Cookie control
Dimarts, 28 de Gener de 2020

Un 18% dels tarragonins de 15 i 16 anys fumen cànnabis de forma habitual

Més de 2.000 joves de la ciutat participen en una enquesta europea sobre hàbits de consum

15 de Març de 2016, per ACN
  • Un jove, fumant cannabis

    Cedida

La primera fase del projecte es va realitzar l’any passat amb una enquesta de 40 preguntes que analitza les dades aportades per 6.516 adolescents d'entre 15 i 16 anys sobre els seus hàbits de consum en relació a l’alcohol i altres substàncies. A Tarragona hi han participat 2.058 joves de tots els instituts de la ciutat. De fet, és la ciutat amb major aportació de dades de tots els països participants i l’única de tot l’estat espanyol.

L’enquesta s’ha fet a totes i tots els adolescents censats a Tarragona, per la qual cosa la mostra es gairebé del 100%. La informació obtinguda servirà pel disseny i desenvolupament d’intervencions per a la reducció de l’ús de substàncies basat en minimitzar els factors de risc. El treball es realitzarà amb metodologies comunitàries on hi prendran part grups d’adolescents, famílies, personal tècnic i adults que treballen en l’àmbit de la joventut.

‘Youth in Europe’ permet realitzar un profund estudi comparatiu dels hàbits i estils de vida entre adolescents a cada ciutat pel que fa a la mitjana europea. A més d'avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l'informe les vincula a l'impacte de factors socials com l'atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l'esport. En la trobada de Tarragona s'avaluaran els resultats de la campanya 2015-2016.

Dades dins de la mitjana

A l’espera de realitzar una presentació acurada dels resultats de l’enquesta, aquest dimarts s’ha avançat que un 18% dels joves tarragonins d’entre 15 i 16 anys fuma cànnabis de forma habitual, el 30% beu alcohol amb certa freqüència i l’11% fuma tabac diàriament. Segons la tinent d’alcalde Ana Santos, el consum de tabac se situa per sota de la mitjana europea i, la resta, dins la mitjana. Un dels aspectes més positius manifestats pels joves tarragonins és el suport que reben dels seus pares i mares a l’hora de tractar aquests hàbits.

Jón Sigfússon, director del Centre Islandès de Recerca Social i Anàlisi (ICSRA), ha subratllat que quan van iniciar el projecte l’any 1998, els joves islandesos presentaven els majors índexs de consum d’alcohol, tabac i cànnabis. Dues dècades més tard, són els que menys consumeixen de la Unió Europea. Des del 2006, el programa ‘Youth in Europe’ ha treballat en 30 ciutats de 15 països europeus i ha registrat reduccions del consum d’alcohol, en algun cas, de més del 30%.

La clau, segons Sigfússon, passa per canviar l’entorn dels joves i disminuir els factors de risc, tenint en compte les circumstàncies socials i reforçant el paper dels pares i mares. “No ens centrem només en els joves, sinó que l’estratègia és canviar el seu entorn i fer pedagogia a casa, a l’escola o entre els treballadors socials”, ha afegit.

Tarragona ha acollit aquest dimarts una trobada internacional del projecte que ha comptat amb la participació de representants de nou països: Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal, França, Turquia, Malta, Letònia i Islàndia. La ciutat islandesa de Reykjavík i el Centre Islandès de Recerca Social i Anàlisi (ICSRA) impulsen aquest programa amb fons europeus i patrocinadors com la farmacèutica ActavisGroup.

Tarragona, amb l'assessorament del ICSRA, aspira a coordinar les noves accions de ‘Youth in Europe’ de cara al període 2016-2018. El projecte s’inclou al programa Erasmus+, que impulsa la Unió Europea, per implementar projectes conjunts entre diferents països europeus en els àmbits de l’educació, l’aprenentatge, la joventut i l’esport amb l’horitzó 2020. L’objectiu és crear una estratègia conjunta per fer front al canvis socioeconòmics i promoure el creixement, l’ocupació, la igualtat social i la inclusió.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges