Un 10% dels joves que abusen de l'alcohol acabaran desenvolupant una addicció

Els experts alerten del consum abusiu de cap de setmana, que sovint s'acompanya de drogues

09 d'Octubre de 2015, per ACN

  • Francisco Pascual, metge i assessor tècnic de CAARFE, a més de vicepresident de la Societat Científica Socidrogalcohol; Ángel Jiménez, president de CAARFE, i Conchi Pérez, vocal i representant dels familiars de CAARFE

    ACN

Un de cada deu joves que practiquen un consum abusiu d'alcohol, sobretot els caps de setmana, acabarà desenvolupant addicció a l'alcohol. A més, prop del 40% es veurà afectat per problemàtiques relacionades, com ara una intoxicació etílica o accidents de trànsit. Així s'ha apuntat aquest divendres en la presentació de la primera convenció de la Confederació d'Alcohòlics, Addictes en Rehabilitació i Familiars d'Espanya (CAARFE), que reuneix fins dilluns unes 250 persones a Salou. El consum abusiu d'alcohol en entorns recreatius -sovint acompanyat de substàncies estupefaents-, el turisme de "borratxera" i la poca percepció de "risc" que se'n té són algunes de les principals denúncies de l'entitat.

L'edat mitjana d'inici al consum d'alcohol dels espanyols se situa en els 13,7 anys i, segons ha apuntat el doctor i vicepresident de la Societat Científica Socidrogoalcohol, Francisco Pascual, pràctiques associades al 'botellón', que comporten un consum abusiu d'alcohol en un curt període de temps, pot acabar derivant en una addicció si es porta a terme amb freqüència. La ingesta d'una mitjana de quatre combinats en les dones, i d'un mínim de cinc en els homes, en un període no superior a les dues hores, és la que permet arribar "a un nivell elevat i ràpid d'embriaguesa", segons Pascual.

El consum s'estén en els joves, però també en els col·lectius de 30, 40 i, fins i tot, 50 anys, que porten a terme un consum recreatiu, bàsicament de caps de setmana. Sovint, la ingesta de begudes alcohòliques s'acompanya de drogues com ara cocaïna i opiacis, majoritàriament marihuana. De fet, Pascual ha apuntat que la relació entre drogues i alcohol és molt elevada, ja que nou de cada deu persones que consumeixen drogues, també ingereixen alcohol.

A nivell espanyol, les últimes enquestes conclouen que entre un 4 i un 5% de la població presenta problemes d'alcoholisme, la qual cosa es tradueix en un espectre d'entre 2 i 2,5 milions de persones. El problema, segons els experts, rau en el fet que només un 10% d'aquestes persones acabaran acudint a un tractament, per la poca percepció de "risc" que és té del consum d'alcohol, segons Pascual, que encara és inferior al de les drogues.

La Confederació d'Alcohòlics, Addictes en Rehabilitació i Familiars d'Espanya (CAARFE), que aplega més d'un centenar d'associacions d'arreu de l'Estat, reivindica aquests dies a Salou la importància de "l'ajuda mútua" i la rehabilitació dels malalts alcohòlics i addictes des d'una intervenció bio psico social. També vol posar en valor l'atenció a les famílies, que són les pateixen les conseqüències més directes de la malaltia.

El president de CAARFE, Ángel Jiménez, ha aprofitat que la primera convenció de l'entitat se celebra a Salou per reivindicar les qualitats turístiques del municipi, que sovint no es veu prou reflectida a l'opinió pública per la "mala imatge" del turisme de 'borratxera'. Al seu torn, la representant dels familiars de CAARF, Conchi Pérez, ha explicat que la trobada se centrarà en tallers en què s'abordaran qüestions com ara el consum de drogues entre els adolescents o l'addicció a les noves tecnologies.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

Escriviu el vostre comentari

Regles de participació

Aquest servei es planteja com un espai obert en el qual s'expressen lliurement les opinions de les persones que visiten el web, i no s'ha d'utilitzar per fer desmentits, desinformar o atacar a tercers. Si us cal enviar una correcció per a una notícia, podeu utilitzar el formulari per enviar informació d'interès periodístic. A Reus digital entenem que els lectors d'aquest mitjà són persones respectuoses, amb capacitat per comentar sense necessitat de fer crítica destructiva, provocar o atemptar contra l'honor de les persones. En qualsevol cas, si algun comentari es considera fora de lloc, s'esborrarà. Reusdigital.cat no es fa responsable de les opinions dels comentaristes. Que aquest servei de comentaris es mantingui actiu depèn de les persones que l'utilitzen. Reusdigital.cat es reserva el dret d'emprendre accions legals contra les persones que emetin comentaris injuriosos, que ofenguin la imatge i l'honor de les persones o ataquin l'ordenament jurídic.