Cookie control
Dijous, 09 de Juliol de 2020

S'inicien a Alcover les obres per escalfar cinc equipaments municipals amb biomassa

El projecte, liderat per la Diputació, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà 24.000 euros l’any

30 de Juny de 2020, per Redacció
  • Una imatge de les obres

    Cedida

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Alcover ja estan en marxa. És un dels nou municipis que formen part del projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat', impulsat per la Diputació. Segons informa la institució, aquesta iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació. La caldera de biomassa que s'instal·larà a Alcover anirà ubicada al carrer del Molí, davant del pavelló municipal d’esports, tindrà una potència de 350 Kw i una inversió de 353.000 euros. La instal·lació donarà calor a cinc equipaments: la piscina, el pavelló, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei, d'educació primària i secundària.

Les obres consistiran en la construcció de la caldera i la realització de les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera a cadascun dels equipaments que queden propers i concentrats a la zona d’equipaments de l’entorn del pavelló municipal. El funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 106 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 24.000 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests cinc equipaments.

D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible. Es preveu un consum aproximat de 135 Tn/any d’estella.

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat'

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat' de la Diputació de Tarragona (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat.

L'objectiu de l'ens és impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda d’Alcover hi haurà vuit municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Gairebé totes les obres ja han començat i es preveu que a finals d’aquest juliol finalitzin els treballs als municipis de Tivissa i del Montmell.

Està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa el pròxim hivern. Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262 euros. La Diputació i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament. La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal.

Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En aquest sentit, ha promogut el coneixement d'aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics