Dijous, 18 d'Abril de 2024

Tarragona xifra en 1,6 MEUR anuals la reparació d'actes incívics a la ciutat

S'han gastat 800.000 euros per la recollida de residus dipositats fora de lloc

23 de Març de 2017, per ACN
  • Primer pla de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, mostrant una fotografia d'una placa d'un carrer de la ciutat amb pintades

    ACN

L'Ajuntament de Tarragona xifra en 1,6 milions d'euros anuals la reparació dels efectes de vandalisme. La despesa de neteja ascendeix fins als 1,2 milions d'euros i inclou la retirada de xiclets, la reparació de contenidors i papereres, la neteja de pintades o l'arranjament de les passarel·les de les platges. Amb tot, la major part de la despesa correspon a la recollida de residus dipositats fora de lloc, que costa al voltant dels 800.000 euros. D'altra banda, en espais públics, es gasten 325.950 euros i 7.312 euros en reparar les pilones, polsadors de semàfors de vianants o càmeres de control de trànsit. Des del 2012 està en marxa una campanya sancionadora que ha imposat gairebé 470 multes d'entre 100 i 300 euros.
Segons ha explicat en roda de premsa l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, a la xifra d'1,6 milions d'euros se li ha d'afegir 500.000 euros més, que corresponen al cost d'informadors i tècnics que en fan la gestió, així com les campanyes de conscienciació educatives o de publicitat. "Amb aquests 2,1 MEUR, es podria fer una llar d'infants o un centre cívic nou cada dos anys", ha detallat l'alcalde, que creu que l'incivisme –en la línia del darrer any- és un problema comú a totes les ciutats tot i que "el 90% dels ciutadans són cívics i actuen correctament".

El vandalisme en parcs infantils també és accentuat i cada any es destinen 26.000 euros en reposar-los. Així, 20.000 euros són per arranjar els jocs malmesos. En concret, en aquest àmbit es registren dos punts significatius que han patit actes incívics. D'una banda, el parc infantil situat davant l'església de Bonavista, que es va haver de reparar pocs dies després 'haver-se inaugurat amb un cost de 6.700 euros.

D'altra banda, el parc de la Coma situat al camí de la Coma, al barri de Bonavista, ha patit diversos danys que es consideren intencionats, com ara fer una barbacoa damunt del terra de cautxú del parc infantil. De fet, entre el desembre del 2016 i el febrer del 2017 s'han incrementat els actes incívics en aquesta zona en danys als arbres, a les barbacoes o en les tanques perimetrals. A finals de l'any passat es va sol·licitar un control policial per fer tasques de vigilància a la zona, sobretot de nit i en cap de setmana.

Bosses fora dels contenidors

Un dels assumptes que des del consistori veuen com a més preocupants, i que han repuntat darrerament, és el fet de dipositar els residus fora dels llocs habilitats. La campanya sancionadora que està en marxa des de fa cinc anys ha permès imposar 470 sancions, de 300 euros si és de grans dimensions (poda, runa, caixes...) i de 100 euros si és un residu més petit (bosses de brossa o una caixa de cartó).

L'Ajuntament apunta que aquesta campanya ha tingut els seus efectes perquè abans d'iniciar-la es recollien a la Part Alta, diàriament, gairebé 2.000 quilos de residus fora de lloc. En canvi, ara s'ha reduït a 200 o 300 quilos diaris. Dels 18 punts negres localitzats, ara n'hi ha set.

Pel que fa als abocadors, el departament de Neteja Pública en té localitzats més de 70 que pertanyen a particulars i nou en terrenys municipals. De punts negres d'abocament de residus voluminosos –matalassos, sofàs, mobles o runa-, n'hi ha 89 en tota la ciutat on es dipositen residus de mida gran que s'haurien de portar a les deixalleries o utilitzar el servei gratuït de recollida de voluminosos. Finalment, pel que fa als abocaments de poda, el municipi compta amb 29 contenidors especials, deu dels quals són punts calents per abocament de poda incontrolada.

Conscienciació

L'Ajuntament de Tarragona, que ja té en marxa diverses campanyes, entre les quals detectius perquè es recullin els excrements dels gossos, apunta que les campanyes "deuen funcionar" però que, en realitat, "no tenen una incidència real en el dia a dia", segons l'alcalde. Entre les campanyes destaca també la de sancions per dipositar residus fora del contenidor i que funciona a partir d'informadors.

La consellera de Neteja, Ivana Martínez, ha explicat que quan els informadors detecten que hi ha una bossa de brossa fora del contenidor sense que aquest estigui ple, es fa una foto per demostrar que el residu hi cabia, després s'obre la bossa i es busca "alguna dada" de la persona que no ha llençat la brossa correctament, com ara una carta al banc. Si es localitza, amb aquestes dades s'acaba fent una denúncia amb la sanció corresponent.

La intenció de l'Ajuntament no és apujar el preu de les sancions –que el govern de Ballesteros ja va incrementar quan va iniciar el mandat- i creu que el que cal és més conscienciació. "Podem passar de 300 euros a 1.000 però si no hi ha conscienciació, la persona que fa la bretolada creu que no l'enganxaran", ha assegurat Ballesteros. "No podem posar policies a tot arreu, darrere de cada ciutadà", ha dit. Segons el consistori, part de la ciutadania actua malament perquè tenen la sensació que l'espai públic "no és seu" tot i que "la factura" de les reparacions l'acaba pagant tothom.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics