Divendres, 29 de Març de 2024

El foc, els petards i les coques de Sant Joan saluden l'estiu

El Patronat Sardanista de Reus ha impulsat, des dels anys 70, l'arribada de la Flama del Canigó a la nostra ciutat i a molts pobles del Baix Camp i el Priorat. Encesa tot l'any al Castellet de Perpinyà, es reparteix arreu dels Països Catalans.

24 de Juny de 2013, per ACN
  • Una seixantena de municipis han vingut a Reus per endur-se la flama del Canigó

    ACN

La revetlla de Sant Joan ha donat un any més el tret de sortida oficial a l'estiu. La tradició del foc, els petards, el cava i les coques s'ha escampat arreu del país, des de l'Empordà fins a les Terres de l'Ebre.

De propostes per viure la nit de Sant Joan a les comarques camptarragonines i de l'Ebre n'hi ha per a tots els gustos. En canvi, les preferides segueixen sent les celebracions prop del mar, com és el cas de la platja del Miracle o la platja Llarga de Tarragona. Aquest diumenge al matí a la capital tarragonina els més ressagats compraven encara les coques, també cargols, que cal menjar per esquivar la mala sort, i com no els petards. A Valls hi ha jornada nocturna castellera on les colles actuen a l'antiga, de nit i actuant a la vegada. També altres municipis com l'Ampolla o la Pobla de Mafumet estan en plena festa major, i són molts els establiments d'oci i restaurants que miren d'atreure clientela amb revetlles especials amb música en directe o elements de bruixeria per arrodonir la nit més màgica de l'any.

A Reus la revetlla es viu amb especial emoció perquè coincideix amb el tret de sortida de les festes majors de la capital del Baix Camp, les festes de Sant Pere, amb la hissada de la bandera de la ciutat. La flama de Canigó ha arribat a les 6 de la tarda i ha obert una ballada de sardanes a la plaça de la Llibertat, on més tard s'ha encès la foguera de Sant Joan. La festa s'ha completat amb la Cercavila del Foc i la festa s'ha concentrat en la cloenda de 'les Barraques' amb l'actuació dels Mojinos Escozíos, i els tributs a Iron Maiden i els Búhos. 

Sant Joan és l'única festa que se celebra de nord a sud i d'est a oest dels Països Catalans. En aquest sentit, aquest dia són les festes de Perpinyà, les fogueres d'Alacant, la flama del Canigó, els salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, les revetlles populars a Catalunya i el País Valencià, i un llarg etcètera. És una jornada lligada al foc i al caràcter mediterrani del poble català, que simbolitza el final de la sega dels camps i la celebració del solstici d'estiu.

Cada any milers de pobles d'arreu del país encenen les seves fogueres de Sant Joan amb el foc de la Flama del Canigó. La Flama del Canigó és una tradició catalana nascuda a la Catalunya Nord l'any 1955 i vinculada al solstici d'estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny. S'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país.

La Flama del Canigó és el foc amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes. Més enllà d'aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics