Cookie control
Dijous, 22 d'Octubre de 2020

S'inauguren les obres de millora a la Vil·la Romana de la Llosa de Cambrils

17 de Juliol de 2016, per Redacció
  • Inauguració de la Vil·la romana de Cambrils

    Cedida

L’Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona han inaugurat aquest divendres les obres incloses en el Pla de Millora dels Espais Museístics de Cambrils signat l’any 2015. Les obres contemplen millores en tres edificis històrics municipals, com són la Vil·la Romana de La Llosa, el Molí de les Tres Eres i la Torre del Bou, adscrits tots al Museu d’Història de Cambrils. Els treballs s’eleven a 80.000 euros, tots a càrrec de la Diputació de Tarragona. Els primers a finalitzar-se foren els de la Torre del Bou, on es va procedir instal·lar un monòlit explicatiu en cinc idiomes. La torre s’incorpora així als Espais de Memòria senyalitzats que, amb el mateix disseny i tipologia de cartells, ja es varen posar en valor fa anys al Nucli Antic de Cambrils.

Un mirador elevat permet contemplar la Vil·la Romana de la Llosa

Els treballs més importants per envergadura i pressupost s’han dut a terme a la Vila Romana de la Llosa i han consistit principalment en la construcció d’un mirador elevat. Els treballs van ser adjudicats a l’empresa Cons Cambrils 3.000 S.L per un import de 41.850,16 euros.

Les obres han suposat aconseguir una millor visualització de les restes des d’una passera elevada apta també per a les persones amb mobilitat reduïda. A la vegada s’ha consolidat i fixat el talús interior de la zona excavada, molt exposada a les ensulsides com la que es va produir al costat del carrer Josep Iglésies i la guingueta d’accés al jaciment, fet que podria afectar la vorera del mateix carrer.

Per aconseguir resoldre aquestes necessitats s’ha construït un mur de contenció amb blocs de color ocre que s’ha rematat a la part superior amb un paviment de formigó on s’hi ha ancorat una barana i dues escales de serralleria.

Tots els treballs s’han portat a terme amb el corresponent control arqueològic autoritzat per la Generalitat de Catalunya. Aquesta passera també permet instal.lar un dels punts de visualització de l’aixecament virtual del jaciment, recentment estrenats.

Reobre la planta baixa del Museu Molí de les Tres Eres amb l’exposició 'Cambrils: els orígens' i es presenta la pastera del Forn del Tallero

Pel que fa al Museu Molí de les Tres Eres seu principal del Museu d’Història de Cambrils, els treballs es van adjudicar per part de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils a l’empresa Molècula Xarxa per un import de 22.264 euros. En aquest espai també s’hi ha dut a terme obres menors per resoldre problemes estructurals de l’edifici, entre d’altres aspectes, per millorar l’accessibilitat a tots els públics. Aquests treballs han estat adjudicats a l’empresa Obras y Hormigones Blanco per un import de 4.850 euros.

La finalització de totes aquestes obres permet tornar obrir al públic la planta baixa del Museu Molí de les Tres Eres, amb un nou projecte museogràfic permanent actualitzat a les darreres troballes fetes, que explica els orígens del poblament antic a Cambrils en quatre idiomes i amb l’ajuda d’audiovisuals. Des del passat mes d’octubre, en aquest edifici, seu principal del Museu d’Història de Cambrils, només es podia visitar la sala de moles subterrània per veure els dos molins fariners hidràulics en funcionament, amb l’exposició permanent “Molí de les Tres Eres: testimoni viu del passat”.

Al Molí de les Tres Eres també s’aprofitarà per presentar, a la sala d’exposicions temporals, la recentment enllestida restauració de la gran pastera del Forn del Tallero. Gràcies a un conveni anterior entre la Diputació de Tarragona i el Museu d’Història de Cambrils signat a l’any 2012, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa ha realitzat la conservació i restauració de la pastera de fusta original del Forn del Tallero documentat des de meitats del segle XIX al Nucli Antic. Abans de ser traslladada als magatzem del museu, es presentarà en públic la peça objecte d’acurats treballs i que va ingressar al Museu d’Història de Cambrils al 2002 en un estat de conservació dolent, just quan l’edifici del forn va passar a mans de l’Ajuntament de Cambrils.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics