Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Tarragona penjarà la bandera de suport als presos independentistes al balcó de l’Ajuntament

El vot de qualitat de l’alcalde desempata una votació en la qual els comuns s’abstenen

19 de Juliol de 2019, per Redacció/ACN
  • L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, parlant amb el secretari municipal abans de començar el plenari

    ACN

L’Ajuntament de Tarragona penjarà al balcó la bandera de suport als presos independentistes. El ple d’aquest divendres ha aprovat per 12 vots a favor, 12 en contra i dues abstencions. El vot de qualitat de l’alcalde ha estat definitiu, ja que l’empat s’ha produït per l’absència d’un regidor socialista. La tensió s’ha palpat en el saló de plens no només per les intervencions i acusacions entre els grups, sinó també per la presència de públic tan independentista com espanyolista. A banda, s’ha aprovat un modificatiu de crèdit de 275.000 euros per afrontar la despesa del despreniment del fals sostre del Teatre Tarragona.

Els grups municipals de la CUP, Junts per Tarragona i ERC, amb el suport de diferents entitats sobiranistes i socials, han presentat una moció per demanar que es pengi una pancarta de suport als presos independentistes. Els tres partits han defensat el text conjuntament, i en el qual se citava la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.

La proposta ha rebut els vots favorables dels tres partits que la defensaven. Des d’ERC, Xavi Puig, ha defensat la condició de presos polítics dels empresonats. “És que la justícia espanyola és més neutra que la justícia belga, escocesa o l’alemanya? Perquè l’Anna Gabriel i la Marta Rovira són lliures a Suïssa atès que Suïssa no extradita per delictes polítics?

Des de Junts per Tarragona, el seu portaveu Dídac Nadal, ha assegurat que el judici al Suprem no va ser just i que als empresonats se’ls han vulnerat drets fonamentals. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha afirmat que “el 80% de la població de Catalunya està convençuda que la millor forma per dirimir el conflicte polític és votant”, i ha assegurat que si es produeix el referèndum l’independentisme acceptarà el resultat.

Els representants unionistes hi han votat en contra. El portaveu del PP, José Luís Martín, ha afirmat que “a Espanya no hi ha presos polítics”, davant els aplaudiments de simpatitzants seus. També ha assenyalat que el govern local “no té el suport social dels tarragonins” i que, com l’Ajuntament representa tots els ciutadans, no es pot “penjar alguna cosa que no els representi a tots”. Finalment ha avançat que en el proper plenari presentaran una altra moció perquè es retiri, esperant que hi hagi tots els consellers de l’oposició presents.

Des de Ciutadans, Rubén Viñuales ha apuntat amb ironia: “Ara em diran que això no va d’independència, per això hi ha una estelada ben grossa al costat de la de ‘llibertat presos polítics’”, ha comentat assenyalant una part del públic que en lluïa. Des del PSC, la portaveu Sandra Ramos ha defensat que a la façana només hi llueixin símbols institucionals “i aquells que tinguin la unanimitat del plenari”, i ha citat la bandera LGTBI+ que es va col·locar fa uns mesos. A més ha qualificat “d’imposició” que es pengi la pancarta de suport als presos.

Finalment, En Comú Podem ha justificat la seva abstenció perquè defensen que per posar un símbol a la façana consistorial cal un consens molt més ampli. De tota manera s’han mostrat a favor del contingut de la moció i la tinent d’alcalde Carla Aguilar ha qualificat la situació dels empresonats “d’injusta”. Aguilar també ha lamentat que no s’acordés una declaració conjunta de suport, que haurien recolzat, enlloc de penjar la pancarta.

Una pancarta que, segons ha explicat en acabar el plenari el portaveu del govern, Xavier Puig, s’encarregarà i es penjarà en els propers dies. Puig també ha posat en valor que la decisió ha estat del ple i no pas d’un partit o del govern. De tota manera ha obert la incògnita sobre què pot passar en el proper ple en el cas que el PP presenti una nova moció demanant la retirada de la pancarta. “El compromís del govern amb la voluntat del ple ha quedat acreditada. Si considerem que aquesta pancarta ha de tenir l’aval del ple, ha de tenir l’aval del ple. És un fet innegociable democràticament”, ha exposat.

Encara sobre qüestions de simbologia independentista, Ricomà s’ha compromès a retirar els llaços grocs que es van penjar a la xarxa que cobreix la muralla romana de Tarragona, un cop s’ha analitzat un informe tècnic que ho aconsellaria. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha detallat que s’ha considerat que “els objectes contundents que es llancen contra la muralla la fan malbé”. Pinedo ho apuntava en referència als cargols als quals van lligats els llaços i que es llancen cap amunt en direcció a la xarxa que protegeix el mur romà amb la intenció que s’hi quedin enganxats. Pels tècnics quan els claus es llancen impacten en la muralla i li poden causar danys. A més l’informe ha valorat que els claus poden caure de nou al carrer i impactar contra algun vianant i poden generar futurs actes vandàlics.

Prevenció d’incendis

En un altre ordre de coses, s’ha llegit una declaració institucional per decretar l’emergència climàtica a Tarragona. La declaració admet les evidències científiques que constaten el canvi climàtic i admet que l’Ajuntament té un paper rellevant en la lluita. Entre altres aspectes, s’insta el consistori a acabar amb l’ús de combustibles fòssils, a aturar la pèrdua de biodiversitat i a fomentar l’autoconsum elèctric amb energies renovables dels edificis municipals, així com fomentar l’ús de la bicicleta.

En matèria mediambiental, en el plenari també s’han aprovat per unanimitat dues mocions similars de la CUP i Ciutadans que insten el consistori a prendre mesures per a la prevenció d’incendis a l’Anella Verda i per millorar-ne la gestió forestal. En un dels texts es demana l’aposta per l’ús de biocombustibles com la biomassa per potenciar l’aprofitament dels boscos locals i fer-ho a tots els edificis municipals. També es contempla que en els pressupostos del 2020 l’Anella Verda compti amb una partida per fer un pla de prevenció i extinció d’incendis, així com per fer un pla de protecció que en reguli els usos.

No al tancament de llits a Joan XXIII

A proposta del PSC, s’ha aprovat una moció contra el tancament de llits i quiròfans a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona a l’estiu i que insta la Generalitat a revertir-los. Hi han votat favorablement tots els partits, a excepció d’ERC. El portaveu dels republicans, Xavier Puig, ha recordat que el CatSalut augmentarà el personal mèdic arreu de Catalunya i que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre són les regions que més en rebran. També ha afirmat que aquest estiu a Joan XXIII hi haurà un 90% de llits disponibles, “més que l’estiu passat”, ha assegurat. El conseller socialista, Mario Soler, ha replicat assegurant que l’atenció sanitària “és insuficient tot l’any”. Finalment, ha argumentat que si baixa la demanda a l’estiu però també baixa la disponibilitat de llits, no se soluciona el problema. Finalment, durant el plenari s’ha donat llum verda a l’inici de la creació dels Consells de Districte. La tinent d’alcalde Carla Aguilar, ha qualificat el moment “d’històric”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Josep  19 de Juliol de 2019

Quin ressentiment porten dins

Això es lu que buscava el seño alcalde, amb al resentiment i bilis que porta adins ja sé li ha vist el llautó,