Cookie control
Dilluns, 03 d'Agost de 2020

S'inicien a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les obres per escalfar tres equipaments municipals amb biomassa

06 de Juliol de 2020, per Redacció
  • Els treballs, que ja han començat, s'allargaran fins a l'octubre

    Cedida

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ja estan en marxa. El municipi és un dels nou que formen part del projecte 'Xarxa de calor de proximitat', impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. La caldera de biomassa que s'instal·larà al nucli de Vandellòs anirà ubicada darrere de les instal·lacions del Centre de Dia, tindrà una potència de 150 Kw i preveu una inversió de 119.285 euros. La instal·lació donarà calor a tres equipaments municipals: l'Ajuntament de Vandellòs i l'edifici que comparteixen el Centre d'Atenció Primària i el Centre de Dia.

Les obres han començat amb la instal·lació d'una caldera i la construcció d'una sitja i continuaran amb la realització de les franges que portaran els tubs d'aigua calenta i de retorn des de la caldera cap als equipaments municipals. Està previst que els treballs finalitzin el proper mes d'octubre.

'Beneficis ambientals, econòmics i socials'

Els beneficis d'aquesta iniciativa "són múltiples", segobs s'ha destacat des del consistori. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d'emissions de 97 Tn de CO2 l'any. L'estalvi econòmic serà, aproximadament, de 39.000 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests tres equipaments. D'altra banda, la utilització de l'estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l'entorn de l'amenaça que suposen els incendis forestals.

Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s'afavoreix la dinamització del sector forestal i l'impuls de l'economia circular dels territoris rurals o d'interior. A Vandellòs es preveu un consum aproximat de 63Tn/any d'estella.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte 'Xarxa de calor de proximitat' de la Diputació de Tarragona pretén crear un model propi de referència d'instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant hi haurà vuit municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover. Gairebé totes les obres ja han començat i es preveu que a finals d'aquest juliol finalitzin els treballs als municipis de Tivissa i del Montmell.

Està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa el proper hivern. Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d'inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l'import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 euros. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d'inversió, respectivament. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics