Dijous, 18 d'Abril de 2024

Tarragona estudiarà la instal·lació de més càmeres de videovigilància després de la prova pilot a la Part Baixa

La Junta Local de Seguretat constata una reducció dels robatoris amb violència a la ciutat, que cauen un 17% en un any

30 de Novembre de 2017, per ACN
  • Pla general de la sala de control de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona, amb la pantalla de seguiment de les càmeres de videovigilància al fons

    ACN

 L’Ajuntament de Tarragona estudiarà la instal·lació de videovigilància en diversos punts de la ciutat després de fer una valoració satisfactòria dels primers mesos de funcionament d’una vintena de càmeres als carrers de la Part Baixa. Així ho ha confirmat aquest dijous el tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, després de la reunió de la Junta Local de Seguretat. En aquesta trobada s’ha constatat una evolució positiva dels delictes a la ciutat, amb una reducció dels fets delictius del 3,8% en cinc anys. En relació a l’any passat, els robatoris amb violència han caigut un 17%, especialment les estrebades a la via pública. Després dels furts, els robatoris amb força a l’interior de vehicles són els delictes més habituals a la ciutat i, de fet, per aquests casos s’han detingut fins a 51 persones.
La Junta Local de Seguretat ha fet una valoració positiva del sistema de videovigilància estrenat fa sis mesos a la Part Baixa. El regidor Villamayor ha confirmat que l’any vinent, un cop s’hagin analitzat les dades, estudiaran la instal·lació de càmeres en d’altres punts de la ciutat, com ara urbanitzacions i zones amb habitatges disseminats. Les càmeres graven les 24 hores del dia i es controlen des de la sala de control de la comissaria. Segons el cap de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández, els dispositius milloren la percepció de seguretat, són una eina dissuasiva i conformen una possible prova de càrrec dels infractors.

Dades “raonables” de fets delictius

La Junta Local de Seguretat ha analitzat positivament l’evolució dels delictes a la ciutat, malgrat el repunt del nombre de denúncies. La comparativa interanual mostra un important descens dels robatoris amb violència -han caigut un 17,4%-, i que s’enfila fins a un 38,9% en el cas de les estrebades. Pel que fa als robatoris amb força a domicili, les dades mostren un lleuger descens del 0,5%. Del total de delictes a la ciutat, els furts continuen sent la tipologia més nombrosa amb un 43% del total.

El cap de l’ABP dels Mossos al Tarragonès, Vicenç Lleonart, ha considerat que es tracta d’unes “dades raonables” i satisfactòries, especialment per la disminució dels delictes violents. El balanç també ha estat positiu en l’àmbit de l’accidentalitat, que s’ha reduït un 2% en un any. Tampoc no s’han registrat víctimes mortals en la zona urbana, els atropellaments han caigut un 28% i els tretze ferits greus representen un 24% menys que l’any anterior. El 9% de les 3.000 proves d’alcoholèmia i drogues practicades han acabat en denúncia, mentre que dels 53.000 vehicles controlats per excés de velocitat, se n’ha denunciat el 6% -uns 3.350-.

Protocol per evitar robatoris i actes vandàlics en centres educatius

L’Ajuntament, Mossos i Guàrdia Urbana treballen en un protocol per evitar els robatoris i actes vandàlics que s’han registrat en els darrers mesos en centres escolars, un fet que s’ha donat tant a la ciutat com en d’altres municipis del Tarragonès. Recentment s’han mantingut reunions amb la direcció d’alguns centres i es treballa en la redacció d’un decàleg amb mesures preventives, en què es recorda la necessitat de revisar el correcte tancament de les instal·lacions, fer inventaris del material i evitar guardar al centre diners en efectiu -per exemple, de recaptes o vendes de loteria-. Una de les mesures adoptades serà la formació de conserges i personal de la comunicat educativa perquè s’extremin les precaucions.

Durant aquest any, s’han registrat onze casos d’intrusió en escoles de la ciutat, la majoria per cometre actes vandàlics, segons la Guàrdia Urbana. L’inspector dels mossos Vicenç Lleonart ha avançat que, en aquests casos de vandalisme, les investigacions assenyalen cap a persones de l’entorn proper al centre, principalment joves, alumnes o exalumnes.

La Guàrdia Urbana ignorava els plans de la policia espanyola l’1-O

Tot i que la Junta no ha tractat el dispositiu amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre, el cap de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández, ha assegurat que desconeixien els plans de la policia espanyola durant la jornada i que la seva tasca es va limitar a garantir la seguretat del trànsit. “Ni tan sols sabíem els llocs on anaven, ni amb quin objectiu, ni quines eren les seus dels col·legis”, ha afirmat. A més, Fernández ha negat que hi hagués cap coordinació amb la policia espanyola, tal com havia qüestionat la CUP de Tarragona. “No els vam fer de guia, ni necessitaven la nostra guia”, ha etzibat.

D’altra banda, el tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, ha descartat la compra d’armes llargues per a la Guàrdia Urbana, atès que la normativa que regula l’armament no ho contempla -preveu només armes curtes-. Així mateix, en matèria antiterrorista el regidor ha confirmat que mantindran les tanques de formigó que hi ha instal·lades en zones d’alta concurrència per evitar atemptats, com ara la Rambla Nova o els mercadets. Villamayor ha recordat que el nivell d’alerta continua sent elevat, de 4 sobre 5.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics