dels futurs universitaris del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha començat amb l'examen de Llengua castellana i literatura, que segons les opinions de la majoria ha resultat més assequible que no pas el de Llengua catalana i literatura, la segona prova del dia.

Després d'haver enllestit l'examen de castellà, al Campus Catalunya de Tarragona els alumnes han anat sortint esglaonadament de les aules. "M'ha anat molt bé i estic contenta. Primer m'he espantat perquè he acabat molt ràpid, però ho he repassat tot i he vist que no deixava res", ha explicat l'Ariadna Pinilla, del col·legi Lestonnac. Tant ella com la Míriam González, del mateix centre, han escollit l'opció A i confien que podran entrar a les carreres que volen cursar a la Universitat Pompeu Fabra.

Una de les anècdotes del dia s'ha produït en una de les aules d'un tribunal de Tarragona, on s'ha repartit per error l'examen de català a una quinzena d'alumnes, en lloc del de castellà. "Quan ens n'hem adonat els han recollit i han repartit els de castellà", ha explicat l'Àdam Ricort, de l'IES Torredembarra. El coordinador de les PAU a la URV, Antoni Garcia Español, ha relativitzat l'incident i ha subratllat que s'ha resolt sense problemes. Cap dels alumnes ha llegit el contingut de l'examen, ja que no se'ls autoritza a obrir el dossier fins que el tribunal no dóna l'ordre de començar la prova.

La Mariona Garcia, del col·legi Sant Josep de Reus, s'ha mostrat satisfeta amb l'examen, que ha trobat més fàcil que els que ha anat fent a classe. En el seu cas, vol cursar Magisteri d'Educació Infantil i és conscient que ha d'aprovar les tres llengües que se sotmeten a examen per tal de poder-hi accedir, tal com marca la prova d'aptitud personal (PAP) que han de superar els alumnes provinents de cicles superiors.

Unes altres alumnes de Lestonnac, l'Alba i la Paula, s'han mostrat alleujades després d'enllestir l'examen de castellà, en el qual totes dues han apostat per respondre l'opció A. "Crec que m'ha anat bé, però tinc por de les faltes d'ortografia, ja que resten punts per qualsevol error", ha lamentat aquesta estudiant, que tot i que només necessita un 5 vol treure la millor nota possible. Per la seva banda, l'Alba vol cursar ADE i Dret a la URV, amb una nota superior al 7.

La majoria d'alumnes porten molts dies preparant-se aquestes proves i són conscients que es juguen el seu futur en poques hores. "Primer estava nerviós, però crec que m'ha anat bé", ha confessat l'Oscar Jiménez, de l'IES Gaudí de Reus, un jove que vol cursar Economia a la URV. Però no tots els alumnes provenen del batxillerat, sinó que n'hi ha també que provenen de cicles formatius, com en Marc Juncosa, de Cornudella de Montsant, que aspira a entrar al grau d'Història.

Repunt d'alumnes

Un total de 2.944 alumnes de batxillerat i de cicles formatius de la demarcació de Tarragona, un 3,1% més que l'any passat, han començat aquest dimarts les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) en els setze tribunals repartits entre les ciutats de Tarragona, Reus i Tortosa. A Tarragona hi ha vuit tribunals, repartits entre els campus Catalunya i Sescelades; a Reus n'hi ha quatre, a la Facultat d'Economia i Empresa i als Instituts Baix Camp i Gabriel Ferraté, i n'hi ha quatre més a Tortosa, en aquest cas al Campus Terres de l'Ebre, els Instituts Joaquim Bau i de l'Ebre.

Del total d'aspirants, 2.439 son alumnes que han aprovat el batxillerat enguany, pràcticament igual que l'any passat quan van ser 2.423. A aquests alumnes enguany s'hi sumen 414 estudiants que es presenten voluntàriament a exàmens de matèries específiques per intentar pujar nota, i 91 de batxillerat de cursos anteriors al 2014-15. Tot i que hi ha programats tretze horaris de proves, cada estudiant en farà un màxim de 8, amb una durada d'una hora i mitja cadascun.

Cada estudiant defineix el seu propi perfil d'accés a través de les matèries de modalitat. Les proves tenen dues fases: una general obligatòria la superació de la qual permet accedir a qualsevol universitat i té validesa indefinida, i una d'específica, de caràcter voluntari, que té com a finalitat calcular una nota d'admissió per a cada títol de grau concret de cada universitat. Aquesta prova voluntària serveix per establir la nota de tall si l'oferta de places és inferior a la demanda en l'opció escollida.

Per superar aquesta prova d'accés a la universitat s'ha d'obtenir una nota igual o superior a 5 com a resultat de la mitjana ponderada del 60% de la nota mitjana de batxillerat i el 40% de la qualificació d'aquesta fase general de les PAU, sempre que aquesta última sigui superior a 4.

Per l'accés als graus d'Educació Primària i Infantil, els estudiants provinents de cicles i de batxillerat de cursos anteriors al 2015 han de superar una prova d'aptitud personal (PAP), una opció que segons ha destacat el coordinador de les PAU, va a l'alça al territori. Per al curs 2015-2016, la PAP es considerarà superada mitjançant l'obtenció d'una nota igual o superior a 5 com a resultat de la mitjana aritmètica dels exercicis de català i de castellà de la fase general de les PAU, sempre que les notes particulars d'aquests exercicis siguin iguals o superiors a 4.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics