Dijous, 25 d'Abril de 2024

Víctimes col·laterals

El bloqueig dels béns de l'exalcalde de Torredembarra investigat per presumpta corrupció ofega els seus treballadors

29 de Març de 2016, per Azahara Palomares/ El Punt Avui
  • Un dels establiments propietat de Daniel Masagué

    El Punt Avui

Aixequen cada matí la persiana amb puntualitat. A les seves prestatgeries s'acumula el pa, les pastes i, aquests dies, també hi ha hagut les mones de Pasqua. Alguns clients fan el cafè i llegeixen la premsa asseguts als locals. Aquesta és l'escena que es repeteix als forns de pa de Maes Flequers i Pastissers, empresa propietat de l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, investigat pels jutjats del Vendrell per un presumpte cas de corrupció al consistori. L'aparent normalitat amaga, però, un conflicte laboral que té les seves arrels en la instrucció judicial que ha suposat l'embargament i immobilització dels béns del polític, i que ha provocat que la quinzena de treballadors de la companyia (que té locals a Torredembarra, Altafulla, Creixell i la Móra, a Tarragona) faci mesos que tenen problemes per cobrar.

La situació difereix segons l'empleat afectat. Alguns van cobrant part del seu sou, d'altres acumulen uns pocs mesos sense ingressos. Els més perjudicats fa mig any que no reben cap ingrés. Set treballadores han denunciat el cas als jutjats, dues tenen ja una sentència ferma al favor seu i cinc han decidit deixar el seu lloc de treball. La Hanna Koujili és una d'elles, tot i que encara espera que li paguin els sis mesos de sou que li deuen. “Tot aquest temps vam seguir fent caixa sense cobrar res, i sense que ell donés la cara”, es lamenta l'extreballadora, que assegura que no entén per què l'exalcalde va decidir mantenir obert el negoci en aquestes condicions. “Potser perquè hi té treballant gent del seu entorn? És possible”, especula.

Per Daniel Masagué tot el conflicte és resultat de la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell d'embargar-li els seus béns i haver-li denegat les peticions per poder contractar una pòlissa de crèdit. “Per sobreviure a l'hivern, és imprescindible tenir-ne una, ja que la caixa en aquests negocis es fa a l'estiu”, detalla l'exalcalde. “Vaig prendre la decisió de continuar amb el negoci obert perquè volia salvar els llocs de treball i em pensava que la situació no duraria tant, que s'aixecarien el secret de sumari i l'embargament; si ara tornés enrere, liquidaria l'empresa”, explica Masagué. La instrucció del conegut com a cas Torredembarra complirà dos anys al juny des del seu esclat mediàtic (amb l'escorcoll de l'Ajuntament i la detenció del mateix Masagué) i la seva complexitat ha fet que estigui dividit ja en vuit peces. En una d'elles, s'investiga el possible ús de Maes per cobrir el pagament de presumptes suborns.

Un dels retrets, però, que comparteixen els empleats afectats per la situació és la manca d'explicacions. Segons relaten, Masagué tan sols es va reunir amb els seus empleats en sortir de la presó provisional l'estiu del 2014 i tan sols hi va convidar part de la plantilla. Des de llavors, lamenten, no hi han pogut parlar. L'exalcalde, en canvi, té una visió més crítica. “Alguns treballadors ho han entès i d'altres, no; no sé per a qui treballaven aquestes persones, però ja he vist que per a mi no ho feien”, es lamenta.

Masagué, de fet, apunta al sindicat CNT com a culpable d'un descens de les vendes, ja que va organitzar una campanya de protesta al carrer en què feia una crida als veïns de Torredembarra a no comprar als forns de Maes. “Era una mesura de pressió perquè ens pagués, està clar que a les botigues entren diners i que se'ls està quedant ell”, denuncia l'extreballadora Hanna Koujili. Persones properes a l'empresa, a més, assenyalen que el descens de vendes ja va començar després de la detenció i empresonament de l'exalcalde, fet que va provocar, especialment a Torredembarra, que diversos veïns giressin l'esquena al negoci. Al municipi, de fet, Masagué manté oberts dos forns i fins i tot ha contractat nous empleats fa poc.

La CNT va sol·licitar recentment que el jutge aixequi l'embargament dels béns de Masagué per fer possible la liquidació de l'empresa. L'exalcalde no descarta ara mateix haver de prendre aquesta decisió: “Està tot en mans dels advocats i ells decidiran la millor opció”, diu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics