Dijous, 25 d'Abril de 2024

Tarragona tanca provisionalment l’amfiteatre romà per seguretat

Un informe conclou que la degradació pot posar en perill les persones i la conservació del monument

27 de Setembre de 2019, per ACN
  • Una imatge d'arxiu de l'amfiteatre

    Reusdigital.cat

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit tancar provisionalment l’amfiteatre romà arran d’un informe extern encarregat pel consistori que alerta que la degradació que presenta el monument pot posar en perill la seguretat de les persones i la pròpia conservació patrimonial. Segons ha anunciat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, el tancament es fa per “prudència” i “urgència, però en cap cas per una “emergència” que en comprometi la integritat a curt termini. La prioritat del govern ara és complementar l’informe realitzat per l’equip JM Servent amb el dels arquitectes municipals, per tal de prendre les decisions que es considerin oportunes.

Pinedo ha explicat que l’informe té unes 200 pàgines i que el van rebre el 10 de setembre. Després d’analitzar-ne i avaluar-ne el contingut amb els tècnics municipals, el govern ha decidit aquest divendres tancar el monument de forma provisional. “Ho fem per prudència i per seguretat, de forma preventiva, perquè no volem posar en risc les persones”, ha explicat Pinedo. El tancament s’ha fet efectiu al migdia, després de la darrera visita programada a l’icònic recinte, que és Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

El regidor ha insistit que aquesta actuació respon a una urgència, a l’espera de complementar l’informe extern amb els que facin els tècnics de la casa. “Una emergència seria si hi hagués perill que ens caigués i la urgència vol dir que no hi ha perill imminent però que, a llarg termini, d’aquí a dos, cinc o 10 anys, podria haver-hi problemes”, ha aclarit Pinedo, per justificar per què han trigat 17 dies a prendre la decisió. Pinedo ha assenyalat que l’informe apunta a diverses situacions de degradació que poden posar en perill la seguretat de les persones i la conservació del valor patrimonial.

A més, també fa referència a la degradació de murs i pilastres de l’estructura per l’acció de la pluja i el vent, i del possible despreniment d’elements de la basílica visigoda que hi al centre de l’arena. Alhora, el treball insta a reforçar la graderia que data dels anys 70 i a apuntalar els blocs de pedra del vessant de la muntanya perquè hi ha risc que caiguin amb pluges molt intenses. A partir d’ara, el regidor ha explicat que intentaran disposar dels informes tècnics el més aviat possible i que, aleshores, prendran la decisió de reobrir o deixar tancat el monument.

Pinedo ha admès que la resolució dels problemes de l’amfiteatre són prioritaris, tot i que ara per ara es desconeix el cost que poden tenir les actuacions. A més, el regidor de Patrimoni ha lamentat que no s’hagi actuat abans per tal de corregir les deficiències del monument, que s’arrosseguen almenys des de fa una dècada, i ha assenyalat l’anterior govern socialista. “Ens fa ràbia que hagi calgut esperar al 2020 per tenir un informe i actuar. Ara decidim tancar per precaució i creiem que és conseqüència de la falta de previsió i d’actuació del govern anterior”, ha apuntat.

Cs no descarta acudir a fiscalia

Prèviament, el grup municipal de Cs ha anunciat que no descarta denunciar davant la fiscalia que s’hagi permès la celebració de diversos actes a l’amfiteatre després de tenir coneixement de l’informe. Segons el portaveu del partit, Rubén Viñuales, per aquests actes hi haurien passat entre 6.000 i 8.000 persones. La formació taronja considera que l’informe és “demolidor” perquè esmenta mig centenar de patologies al recinte.

El PSC no accepta retrets

Per la seva banda, el PSC es gira contra els retrets d’ERC. La consellera socialista Begoña Floria considera “inadmissible” que l’actual govern “ataqui” l’anterior a fi de “justificar la temeritat de mantenir obert l’amfiteatre”. Floria, que havia estat l'anterior consellera de Patrimoni, ha demanat a ERC i Comuns que “deixin de tirar pilotes fora per amagar la seva incompetència” en referència a les crítiques que ha fet el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, a l’anterior govern per justificar que no s’ha tancat l’amfiteatre.

La CUP aplaudeix la decisió

La CUP celebra la decisió de tancar provisionalment l’amfiteatre. “És una qüestió que venim alertant i demanant des de fa temps degut al mal estat de les restes arqueològiques i el seu perill d’esfondrament”, recorden des de la CUP. La formació no s‘explica com no s’havia pres abans aquesta decisió i que aquest estiu s’hi hagin celebrat esdeveniments turístics multitudinaris, com l’espectacle Amfiteatvm. A part, creu que l’informe s’hauria d’haver encarregat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  28 de Setembre de 2019

se les ha terminado el chollo

los turistas ya no se acercaran a este deteriorado anfiteatro tendrán que desplazarse a Reus para contemplar la obra mas espectacular y completa que hay en españa, me refiero a la Casa Navas, es lo mas bonito que hay en la provincia, así que ya se sabe si se cierra el anfiteatro que era lo mas emblemático de tarragona hay que llegar a Reus y visitar primero la casa navas y luego todo el modernismo que hay