Dijous, 25 d'Abril de 2024

Tarragona tanca files amb la seva indústria i fa una crida a la implicació de la societat civil

Empreses, sindicats i institucions escenifiquen en un acte públic a la URV que van tots a l'una en la defensa del sector químic i la millora de la competitivitat

01 de Juny de 2016, per ACN
  • Els principals agents econòmics del territori, asseguts a les primeres files d'un acte públic en defensa de la indústria del territori tarragoní, organitzat per entitats i institucions

    ACN

Unir esforços per enfortir la indústria química tarragonina. Aquesta és la principal conclusió d'un acte públic organitzat aquest dimarts al vespre per la Cambra de Comerç de Tarragona, la patronal CEPTA, el clúster tarragoní de la química ChemMed, FEAT, PIMEC Tarragona, els sindicats UGT i CCOO i la URV, amb l'objectiu d'escenificar la voluntat del territori per defensar el sector industrial -en especial, el químic- i millorar la seva competitivitat. Durant l'acte, celebrat a l'aula magna del Campus Catalunya de la URV a Tarragona amb gran assistència de públic, unes 200 persones, s'han posat de manifest els tres problemes "crònics" que perjudiquen el sector: les males connexions viàries i ferroviàries, el retard en el corredor mediterrani i els elevats costos de l'energia. Els principals agents socioeconòmics del territori, preocupats per la pèrdua de competitivitat que amenaça les empreses tarragonines, afirmen estar farts de donar-se cops de cap contra la paret davant un govern espanyol que no mou fitxa i volen passar a l'acció amb la complicitat de la societat civil.

"Si durant 100 o 200 anys no hem estat capaços de involucrar-nos en la direcció d'Espanya, ara pensar que un dia ho podrem aconseguir és impossible, doncs com ja han dit per aquí, marxem!", ha exclamat l'empresari i enginyer industrial especialista en energia, Joan Vila, que ha arrencat un fort aplaudiment del públic. Vila i dos experts més, Josep M. Rovira, secretari general de l'associació internacional FERRMED, defensora del corredor mediterrani, i Ignasi Sayol, president de la fundació ICIL, referent en el sector de la logística, han estat els tres ponents d'aquest acte públic, amb la presència del delegat del Govern a Tarragona, regidors del govern municipal i una àmplia representació dels principals agents socioeconòmics del territori del Camp de Tarragona.

Amb el rerefons que en un escenari independent la situació, amb tota probabilitat, seria millor, l'acte ha volgut escenificar aquesta voluntat del territori de "passar pàgina" davant el desinterès del govern espanyol, aparcar les "lamentacions", i involucrar la ciutadania com a lobby de pressió. "Realment si no hi ha consciència a cada individu no farem el salt", ha afegit Vila. Durant la seva intervenció, ha contraposat els preus de l'energia a Europa, i dels plusos i sobrecostos, per demostrar la "manca de cervell" i "trampes al solitari" del govern espanyol, en benefici de les cinc companyies elèctriques i en perjudici de les indústries. A part de l'elevat cost de l'energia, la deficient xarxa ferroviària i la necessitat del corredor mediterrani ha eclipsat bona part de l'acte.

Rovira ja ha advertit que en la seva intervenció presentava dades "pessimistes" per demostrar les diferències de la quota modal del ferrocarril de mercaderies d'Espanya respecte la resta de la Unió Europea. El secretari general de FERRMED ha remarcat que, dels projectes ferroviaris adjudicats, ben pocs se n'han executat, com l'esperat tercer fil entre el nus de Castellbisbal i el nus de Vila-seca. A part, estan en estudi els nous accessos al Port de Tarragona, i la rehabilitació de la línia Constantí-Roda de Berà en ample estàndard per a mercaderies. Per la seva banda, Ignasi Sayol, president de la fundació ICIL, ha ressaltat la importància de destriar les inversions prioritàries i del pes de la logística en l'economia del país -un 12,4% del PIB, més de 25.000 milions d'euros de VAB.

Els experts insisteixen que el sector químic serà una de les indústries que més creixerà en les properes dècades a tot el món, però que els països que se'n beneficiaran seran només els que esdevinguin, ara, més competitius. Els agents socioeconòmics estan convençuts de la potencialitat de la zona com a pol industrial químic del sud del Mediterrani -amb 35.000 llocs de treball directes i indirectes. A partir d'aquí volen engrescar la societat civil a fer pinya en una defensa col·lectiva. " Una unitat cívica que ja hem començat a construir les organitzacions i entitats convocants de l'acte, avui donem un primer pas, demà i en les properes setmanes preparem-ne el segon, serem més i amb més força", ha conclòs un dels directius de la Jove Cambra Internacional, Òscar Hijosa, en la recta final de l'acte.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics