Dijous, 28 de Març de 2024

Unió de Pagesos convoca una tractorada el 14 de març per exigir a l'Estat mesures a favor de la pagesia

Es preveuen mobilitzacions a Tarragona, Lleida i Girona

05 de Març de 2019, per Redacció / ACN
  • El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, i el coordinador a Lleida, Jaume Pedrós, en roda de premsa

    ACN

Unió de Pagesos (UP) ha convocat tractorades el dijous 14 de març, entre altres llocs a Tarragona, Lleida i Girona, amb concentracions al davant de les subdelegacions del govern de l'Estat, per exigir mesures urgents a favor de la pagesia professional. El sindicat calcula que aquestes suposen uns 300 milions d'euros anuals per Catalunya. Les protestes es faran conjuntament amb altres a tot l'Estat convocades per la resta d'organitzacions pertanyents a Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders. En el cas català, també es reclamarà una aplicació justa de la Política Agrària Comuna (PAC) a l'estat espanyol i un repartiment just i equitatiu del valor afegit a la cadena alimentària per aconseguir que les rendes dels pagesos siguin equiparables a les de la resta de ciutadans.

UP exigeix al govern espanyol i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i de Senat la modificació urgent de les normes i la legislació per aconseguir, entre altres qüestions, l'establiment com a agricultor actiu, en l'aplicació de la PAC actual a l'estat espanyol, a aquell que obté menys, el 25% dels ingressos totals de les activitats agràries, i una franquícia de 1.250 euros anuals per tal de no excloure els sectors socials del món rural.

En l'àmbit de la PAC actual, UP també reclama l'establiment de pràctiques equivalents a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar la capacitat productiva. Això, si es té en compte que com a conseqüència de l'aplicació dels ajuts directes de la PAC aprovada pel ministeri, les úniques superfícies considerades d'interès ecològic són el guaret i els conreus fixadors de nitrogen.

Pel que fa a la comercialització, el sindicat exigeix una regulació específica de venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpori, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esgraó de la mateixa cadena. Així, l'establiment de la consideració de posició de domini a la cadena alimentària hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat.

El sindicat també demana un gasoil professional agrícola, ramader i forestal de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea, així com l'aplicació d'un IVA reduït del 10% i l'aplicació d'aquest gasoil a tots els usos professionals de les explotacions com la calefacció de les granges i hivernacles o els vehicles afectes a l'explotació.

D'altra banda, el sindicat considera necessària l'aplicació d'un IVA reduït del 10% per al conjunt de béns i serveis emprats en la producció agrícola, ramadera i forestal, a excepció feta dels que ja se'ls aplica un IVA super reduït. En matèria de cotitzacions, UP reclama l'equiparació de les especialitats de cotització dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i forestals, quan aquests contracten treballadors per compte aliè sotmesos a la cotització en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris del Règim General de la Seguretat Social.

El sindicat també exigeix l'adequació dels mòduls de l'IRPF per als productes agrícoles, ramaders i forestals, atès l'establiment del Salari Mínim Interprofessional en 12.600 euros per al 2019 i l'encariment progressiu de les cotitzacions a la Seguretat Social per a la contractació de treballadors per compte aliè, així com l'augment del 10% de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de l'IRPF per a les persones agricultores, ramaderes o silvicultores. Un altre punt és la modificació de la Llei reguladora de les hisendes locals perquè incorpori una reducció en la base imposable a les construccions agràries mitjançant un índex corrector en l'àmbit municipal.

Pel que fa a la situació de crisi en el sector de l'avellana, UP reclama una aportació de pressupost suficient i l'habilitació de l'ajuda d'Estat a superfícies de fruita seca de 120,75 euros per hectàrea per a tots els titulars d'explotacions amb avellaner, així com l'aplaçament extraordinari en el pagament de les quotes de la Seguretat Social per a tots els titulars d'explotacions amb avellaner a Catalunya, i la posada en marxa d'una línia d'assegurança experimental de rendiments per al conreu de l'avellaner.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics