Cookie control
Dijous, 09 d'Abril de 2020

Un ciutadà que no recicli pagarà un rebut de la brossa més car que un que sí ho faci

La Generalitat demana als ajuntaments que facin campanyes de recollida de residus més properes als ciutadans

17 d'Octubre de 2017, per Josep Cartanyà/ Infocamp
  • El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost,-a la dreta-, amb el director dels serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs

    Josep Cartanyà/ Infocamp.cat

Tot i les campanyes de conscienciació fetes, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, considera que cal més implicació des del món local: “Cal que els municipis facin campanyes de recollida selectiva més properes al ciutadà”. En aquest sentit, aposta pel model del ‘Porta a porta’, que ha tingut molts bons resultats en aquells municipis –sobretot petits- on s’ha aplicat. Tost també aposta per “individualitzar la taxa de la brossa” i implantar sistemes d’identificació amb xip, de manera que sigui fàcil identificar aquelles llars que separen o no. La futura Llei de Residus de Catalunya determinarà implantar el pagament per generació, -que emana de les obligacions de la Unió Europea-, i que cada municipi aplicarà segons el model a seguir. Com a exemple, Tost ha citat com a exemple que, en segons quin model, “un ciutadà que recicla podria arribar a pagar una taxa de 85 euros, a diferència de 230 euros, si no ho fa”.

El director de l’ARC ha fet aquesta crida davant de tècnics i regidors de municipis i altres ens locals en un acte celebrat aquest migdia als serveis territorials de Cultura de Tarragona. Un altre factor que pot influir en l’augment de la recollida selectiva és l’increment dels cànons de residus que han de pagar els ajuntaments cada any per aquells residus que no aconsegueixen reciclar. Així, l’any 2018, el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 euros als 35,60 euros per tona; i el gravamen per incineració, dels 14,50 euros als 17,80 euros per tona. L’encariment ha comportat que molts municipis estiguin estudiant adoptar models i sistemes de recollida més eficients que els permetin portar menys fracció resta a disposició. Tost ha recordat que els municipis hauran de pagar cada any un cànon més elevat per portar residus a l’abocador o a la incineradora si no són capaços d’augmentar el reciclatge.

El director ha deixat clar que “no és només una obligació que ens marca la Unió Europea, sinó una necessitat del planeta i de les futures generacions”. De fet, el director ha alertat que la Unió Europea sancionarà als estats membres que no arribin al 50% de reciclatge, el 2020, i a un 70%, l’any 2030.

La fracció orgànica i el turisme, les assignatures pendents

Des de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) es considera que el principal repte és millorar les xifres de separació de la fracció orgànica. Josep Maria Tost creu que, a més d’incentivar el ‘Porta a porta’ en els municipis petits, cal que en ciutats grans com Reus, Tarragona, el Vendrell, Valls o Tortosa es trenqui el tòpic que l’orgànica fa pudor: “Les bosses de plàstic compostables no fan mala olor, la pudor la crea la humitat quan la matèria orgànica es diposita en bosses de plàstic normals”. Cal recordar que la fracció orgànica representa molt de pes en el volum reciclat.

Un altre factor que cal millorar és el reciclatge dels municipis turístics. Per això, l’ARC vol treballar amb el sector hoteler i de restaurants la millora de la recollida selectiva directa així com prendre més mesures perquè els visitants també reciclin. Finalment, encara s’està lluitant contra el fenomen aparegut durant la crisi econòmica dels robatoris de coure i de paper i cartró, ja que fan caure els nivells de reciclatge donat que la separació d’aquests residus no arriba a bon port.

Properamet, la Generalitat recuperarà la campanya institucional 'Reacciona' i una altra d'específica sobre la recollida de fracció orgànica per sensibilitzar la ciutadania.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges