Dijous, 18 d'Abril de 2024

Tarragona recupera visitants als monuments romans i espais patrimonials

El 2016 es freguen les 640.000 visites, un volum que s’apropa als nivells d’abans de la crisi

14 de Febrer de 2017, per ACN
  • Pla general de la regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria

    ACN

Els monuments i recintes patrimonials gestionats per l’Ajuntament de Tarragona guanyen visitants. L’any passat, el conjunt arqueològic de Tàrraco i les cases Canals i Castellarnau van rebre 638.858 visites, un volum que s’apropa als nivells d’abans de la crisi, segons ha destacat aquest dimarts la regidora de Patrimoni, Begoña Floria. El consistori confia que la xifra tornarà a créixer aquest any, mentre treballa per millorar les condicions d’obertura dels espais i per definir un nou model de gestió dels equipaments. Des del 2007, el consistori ha invertit 39 MEUR en patrimoni, dels quals 10 MEUR corresponen a actuacions directes. Abans de finals d’any, el govern espera haver enllestit el nou protocol d’usos del patrimoni, que s’elaborarà a partir d’un procés participatiu que ja està en marxa.
Els equipaments patrimonials del Museu d’Història de Tarragona van fregar l’any passat els 640.000 visitants, una xifra que s’acosta als 652.381 del 2010 i que supera, de llarg, els 470.787 que van rebre el 2012, el mínim dels darrers anys. “Aquesta recuperació ens permet augurar un cert optimisme i una recuperació de les visites aquest any”, ha afirmat aquest dimarts la regidora Begoña Floria en una compareixença per fer balanç de l’àrea de Patrimoni.

Els monuments més freqüentats van ser el Circ i el Pretori, amb 208.210 visites, seguits de l’Amfiteatre amb 177.871, la Maqueta de Tàrraco amb 112.507 i les Muralles amb 102.835. El Fòrum de la Colònia, amb una nova senyalització, va créixer substancialment fins a assolir més de 36.000 visitants i ara es treballa perquè entri dins les rutes de grups escolars. La Casa Castellarnau i la Casa Canals, que s’obren només a visites concertades, van rebre 822 i 429 persones, respectivament.

Floria ha recordat que l’any passat es van “millorar les condicions d’obertura en la mesura del possible” i que, de cara al 2017, pretenen implementar un nou model de gestió per donar “un major impuls” a l’obertura dels recintes, davant la impossibilitat de contractar més personal. La regidora ha garantit que, sigui quin sigui el model escollit, el consistori mantindrà el control, el seguiment i la supervisió dels equipaments.

Reclamació d’un millor finançament per gestionar el Patrimoni

Entre els anys 2007 i 2016, l’Ajuntament de Tarragona ha invertit 39 MEUR en patrimoni històric, dels quals 10,5 MEUR corresponen a inversió directa. Segons ha detallat la regidora, l’any passat la inversió va ser de 700.000 euros i va permetre endegar el Pla Director de la Muralla, l’excavació del carrer Ferrers, l’espai del Circ i el Fòrum de la Colònia, entre d’altres. De cara a aquest any es preveu un pressupost similar i, com a fita, es pretén resoldre el pla d’usos de Tabacalera.

Malgrat el nivell inversor, Floria ha insistit a reclamar una millora del finançament d’aquells consistoris que han de gestionar un nombrós patrimoni. “En èpoques amb greus dificultats de contenció econòmica, la decisió d’on abocar uns recursos que no s’estiren és molt complicada”, ha reflexionat. La titular de Patrimoni ha explicat que aquesta és una de les reclamacions que han fet al Ministeri d’Hisenda des del grup de ciutats Patrimoni de la Humanitat.

Enguany s’enllestirà el protocol d’usos dels recintes patrimonials

Begoña Floria ha explicat que, abans de finals d’any, s’espera tenir enllestit el nou protocol d’usos del patrimoni de la ciutat. Al desembre es va endegar un procés participatiu ciutadà que té com a objectiu començar a establir els criteris de la nova normativa. En aquest sentit, hi ha programades dues jornades tècniques participatives als mesos de març i abril. Tot plegat s’emmarca en el projecte Cívic Tàrraco, un procés participatiu que va néixer l’any passat amb l’objectiu que els ciutadans aportessin idees de millora sobre el Circ, la plaça Sedassos i el Fòrum.

La regidora ha recordat que aquest procés de reflexió sobre l’ús del patrimoni va sorgir arran de diversos fets controvertits, com ara l’ús de l’Amfiteatre per part de Societat Civil Catalana i l’Assemblea Nacional Catalana per a actes de caire polític; un dinar al pla de la Seu que va tenir “conseqüències sobre el paviment”, i un projecte d’art contemporani de l’artista Àlvar Calvet, que va “vestir” l’escultura dedicada als Herois de 1811 -els Despullats- amb un ‘patchwork’ format per banderes estelades i el monument de Roger de Llúria amb una altra peça formada per banderes espanyoles.

Nombroses actuacions i activitats

D’entre les activitats realitzades l’any 2016, la regidoria ha destacat l’èxit de Tàrraco Viva, les Jornades del Patrimoni Mundial a Tarragona, les Jornades Europees del Patrimoni, les accions de divulgació històrica com Tarragona 1800 o la Nit dels Museus. Pel que fa a les actuacions patrimonials, Floria ha destacat l’impuls del Pla Director de la Muralla, que preveu 65 actuacions com la consolidació de la baixada del Roser, o l’excavació del carrer Ferreres.



Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics