Divendres, 19 d'Abril de 2024

Salut posarà en marxa un nou Hospital Joan XXIII de Tarragona el 2021 amb una inversió de 48 milions

El nou pla estratègic sanitari de la Regió Sanitària atorga la coordinació de l’atenció oncològica al Sant Joan de Reus

13 d'Octubre de 2016, per ACN
  • El conseller de Salut, Antoni Comín, entre el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, i el director del CatSalut, David Elvira, en roda de premsa a Tarragona

    ACN

El Departament de Salut ha anunciat la construcció d’un nou edifici per a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona amb una inversió de 48 MEUR. Segons ha apuntat el conseller Antoni Comín la previsió és que l’edifici, que s’ubicarà en uns terrenys adjacents a l’actual, entri en funcionament l’any 2021. Salut preveu engegar l’any vinent el concurs d’idees per a l’adjudicació del projecte, que està subjecte a l’aprovació dels comptes de la Generalitat. El conseller i el director del CatSalut, David Elvira, han presentat aquest dijous el nou Pla Estratègic Sanitari 2016-2020 de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona -el primer de tot Catalunya-, que promou la integració i l’impuls de sinergies entre les xarxes existents. Salut es compromet a enfortir el paper de l’Hospital Joan XXIII com a hospital de referència en alta complexitat i terciarisme al conjunt de la demarcació, mentre que atorga a l’Hospital Sant Joan de Reus la coordinació de l’atenció oncològica al territori. Comín també ha anunciat que la nova UCI pediàtrica del Joan XXIII entrarà en servei per Setmana Santa.

 
 
Salut ha escollit la Regió Sanitària del Camp de Tarragona com a “camp de proves” per començar a implementar el primer dels plans estratègics sanitaris que es desenvoluparan arreu del país amb l’horitzó del 2020. Segons el conseller Comín, l’objectiu del pla és adequar la planificació de l’oferta assistencial disponible a la demanda existent. “Cal pensar els recursos en clau de xarxa territorial integrada i en les sinergies entre les diferents xarxes. Ja no parlem de l’Hospital de Reus o de l’Hospital de Tarragona, sinó dels hospitals de la xarxa del Camp de Tarragona, que transcendeixen cada territori”, ha resumit.

El Pla Estratègic de la Regió Sanitària 2016-2020 de Tarragona, amb una inversió de 60 MEUR, prioritza l’atenció de les desigualtats existents en matèria de salut i compta amb la participació de comitès clínics per encaminar el procés de canvi, segons ha subratllat Comín. El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, ha manifestat que el pla pivota sobre el principi de mantenir un model d’atenció sanitària “públic, universal i just” que prioritzi el coneixement clínic i atengui millor les desigualtats.

Per aquest motiu, s’ha fet una anàlisi de la situació actual, que apunta a la necessitat d’atendre diverses prioritats. Així, s’incidirà en reforçar les actuacions comunitàries en vuit àrees on s’ha detectat un nivell socioeconòmic més baix -diverses zones de Constantí, els barris de Ponent de Tarragona, els Horts de Miró i el barri Fortuny de Reus, el Baix Penedès interior i El Vendrell-. Altres objectius són augmentar la penetració de l’activitat, és a dir, reforçar l’atenció dels pacients al seu territori més proper i evitar el desplaçament a altres àrees. Comín ha indicat que també es portarà a terme una redistribució dels recursos de l’atenció primària per ser “més sensibles al factor socioeconòmic”.

El pla conclou la necessitat d’actuar sobre les malalties més prevalents -les malalties isquèmiques del cor, tumors de pulmó, malalties cerebrovasculars, afeccions cardíaques i problemes pulmonars com bronquitis i asma-, obesitat o depressió, amb l’objectiu d’atendre les inequitats per motiu de gènere. També s’ha apreciat que el territori presenta un menor índex de doble cobertura sanitària -contractació de mútues- que la mitjana catalana: un 15,8% davant d’un 24,4%.

En l’àmbit de l’atenció sociosanitària, el Departament de Salut ha detectat l’existència d’una ràtio de llits elevada en el tipus de llarga estada, però un dèficit en llits de convalescència i cures pal·liatives, especialment a l’àrea del Baix Penedès. Igualment, en Salut Mental s’aposta per reorientar el servei cap a una atenció més comunitària i la potenciació de centres de dia davant els centres d’ingrés.

Coordinació oncològica a Reus

El conseller ha opinat que, fins ara, no s’havien enfortit prou les sinergies entre els diferents hospitals. Per aquest motiu, es planteja que el Joan XXIII de Tarragona sigui el centre de referència en alta complexitat i terciarisme a tota la demarcació; que el Sant Joan de Reus sigui referent en oncologia; que es consolidi el caràcter quirúrgic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, i que s’assoleixi una millor penetració en processos de baixa complexitat a l’Hospital del Vendrell i al Pius de Valls.

Salut defensa que el Camp de Tarragona disposa de “recursos suficients” en l’àmbit oncològic, però corre un risc de “fragmentació”. Per tal de millorar l’assistència, es concentraran a Joan XXIII els tractaments quirúrgics de major complexitat i de tumors menys freqüents, mentre que Sant Joan de Reus acollirà un únic servei d’Oncohematologia entre Reus, Joan XXIII, Pius i la Tecla que coordinarà l’atenció de tots els pacients amb patologia maligna amb un únic responsable clínic.

Així, Sant Joan coordinarà els protocols i guies clíniques conjuntes en oncologia mèdica per assolir una igualtat de criteris en l’atenció dels pacients. Comín ha apuntat que la consolidació d’aquesta xarxa oncològica territorial ha de permetre la connexió amb la xarxa oncològica ICO-ICS. D’altra banda, l’Hospital Joan XXIII serà referència en la xarxa de cirurgia toràcica i tindrà més pes en les urgències quirúrgiques.

Davant les queixes de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que aquest dijous ha afirmat que no permetran que Joan XXIII perdi cap servei, en referència a l’Oncohematologia, Comín ha carregat contra el batlle i ha etzibat que “cadascú és competent amb el que és competent i jo planifico els recursos sanitaris i he de garantir el dret a la salut de les persones”. Comín ha insistit que ell no qüestiona competències municipals com ara “com han de ser les places, els semàfors, la neteja o la festa major” i ha sentenciat que “Salut farà tot allò que permeti curar millor a la gent i aquesta reordenació dels serveis assistencials ho permetrà fer”.

Per la seva banda, el director del CatSalut, David Elvira, ha confirmat que el Joan XXIII deixarà d'implantar vàlvules aòrtiques de substitució, una intervenció coneguda com TAVI. Elvira ha defensat que la decisió correspon a una visió general de país de la coordinació sanitària i que, en aquest cas, les intervencions se centralitzaran a l’àrea de Barcelona per una qüestió de massa crítica.

Nou Hospital Joan XXIII a Tarragona

El projecte més destacat del pla estratègic és la construcció del nou Hospital Universitari Joan XXIII, que es farà en el mateix complex sanitari que l’actual i que tindrà un cost de 48 milions d’euros. Comín ha anunciat que l’any vinent ja es farà el concurs d’idees per a l’adjudicació del projecte amb la intenció que el 2021 es posi en funcionament. En aquest sentit, el conseller ha recordat que era una obra prioritària i necessària, tot i que Salut s’ha emplaçat a finals d’any per donar a conèixer les característiques del nou centre.

Mentrestant, però, es faran altres inversions al centre hospitalari que pugen a 8,2 milions d’euros i que entraran en marxa a curt termini: la nova UCI pediàtrica, durant el primer trimestre del 2017; la segona fase d’ampliació de les urgències, ja en marxa aquest octubre; la instal·lació de medicina nuclear i substitució d’un telecomandament a finals d’any; l’ampliació de quatre quiròfans de cirurgia major ambulatòria a començaments i el trasllat del nou servei de rehabilitació, totes dues actuacions a principis del 2017.

D’altra banda també estan previstos 3,8 milions més per a actuacions en l’àmbit de l’atenció primària: els nous consultoris locals d’Els Pallaresos, La Canonja i La Pobla de Montornès, que es posaran en marxa durant el primer trimestre del 2018, i el nou servei de rehabilitació al CAP Falset, que també es posarà en marxa el 2018.

Comín visitarà l’Hospital de Reus al novembre

Pel que fa a l’Hospital Sant Joan de Reus, que negocia amb el Govern poder obtenir més encàrrecs de serveis per part del CatSalut per tal d’alleujar el seu dèficit, Comín ha avançat que al novembre visitarà el centre i explicarà les mesures que s’estan treballant amb la direcció, liderada per l’Ajuntament. “Reus podrà jugar el paper que li correspon i aleshores estarem en condicions d’explicar les decisions que, a dia d’avui, encara s’estan madurant”, ha sentenciat. De fet, Comín ha posat en valor que el Sant Joan és un equipament “esplèndid” i que, després d’haver invertit en construir el nou hospital reusenc, “ara volem posar el Joan XXIIII al nivell que li correspon perquè assumeixi les funcions que li volem donar”.

En un altre ordre de coses, Comín ha afirmat que es manté en nou la xifra d’afectats pel brot de legionel·losi de Salou i que la investigació continua. D’altra banda, el conseller també ha avançat que, aquest mateix octubre, es faran petites modificacions en el model del SEM com ara la substitució d’un vehicle d’intervenció ràpida (VIR) per una ambulància medicalitzada o la formació de metges. Tot plegat, ha dit, per ajustar-se a les especificitats del territori. Tot i això, Comín ha recordat que serà la nova direcció del SEM qui haurà de presentar les decisions d’ajust i de nova definició del model en les properes setmanes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  15 de Setembre de 2018

Asi son los politicos

Siempre pensando con los pies, lo que pretende la Generalitat es potenciar el hospital de Tarragona y dejar el de Reus para segundas, siempre el central sera el de Tarragona, tome nota señor alcalde en Reus hace tiempo que no pintamos nada en la Generalitat, eso si en Reus todos estan aferrados al sillon y nadie dimite

Ajo-arriero  13 d'Octubre de 2016

Un nuevo edificio hospitalario en la provincia de Tarragona???

Señores políticos de mierda, tenemos en Reus un Hospital Municipal de primera que está medio vacío y ahora queremos hacer uno nuevo en Tarragona... No sería más viable que se pagara el de Reus, se utilizara al 100 % su capacidad y todos contentos??? Pues para qué se quiere una obra nueva?? Ya, para eso del 3 %?? Quien roba a quién?? Sasludos