Dijous, 28 de Març de 2024

S'inicia el programa de detecció del càncer de còlon i recte al Baix Camp i al Priorat

Més de 46.000 persones d'entre 50 i 69 anys seran convidades a fer-se un senzill test amb el qual pot detectar-se la malaltia

02 de Desembre de 2015, per Redacció
  • El programa que s'implantarà a les comarques del Baix Camp i al Priorat ha estat presentat aquest dimecres

    Cedida

Aquest dimecres s'ha presentat la implantació del programa de detecció precoç de càncer de còlon a les comarques del Baix Camp i Priorat, que durant els dos propers anys convidarà més de 46.000 persones d'aquests territoris a prendre part en un test amb el qual pot detectar-se aquesta malaltia. La presentació del programa s'ha fet en un acte al qual han intervingut el delegat del govern a Tarragona, Quim Nin, el gerent de la regió sanitària Camp de Tarragona, Josep Mercadé, la presidenta de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Montserrat Vilella, el president de la Lliga Contra el Càncer, Joan Borràs i el director de la Fundació Lliga per a la Investigació i la Prevenció del Càncer (FUNCA), Jaume Galceran.

Al Baix Camp i al Priorat, l'objectiu del programa és poder donar abast a una població diana de més de 46.000 persones que, durant els dos propers anys, prendran part en un test de sang oculta en femta per tal de detectar possibles casos de càncer de colon i de les quals s'espera que hi participi un 50%. Des del passat febrer, el programa ja funciona a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà per tal d'estendre'l posteriorment al conjunt de les comarques de la demarcació. A les dues comarques esmentades, la població diana del programa és d'unes 14.500 persones.

De cara a l'any vinent, el programa s’implantarà també a les comarques del Baix Penedès, on es calcula que hi ha més de 18.000 persones de població diana, i al Tarragonès, on es convidaran més de 56.000 persones d'entre 50 i 69 anys a fer-se el test. Es preveu que en aquestes dues comarques el programa s’iniciï al mes de febrer i al mes d’abril, respectivament.

El projecte forma part del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Catalunya, que actualment s’està aplicant en algunes zones del territori català i que s’està ampliant de manera progressiva a tot el país. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, ja està operatiu a les comarques del Baix Ebre, Montsià i Terra Alta, i properament s’iniciarà l’enviament de cartes d’invitació a la Ribera d’Ebre. En aquestes comarques i fins a l’actualitat, ja s’ha convidat a participar a més de 33.000 persones.

S'espera, a més, que un cop el programa estigui en ple funcionament hi haurà un total de 180.000 persones de la demarcació tarragonina seran convidades a participar-hi cada dos anys. Amb tot, el programa s'ha proposat reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte (que és d’unes 250 defuncions anuals en el conjunt de la demarcació de Tarragona) i reduir-ne també la seva incidència, ja que actualment es detecten 700 nous casos d'aquest tipus de càncer cada any.

Un test que es fa a casa

La Regió Sanitària Camp de Tarragona ha encarregat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus el desenvolupament del programa al territori. Aquest compta amb la participació de la FUNCA com a oficina tècnica a tal efecte. La FUNCA realitza des de 1998 la coordinació del Programa de detecció precoç del càncer de mama Tarragona-Terres de l'Ebre, i ara serà l’encarregada de coordinar el programa de detecció precoç de càncer de còlon i Recte a les comarques més poblades de la demarcació.

La prova utilitzada al programa és un test de sang oculta en femta amb el qual es poden detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. La prova, senzilla, pot fer-se a casa i no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el test surti positiu, es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i començar el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera, es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una alta probabilitat de curació. Val a dir, de fet, que en la majoria dels casos en què el test de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer, ja que hi pot haver altres causes per les quals es pot trobar sang a la femta.

Totes les persones residents a l'àmbit d'aplicació del programa, d’entre 50 i 69 anys, rebran en primer lloc una carta de presentació i, al cap d’uns dies, una segona carta en què se'ls convidarà a participar al programa. Les persones que vulguin fer-ho hauran d’anar al seu Centre o consultori d’atenció primària (CAP) a buscar el kit per recollir la femta i tornar-lo allà mateix. Les anàlisis es realitzaran al Laboratori de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

En cas de resultat positiu, la persona serà citada a la consulta d’infermeria de cribratge per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d’aquesta, es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d’un càncer, serà el seu tractament immediat. Com a conseqüència dels tests que donin un resultat positiu es calcula que es realitzaran unes 750 colonoscòpies anuals i es detectaran més de 45 càncers cada any, la majoria d’ells en estadis inicials de la malaltia.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics