Dijous, 25 d'Abril de 2024

Repsol inverteix 26 milions en un projecte per separar propà i etilè

L'empresa presenta una columna des destil·lació amb el qual 'es consumeix menys energia'

16 de Febrer de 2017, per Marc Busquets
  • La nova columna (la més alta) és en funcionament des del passat novembre

    Marc Busquets

  • Font (esquerra) i Mas (dreta), amb un operari al complex

    Marc Busquets

  • La sala de control de la columna

    Marc Busquets

Repsol ha invertit la quantitat de 26 milions d'euros al seu complex de Tarragona amb la posada en funcionament d'una columna de destil·lació o 'splitter' que permet la separació i tractament de propà i etilè. El projecte es va iniciar a finals de 2015 i les seves obres s'han allargat aproximadament un any. En funcionament des del passat mes de novembre, la columna del projecte T-73 té una alçada de 95 metres (la més alta de l'equipament) i en té 4,2 de diàmetre. La funció bàsica d'aquesta, segons ha exposat aquest dijous la directora tècnica de Repsol, Maria Mas, és separar tots dos elements i reaprofitar el propà com a matèria primera. De fet, i segons Mas, amb aquest nou mètode de treball s'arriba a aprofitar fins a un 40% del total processat.

La columna ha estat feta a Vila-seca

El ja assenyalat ús del propà com a matèria primera permet posteriorment obtenir etilè i propilè amb finalitat comercial, entre d'altres possibles usos. Mas ha detallat que amb els actuals avenços per tractar el propà s'aconseguirà "un avantatge competitiu important" en relació a la matèria primera més freqüentment emprada, la nafta, una barreja d'hidorcarburs. En el cas del propilè separat, la directora tècnica ha precisat que es pot usar en la producció de plàstics. Amb tot, i segons ha exposat més endavant el director del complex, Josep Francesc Font, el més rellevant és que a través de l''splitter' presentat ara s'ha assolit "un notable i important estalvi energètic" amb l'ús de la tecnologia 'bomba calor'. Font ha subratllat que aquest sistema representa "una innovació tecnològica" si se'l compara amb altres columnes de destil·lació.

I és que la 'bomba de calor' (amb una potència de gairebé 3 megawatts) de la columna permet escalfar el fons i refredar el cap, de manera que "guanyem en eficiència en tot el sistema", tal i com ha puntualitzat Font. Des de Repsol s'ha revelat que la columna, ha estat fabricada a Vila-seca per Shwartz-Haumont. Fonts de l'organització han detallat que des de la posada en marxa del projecte T-73 al complex "ja s'ha detectat una millora en l'eficiència". La presentació de la nova columna s'ha tancat amb una visita a les instal·lacions per als mitjans i al centre de control d'aquesta. Es tracta d'una sala separada en dos sectors i des dels quals es regulen els pàrametres per aconseguir un rendiment òptim del sistema. Mas ha puntualitzat que també s'ha invertit en el sistema de monitoratge per a la comoditat dels operaris.

Recupereu les declaracions del director del complex de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Repsol Tarragona Reus reusdigital
Repsol Tarragona Reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics