Divendres, 29 de Març de 2024

Un estudi relaciona el consum habitual de iogurt descremat amb la reducció del risc d’aparició de cataractes

S'ha fet el seguiment de 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular durant més de cinc anys

22 de Maig de 2018, per Redacció
  • La investigadora predoctoral Lucia Camacho, -al centre- amb la investigadora Mònica Bulló que ha liderat la recerca i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó

    Cedida

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED, han avaluat la relació entre el consum de làctics i el risc d’aparició de cataractes. Les cataractes no tractades són una de les principals causes de ceguera al món, una patologia oftalmològica altament associada amb l’envelliment, però també té altres factors que predisposen a un major risc com són la diabetis, l’obesitat i l’hàbit tabàquic. Alguns factors dietètics també poden afectar la formació de cataractes.

Un estudi publicat el 2017 per la Unitat de Nutrició Humana de la URV ja va trobar una relació positiva entre el consum elevat de vitamina K i un menor risc de patir cataractes. Seguint aquesta línia de recerca, s’ha avaluat l’associació amb el consum dels diferents tipus de productes làctics. El treball, realitzat per la investigadora predoctoral Lucia Camacho, i liderat per la investigadora Mònica Bulló i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, ha avaluat 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular. Es van documentar un total de 768 cataractes en una mitjana de seguiment de 5,6 anys. Després d’analitzar els diferents grups de làctics (làctics totals, llet, iogurt descremat i formatge) els resultats demostren que els individus amb un major consum de iogurt descremat, els qui el consumien de forma habitual, presentaven un menor risc de patir cataractes.

Els mecanismes mitjançant els quals es produeix la formació de les cataractes  no estan encara clars, encara que cada vegada es mostra major evidència que processos inflamatoris i oxidatius jugarien un important rol, com que la dieta pot ser capaç de modular aquests processos i el consum de certs aliments, com el cas dels productes làctics, hi podria estar associat. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics